Wat is me bijgebleven van de Microsoft persconferentie? Het feit dat ik niet omver geblazen ben en het feit dat ik niet verrast ben. Of het daarom een slechte persconferentie was? Nee, dat niet. Het was degelijk en veilig en dat lijkt prima bij Microsoft te passen.

Het publiek is altijd een goede graadmeter, maar bij deze persconferentie bleef het angstvallig stil. Soms zelfs op het gênante af wanneer je de sprekers hoopvol de zaal in zag kijken na een nieuwe aankondiging. De boodschap is in ieder geval wel duidelijk: de casual gamer.

Na een paar grote titels op te noemen en te laten zien (Fable II, Gears of War 2 en Fallout 3) werd er vrij rap overgegaan op de casual gamers en de daarvoor bestemde titels. Op dit gebied steelt vooral het vernieuwde dashboard de show. In mooie Web 2.0 stijl ziet alles er een stuk overzichtelijker en duidelijker uit. De Mii's bleken een groot succes en de introductie van de zelf te creëren avatars zijn dan ook geen verrassing. Maar leuk is het natuurlijk wel en het zal het grote publiek zeker aanspreken. Bij het zien van You're in the Movies kreeg ik eerst even een soort gevoel van plaatsvervangende schaamte, maar nadat ik het op me had laten inwerken begon ik er de lol wel van in te zien. En ouders met hun kinderen zeker ook, en daar gaat het Microsoft natuurlijk om.

De aankondiging (altijd lachen, een Japanner die Engels praat) van Final Fantasy XIII werd door het publiek wel het best ontvangen, maar dat kwam volgens mij eerder doordat het eindelijk een soort van climax aan de presentatie bracht. Een slimme zet van Microsoft die het in Japan niet echt naar behoren doet met de Xbox 360 en dit hoopt te verhelpen met een prima verkopende titel als Final Fantasy XIII.

Al met al kan ik de weg die Microsoft inslaat prima begrijpen. Casual gamers zijn een interessante markt en daar zit ook het geld. Al jaren kampt het bedrijf met een imago dat ze zich vooral richten op de hardcore gamers. Inmiddels is dit al wat bijgesteld en deze weg zal de casual weg nog duidelijker naar voren brengen. Ik snap het. Maar ik vind het als gamer natuurlijk wel jammer dat ze zich niet meer zo richten op de hardcore gamer. Halo Wars had ik namelijk wel verwacht op de conferentie, of een nieuwe Project Gotham Racing. Iets meer dan dit, in ieder geval. Misschien op de Games Convention in Leipzig?