Het zal velen van jullie niet zijn ontgaan dat we de laatste weken experimenteren met verschillende reclame-uitingen. Hoewel lang niet iedereen zich hier aan stoort, vangen we toch links en rechts kritiek op. En dat is prima. Laten we hier vooral met elkaar over praten.

Allereerst wil ik uitleggen waarom reclame plaatsen op Gamer.nl zo belangrijk voor ons is. Gamer.nl is voor alle bezoekers geheel gratis. Het kost helemaal niets om dagelijks, of wat ons betreft zelfs elk uur van de dag, Gamer.nl te bezoeken en al het nieuws en de artikelen te lezen. Zo hoort het volgens ons ook op internet.

We werken met een grote groep mensen aan de website om dit mogelijk te maken. Als hoofdredacteur zit ik zelf op het kantoor, we hebben een aantal mensen die op de achtergrond werken om er voor te zorgen dat de website goed draait en we volgend jaar tevens een mooie nieuwe website kunnen lanceren, en er is een grote groep getalenteerde redacteuren die hun brood verdienen met de artikelen die ze schrijven.

Games zijn voor ons allemaal een hobby, maar tegelijkertijd zijn we volwassen mensen die hier - in een aantal gevallen - een volledige werkweek aan besteden. Daar moeten we voor betaald worden, anders kunnen we het simpelweg niet blijven doen, of in ieder geval de content niet gratis aanbieden op de website. En aangezien die content gratis moet blijven, moeten we advertenties plaatsen.

Advertenties

We hebben dus advertenties op de website staan. Zo is daar de siteskin, zoals we die noemen, oftewel het 'omhulsel' op de frontpage waar meestal een recente game in geadverteerd wordt. Op diverse andere plekken op de website komen ook advertenties terug, en daar experimenteren we op dit moment mee. Sommige advertenties staan niet of nauwelijks in de weg, anderen waren volgens sommigen van jullie opdringerig. We proberen verschillende methodes uit om zo de minst storende manier te vinden, die ons tegelijk toch geld oplevert om onze werkzaamheden voort te kunnen zetten. We lezen jullie kritiek en nemen die altijd weer mee om te evalueren wat we de volgende keer doen. Tegelijk hadden we de afgelopen weken wat problemen met het uitserveren van advertenties, waardoor die in sommige gevallen te opdringerig naar voren kwamen.

We zijn er van op de hoogte dat velen van jullie adblocker gebruiken. Daar zijn jullie vrij in en dat kunnen we niet verbieden, maar het zorgt er tegelijkertijd wel voor dat we naar nieuwe manieren om te adverteren moeten kijken. Wederom om brood op de plank te krijgen en dus door te kunnen gaan met dit werk. We kijken dan ook naar nieuwe manieren, onder andere door verdienmodellen te bedenken die niet met advertenties te maken hebben, maar dit staat nog in een te vroeg stadium om hier over uit te wijden.

Dan is er de kwestie van een partnerbijdrage die vorige week op de website verscheen. Hier kwam veel kritiek op, omdat het volgens velen niet goed was aangegeven dat het om een advertorial ging. We hebben jullie kritiek begrepen en beloven jullie bij deze, zwart op wit, dat advertorials op de frontpage van Gamer.nl voortaan duidelijk met 'advertorial' worden aangegeven. Persoonlijk vind ik het ook heel belangrijk dat dit duidelijk wordt gecommuniceerd. Gamer.nl is wat mij betreft nog steeds de meest serieuze, all-round gamesite van Nederland en dergelijke uitingen moeten dan ook duidelijk afgekaderd worden.

Tenslotte kregen we kritiek over een e-mail die deze week de deur uit is gegaan. Deze is gestuurd naar alle leden van Gamer.nl, alsmede onze zustersite InsideGamer. Enkelen van jullie beschouwden dit als 'spam', al is het maar hoe je het bekijkt: het ging wel degelijk om een relevant onderwerp voor velen van jullie. We bieden samen met onze uitgever, Reshift Digital, de Day Zero-editie van Call of Duty: Advanced Wardfare aan voor 51,50 euro. Die krijg je dan een dag voor release binnen. Hier komt ook een gratis jaarabonnement op Power Unlimited bovenop; een blad dat qua stijl niets te maken heeft met Gamer.nl, maar wel gewoon bij onze uitgever hoort. We vinden het vervelend dat een aantal mensen zich hier aan stoorden, want de actie is echt met goede bedoelingen opgezet.

Redactie en commercie gescheiden houden

Hoewel ik graag mag denken dat ik dit niet hoef te zeggen, lijkt mij dit het juiste moment om het toch te benadrukken: de redactie en het commerciële gedeelte van Gamer.nl worden strikt gescheiden gehouden. Het commerciële gedeelte zorgt er uiteindelijk voor dat de Gamer.nl-redactie uitbetaald krijgt en deze website minstens nog eens 15 jaar kan voortbestaan, maar ik als hoofdredacteur en de gehele eindredactie houdt streng in de gaten dat commerciële uitingen of afspraken géén invloed hebben op de inhoud van artikelen op Gamer.nl. Alle artikelen op Gamer.nl waar geen advertorial bijstaat, zijn met de correcte journalistieke waardes ontstaan, geschreven en geplaatst. Dát is immers altijd een belangrijk ijkpunt van Gamer.nl geweest en een punt die ik koste wat het kost in stand wil en ga houden. Als iemand die zelf een journalistieke achtergrond heeft, is niets belangrijker voor mij dan dat.

Gezien de e-mails, tweets en weblogs die we binnen kregen over dit onderwerp was dit het juiste moment om hier nog eens helder over te communiceren. Blijf ook vooral met ons in gesprek gaan over de dingen die jullie irriteren, want nogmaals, we nemen het allemaal mee wanneer er weer een nieuwe advertentie-uiting op Gamer.nl staat.