Vorig jaar meldden we dat Sony wat ons betreft de beste conferentie had. We citeren: "De boodschap was duidelijk: veel vette games, ambitieuze projecten en nieuwe mogelijkheden". Een jaar later kan exact hetzelfde gezegd worden over Microsoft. Sterker nog, Microsoft ging wat dat betreft over de meeste verwachtingen heen. Geen onzin, geen statistieken. Gewoon ijzersterke games, toffe toepassingen en innovatief gebruik van revolutionaire technologieën.

Stroomversnelling

Microsoft begon met een trailer van The Beatles: Rock Band. Een game die al aangekondigd was, maar daardoor niet minder indrukwekkend overkwam. Het zag er niet extreem revolutionair uit, maar het was wel tot in de puntjes geperfectioneerd. Na een korte - en nutteloze - toespraak van Ringo Starr en Sir Paul McCartney, werd bekendgemaakt dat de track "All you need is love" exclusief als download beschikbaar is voor Xbox Live bezitters. Leuk hoor, maar wij zitten op toffere exclusieve dingen te wachten. Daar kon de opkomst van Tony Hawk om zijn Tony Hawk Ride te laten zien, weinig aan veranderen.

Even leek het er dus op dat Microsoft niets bijzonders in huis had. Toch leek de magere impact die "All you need is love" en Hawk maakten misleidend te zijn. De presentatie kwam namelijk al snel in een figuurlijke stroomversnelling. Zo gingen we van Modern Warfare 2-gameplay naar de aankondigingen van Forza 3, Crackdown 2, Left 4 Dead 2 en het nieuwe Xbox Live Arcade project van Epic, Shadow Complex. Er werd er een volwaardig nieuw deel in de Halo-serie aangekondigd, Halo Reach, en als klap op de vuurpijl meldde "Kojima-san", om Microsoft's Don Mattrick te citeren, nog even snel dat het nieuwe deel in de Metal Gear Solid-reeks, Metal Gear Solid Rising, ook 'gewoon' naar de Xbox 360 komt.

Indrukwekkend Tussen deze aankondigingen door werd indrukwekkend gameplay-materiaal getoond van titels als Alan Wake, Halo: ODST en Splinter Cell: Conviction. De presentatie eindigt met een regelrechte aanval op Nintendo: Project Natal. Een cameratoepassing die je bewegingen vrijwel feilloos lijkt te registreren, zo zien we op het podium. Of dat in de huiskamer ook het geval is moet daarentegen nog blijken. Na deze on-stage presentatie van Project Natal krijgen we de indruk dat deze toepassing een zeer serieuze concurrent voor de Wii kan worden.

Peter Molyneux is ook overduidelijk positief over Project Natal en noemt het revolutionair. En als Molyneux zegt dat iets revolutionair, nou dan... moet je dat meestal met een hele grote korrel zout nemen. Toch wist de trailer, waarin Project Natal getoond werd aan de hand van Molyneux' creatie, te overtuigen. Sterker nog, de mate van interactiviteit met een videogamepersonage in de trailer is eigenlijk vrijwel ongekend. Kort na deze presentatie verlaat Don Mattrick het podium, terwijl het publiek klapt en juicht. Microsoft weet dat het goed zit. En terecht.

Kwaliteitsgeweld

Waar de PlayStation 3 het met zijn technische snufjes en hoge instapprijs vooral van de hardcore groep moet hebben en de Wii met zijn overmatige toegankelijkheid van een brede consumentengroep, lijkt Microsoft een slimme combinatie van beide gevonden te hebben. Feilloos was de persconferentie daardoor overigens niet.  Zo werd de PC net als vorig jaar totaal genegeerd en zijn de toepassingen Twitter en Facebook nou niet bepaald enerverend te noemen.

Maar toch, Microsoft bleef over het algemeen een constante lijn van indrukwekkendheid vasthouden. Ze hebben niet een nieuwe betekenis aan het begrip "home entertainment" verleend. Maar één ding heeft Microsoft wel gedaan en dat is het voldoen aan verwachtingen, misschien zelfs nog wel meer dan dat. Sony en Nintendo zijn nu aan zet, maar het zal een zware taak worden om over Microsoft's kwaliteitsgeweld heen te gaan.