Broeders en zusters,

Ouders is misschien een vervelend onderwerp voor velen hier, want gamen en ouders gaat toch zelden goed samen. Daarom wil ik het vandaag even omdraaien. Want hoewel vele ouders niets met gamen te maken willen hebben, hebben ze toch wel degelijk invloed in wat hun kinderen spelen.

Iedereen kent de discussie dat games te gewelddadig zouden zijn, maar ik denk dat de meeste gamers ook wel door hebben dat gewelddadige games geen invloed hebben op hun gedrag. En dan heb je twee partijen. Aan de ene kant de mensen die alleen maar kwaad zien in videogames, en de andere kant die al die kritiek af doen als onzin. Maar ik denk dat er nog wel enige nuance nodig is.

Er is namelijk nog een groep. Naast de 'oudere' gamers die weten dat ze niet beïnvloed worden, zijn er nog kinderen. Kinderen die opgroeien en alles wat ze om zich heen zien opnemen. Kinderen die tegenwoordig zoveel TV kijken en spelletjes spelen dat er heel wat slimme koppen nodig zijn om kindervriendelijke programma's te maken. Toch kun je al snel denken dat kinderen tegenwoordig zo slim en snel zijn, dat ze alles wel aankunnen. Ik ben geen deskundige, maar ik denk dat kinderen daadwerkelijk beïnvloed kunnen worden.

Gelukkig hebben verschillende media een manier om daar voor te waarschuwen: de leeftijdsaanduiding. Televisieprogramma's en films hebben de leeftijdsaanduiding al een tijd, maar onbekender is dat ook videogames een adviesleeftijd hebben. Maar wie let hier nou op? Niet de winkel, want die wil gewoon zijn games verkopen. Niet de jonge gamers zelf, want die willen gewoon gamen. En dan blijven de ouders over. Ik zie zelf wel eens een ouder met kind in een winkel een game uitzoeken, en dan krijgt het kind absoluut geen game mee waar een te hoge leeftijd op staat. Hulde! Maar hoe vaak gebeurt het niet dat ouders er niet naar omzien. Erger nog, dat ze zelf een game voor hun kids kopen en niet eens kijken wat het is.

De leeftijdsaanduiding op games is een advies, en dat advies staat er niet voor niets op. Het is zo dat kinderen vaak meer weten over de nieuwste technieken en trends dan hun ouders, en dan zullen de ouders het al snel opgeven en het helemaal aan de kinderen overlaten. Die weten het toch beter. Daarom hoop ik ook dat er een soort campagne of iets dergelijks komt dat ouders van die leeftijdsaanduidingen bewust maakt.

Als men zich aan die leeftijdsaanduidingen houdt worden games misschien net als films behandeld. Blijven games uit een kwaad daglicht en worden de oudere gamers niet benadeeld door een verbod op een titel dat alleen voor hun bestemd is.

Amen

Eerste gebod - Tweede gebod - Derde gebod - Vierde gebod