De persconferentie begon met een grappende Jack Tretton. De sfeer leek vrijwel meteen gezet en de humor zat er goed in. De persconferenties van Microsoft en Nintendo waren voor mij erg teleurstellend, ik hoopte dat Sony de vieze nasmaak hiervan een beetje kon wegspoelen. En in zekere zin is ze dat zeker gelukt. Sony had duidelijk de beste en meest overtuigende persconferentie van de drie console-distributeurs.

Ik had eigenlijk weinig nieuwe franchises verwacht, ik vermoedde vooral dat Sony ging voortborduren op oude knallers als God of War, Killzone en Resistance. Nu is dat ook deels gebeurd, maar dat betekent echter niet dat Sony geen verassing voor ons in petto had. Sony gooide ons meer verassingen op het bord dan beide andere persconferenties deden, met als kanttekening dat het aantal verassingen bij alle drie dit jaar wel erg schaars was. Met titels als MAG, Infamous en Resistance 2 laat Sony zien nog steeds alle kwaliteiten van een goede software-boer te beschikken. Tel daar de aankondiging van God of War 3 bij op en je hebt een van de beste line-ups die Sony ooit heeft gehad voor de Playstation 3, voor zowel dit jaar als de daarop volgende.

De boodschap was duidelijk: veel vette games, ambitieuze projecten en nieuwe mogelijkheden. Helaas kakte de presentatie regelmatig in. Jack Tretton bleef op een gegeven moment maar eindeloos door ratelen over de nieuwe mogelijkheden van PSN en de Playstation 3-software, terwijl Microsoft op dit gebied al ruim een jaar voorloopt. Tevens kregen we nauwelijks beeldmateriaal te zien van Killzone 2, Home en Heavy Rain (wat is het trouwens akelig stil rond die game), iets wat op zijn minst teleurstellend is te noemen. Ook had de line-up van de PSP wel wat meer in de spotlight mogen staan en die van de PS2 wat minder. Op de aankondiging van Resistance: Retribution na was het redelijk stil op PSP-gebied.

Al bij al lijkt het er op dat Sony een goede tijd tegemoet gaat. Toegegeven, de presentatie was af en toe tergend saai door de ellenlange verhalen over het downloaden van films en de mogelijkheden van de hardware, maar deze saaie momenten kenden de andere twee conferenties ook. Van alle drie de bedrijven was de presentatie van Sony het meest gericht op de trouwe achterban. Er waren uiteraard ook casual titels voor een breed publiek, zoals Home en Little Big Planet, maar deze zijn zo ambitieus en vernieuwend dat vrijwel iedereen zich hier zonder problemen mee zal vermaken. Misschien dat de aankondiging van Final Fantasy XIII op de Xbox 360 het meest verrassend was, maar als ik iedere conferentie als een geheel beoordeel laat Sony in zijn totaliteit toch echt de beste indruk achter.