Stel je een kamer voor van zo'n twee bij twee meter. De kamer is groot genoeg om er met drie personen in te staan, maar echt comfortabel is het er op de lange termijn niet. De andere twee mannen die bij je in de kamer staan denken er net zo over en zoeken een manier om hun ruimte te vergroten. De twee kerels zien er potig uit en hangen veel vaker dan jij in de sportschool. Om je ruimte in de kamer te vergroten heb je meerdere opties. Ten eerste kun je het gevecht aangaan met de twee kerels. Een echt slimme strategie is dit niet, waarschijnlijk kun je zelf net twee tikken uitdelen, maar lig je vervolgens in luttele seconden horizontaal op de vloer te creperen van de pijn. Ten tweede kun je de bruten eerst het gevecht met elkaar aan laten gaan, om vervolgens van de extra ruimte van de gesneuvelde man te genieten. De derde optie is de deur van de kamer open te trekken en in een andere kamer te gaan staan.

En dit is dan ook precies wat Nintendo gedaan heeft met de Wii. Waar Sony en Microsoft elkaar mano-o-mano uitdagen, kiest Nintendo voor een totaal andere weg, die niet naar Rome, maar wellicht zelfs naar Mekka leidt. Met de Wii keert Nintendo de gamesindustrie weer ouderwets de rug toe. Heerlijk vind ik het. De impressies van de games van de Nintendo Wii moeten nog binnen gaan druppelen, maar het schouwspel dat zich af gaat spelen de komende maanden is als gameliefhebber weer fantastisch. Sony en Microsoft die elkaar aftroeven met onwijs mooie games en Nintendo die laat zien dat gamen ook op een totaal andere manier mogelijk is.

De huidige generatie consoles heeft toch wel een beetje laten zien dat de markt voor drie spelers die zich allemaal ongeveer hetzelfde presenteren. Qua console dan, want de doelgroepen varieerden uiteraard wel van Sony voor ongeveer iedereen, Microsoft op de sport- en actietypen en Nintendo op diens aloude fanbase, generaliserend gezegd. Het is echter de diversificatie op het gebied van techniek en focus die de volgende generatie consoles en de oorlog die op het punt van uitbreken staat, zo interessant maken. Jij ook alvast een beleggingsfonds bij Alex geopend om alles aan te kunnen gaan schaffen?