Ja, daar ben ik weer met een Sony gerelateerd verhaaltje. Maar ditmaal niet kritisch. Advies is misschien een beter woord. Dit keer is het de PSP. Man, I just love the goddamn thing. De DS is leuk enzo, maar de PSP is uiteindelijk toch de handheld naar keuze geworden voor mij. Van de kritiek dat er voor de PSP geen goede games uitkomen heb ik me nooit wat aangetrokken. Het is begrijpelijk dat men het moeilijk vindt tussen alle ports en cash cows een leuke titel te vinden, maar er zitten genoeg juweeltjes tussen. Maar wat me momenteel het meeste bezighoud is homebrew. Ik denk dat we wel kunnen zeggen dat de homebrew community van de PSP de grootste is die ooit voor een gameconsole heeft bestaan. En sorry Sony, ik kan niets anders dan toegeven dat ook ik overgestapt ben naar de dark side. Met plezier maak ik momenteel gebruik van de aller nieuwste custom firmware. En het mooie is dat deze maar .01 versie achterloopt op de officiële firmware. Ik kan dus gebruik maken van alle dingen waarvan Sony wil dat ik ik ze gebruik, plus zoveel meer. En dat is het nadeel van de officiële firmware. Op welke console dan ook. Je wilt altijd meer dan mogelijk is. En daarvoor moet je dingen doen die in de ogen van je consolebakker misschien niet door de beugel kunnen..

Laten ik duidelijk zijn. Op mijn PSP komen geen illegaal verkregen games te staan. Met custom firmware is het mogelijk om zonder enige moeite games op je memorystick te zetten en ze af te spelen zonder dat je in het bezit bent van het origineel. Een onfortuinlijk bijverschijnsel dat de verkoop van games vast en zeker niet goed doet. En toch heb ik momenteel een stuk of vier games op mijn stick staan. De reden is zeer simpel. Door games vanaf je memorystick te spelen worden laadtijden super kort (zoals je zou verwachten van handheld games), de accu gaat langer mee en je hoeft je geen zorgen te maken over UMD's die kwijt kunnen worden geraakt. Met homebrew is het gewoon een UMDtje in de PSP stoppen, even rippen en klaar. Andere homebrew apps, zoals de mogelijkheid om in-game screenshots te maken en homebrew games te spelen blijven voor mij ook populaire applicaties. Er zijn zelfs al games voor de PSP ontwikkeld door ware ontwikkelteams die de certificatie van Sony niet zijn doorgekomen, maar wel aangeboden worden op internet. Note to self, downloaden die hap.

If you can't beat them, join them, zou ik zeggen. Vergeet niet dat Sony het maken van zelfgemaakte applicaties heeft toegejuicht. Velen kennen waarschijnlijk nog de Net Yaroze, waarmee games waren te maken voor de PS2. Bovendien heeft Sony voor de PS2 een Linux kit met harde schijf uitgegeven om thuisgebruikers te laten experimenteren met de capaciteiten van de PS2. Momenteel is het zelfs mogelijk om Linux te installeren op de PS3 en hiermee te experimenteren.

En voor de mensen die beginnen met tegensputteren, ik heb het hier niet over het simpelweg openen van de PSP voor iedereen die er ge/misbruik van wil maken, maar een gecontroleerde manier van verspreiden van software. Eventueel na goedkeuring van Sony, of op een andere vergelijkbare wijze. Misschien zelfs met behulp van een systeem dat is te vergelijken met een versimpelde XNA, zoals deze momenteel bestaat voor op de Xbox 360.

Het moraal van dit verhaal is dat het geen zin heeft om simpelweg tegen de huidige homebrew beweging in te gaan. Het blijft bestaan en hoe harder er tegenin wordt gegaan, hoe harder er terug gevochten gaat worden. Kijk maar naar de muziekindustrie. Het heeft pijnlijk lang geduurd voordat werd ingezien dat distributie via internet de toekomst is. Een enorme grote community met creatieve geesten maakt momenteel dankbaar gebruik van de PSP. Maak er gebruik van zou ik zeggen.