Is november 2007 de beste gamesmaand aller tijden? Het begint er haast wel op te lijken. Het aantal triple-A-games dat deze maand uitkomt grenst aan het ongelooflijke. Natuurlijk weten we niet zeker of alle topgames hun potentie waarmaken, maar het aantal games waarvan ik denk dat ze extreem goed (zullen) zijn, is echt ziek hoog.

Even een lijstje, rechtstreeks uit onze gamesdatabase gepikt, van games waarvan ik denk dat ze 9- of 10-waardig zijn: Assassin's Creed, Crysis, Gears of War (PC), Mass Effect, Ratchet & Clank: Tools of Destruction, Super Mario Galaxy, Unreal Tournament 3, Call of Duty 4 en Guitar Hero III.

Hiervan zie ik bovendien Assassin's Creed, Mass Effect en Super Mario Galaxy als (potentiële) pure klassiekers, games die op Gamer.nl een 10 (kunnen) scoren. Super Mario Galaxy deed dit afgelopen weekend al. En volgens de gamespers hoort Call of Duty 4, met zijn 95% gemiddelde op Metacritic, daar ook bij.

Hebben we het ooit zo goed gehad als gamers? Elk systeem heeft een absolute topper en must-have (zeker als ik Uncharted voor de PS3 voor het gemak meesmokkel, want die heb ik zelf al) en geen enkel type gamer wordt overgeslagen.

Er is al op meerdere fora gezegd dat het jaar 2007 weer één van die jaren is waarin er een stapeltje klassiekers uitkomt en daarin kan ik de publieke opinie alleen maar gelijk geven. Dit jaar was ook het jaar van Halo 3, BioShock en Half-Life 2: Orange Box. Het was het jaar waarin de eerste echte PS3-toppers voor ons Europeanen het licht zagen aangezien de PS3 hier voor het eerst verkrijgbaar was. En het jaar waarin de beste actiegame van 2005 met de best mogelijke besturing gespeeld kon worden. Zelfs het jaar waarin de nieuwe FIFA zo goed was dat hij volgens sommigen op gelijke hoogte met PES komt. De racers werden met Forza 2 en MotorStorm eveneens niet vergeten.

Kortom, wat een prachtig gamejaar is 2007. Het mooiste moet misschien zelfs nog komen terwijl we nu al zo verwend zijn.