DeathMatch, Capture the Flag, Team DeathMatch, Titan Mode, Assault, Split-Screen, Coöperatief; de reeks multiplayer modes die tegenwoordig in games worden gestopt lijken wel ontelbaar. Iedere ontwikkelaar probeert een nieuwe draai te geven aan vastgeroeste modes, zonder de gouden oudjes te vergeten. Echter, tijdens het spelen van Need for Speed: Carbon kwam ik erachter dat er nog een multiplayer mode is die harstikke veel lol op kan leveren: de duale singleplayer.

Duale singleplayer, dat klinkt wel heel deftig. Wat ik feitelijk bedoel is dat je een game in singleplayer mode met z’n tweeën speelt, bijvoorbeeld door om beurten een race te doen. Wellicht komt het door het feit dat de split-screen mode van Need for Speed: Carbon de framerate, graphics en algehele gameplay geen goed doet, maar het spelen van een missiegebaseerde racegame met z’n tweeën levert een gigantische hoop lol op.

Samen met mijn huisgenoot ging ik helemaal leip toen ‘we’, want als je duaal aan het singleplayeren bent wordt er in meervoudsvorm gesproken, een gesteld doel in een driftmissie net misten. Je kunt elkaar heerlijk opjutten, verrot schelden als het mis gaat en samen de euforie beleven als het doel gehaald wordt. Een beetje als een partygame, maar dan met een controller die de hele tijd doorgegeven wordt op z’n Singstars.

Mijn pleidooi is echter niet om alle multiplayer modes nu maar direct uit games te gaan slopen. Multiplayer is namelijk hartstikke tof, maar ik kwam er op deze manier achter dat je sommige games ook heel gemoedelijk van een andere kant kunt benaderen. Wel kregen we al snel ruzie over het feit wat voor vinyl er op de auto geplakt moest worden, maar ja, je kunt niet alles hebben hè..