Thierry heeft in het verleden een insider geschreven over het feit dat hij een trashtalker was, ik wil me daar graag bij aansluiten. Volgens de mensen waar ik online mee speel, scheld ik teveel, moet ik minder zeuren op teamgenoten en mag er door mij best wat minder worden gesmeten met ziektes. Deze insider wordt dus eigenlijk een lap tekst waarin de pot de ketel verwijt dat hij zwart ziet… Mijn problemen met irritante gamers begonnen in Rainbow Six 3, een geweldig tactisch schietspel op de inmiddels ver vergeten Xbox. Destijds speelden de meeste mensen in clanverband aangezien je als individuele speler nauwelijks iets tegen het goedgeorganiseerde geweld van een clan kon inbrengen. Dit had als gevolg dat er een hechte gemeenschap ontstond van Europese spelers, aangezien de Europese clans vaak gezamenlijk de servers bezaten.  Amerikanen zijn in deze Europese servers geen graag geziene gasten. Ze hoefden alleen maar de server binnen te komen en de vertraging die dan ontstond verpestte het voor de rest.  Communiceren wordt opeens een stuk moeilijker met al die vertraging. Vaak zijn deze Amerikanen ook niet vies van downloaden tijdens het gamen, wat de vertraging alleen maar bevordert. Zo werden er door de vertraging al gauw onverstaanbare zinnen als “Wh.t th. fu.. , die klo.. Am…kanen met hu. midg.tp.rn” door de microfoon geschald. Waarop de Amerikanen geheel in stijl antwoorden: “french fucks, eat it!”  En dat beste Gamer.nl lezers, dat is héél irritant. Vooral omdat we niet Frans zijn, maar de Amerikanen dit niet willen snappen.

Nu zijn overigens niet alleen Amerikanen boosdoeners, wij Europeanen zijn tegenwoordig net zo irritant. Bijvoorbeeld de Fransozen, correctie, onverstaanbare Fransozen. Ze praten zo snel dat het voor het menselijk oor niet mogelijk is de dingen die ze zeggen (“blabla, blablablachauffeurbla, blablablablabla  bla-blaparaplubla”) waar te nemen, maar het kan ook aan de microfoon liggen die de vloedgolf aan eindeloos gelul niet kan registreren. Ik ben er vrij zeker van dat de Fransen hetzelfde over ons denken, en dat vinden wij Nederlanders prima. Zolang ze maar niet bij ons in de server zitten. Hetzelfde geldt sinds zaterdag overigens voor Russen, ook zij worden voortaan systematisch geweerd uit Nederlandse servers.   Overigens is dit niet alleen op Xbox Live het geval. Ook in PC-games zul je achterlijke gebruikers aantreffen. Neem Counterstrike, een game waarin voornamelijk wordt getypt.  Hier is de nationaliteit niet de boosdoener, maar gewoon een irritante hype qua schrijfstijl. Want helaas, zelfs achter een toetsenbord zijn sommige gebruikers heel irritant. Hoe? Zo: “B00M HEaDshoTTTz…  h4xorzz…  That's friggin'1337, dude. That's just 1337”. Wat krijgen we nu? Ben ik beland in een taalkundig gehandicapte virtuele samenleving? Praat normaal! En wat doet die debiele '1' daar, moet dat een 'l' voorstellen? Waarom dan niet gewoon een 'l'? Na een tijdje ga je eraan wennen, maar voor buitenstaanders blijft het een vreemd fenomeen.

Online zijn nou eenmaal irritante mensen te vinden, net als in het dagelijkse leven. We kunnen ze negeren (heb ik geprobeerd), of je kunt ze uitschelden (heb ik ook geprobeerd), maar door beide manieren houden ze niet op met ergerlijk zijn. De meest doeltreffende methode tot nu toe is de gebruikers blokkeren, slechte feedback geven en de lastpak op 'mute' zetten.  De meest leuke methode is echter terug schelden. Ik kies altijd voor het tweede, maar dat verklaart misschien waarom ik een 'bad feedback percentage' heb van 82 procent. Daarom ben ik benieuwd voor welke methode jij kiest? Ben jij een vreedzame gebruiker in jouw online games?