Ik begrijp de onvrede van de fanatieke PC-gamers helemaal. Door de focus op spelcomputers - geheel terecht overigens, aangezien daar blijkbaar het meeste geld zit - worden de meeste games ontwikkeld met die hardware in het achterhoofd. Het resultaat? De PC-versie mist vaak opties die eigenlijk normaal zijn voor dat platform (zoals ten alle tijde kunnen saven) en grafisch had het allemaal veel beter gekund.

De PC loopt namelijk mijlenver voor op consoles wat grafische kracht betreft. En die kloof wordt de komende jaren alleen maar groter, zolang in ieder geval Microsoft en Sony nog geen stappen lijken te maken om opvolgers op de Xbox 360 en PlayStation 3 aan te kondigen. Een game als Crysis 2, die we vorige week recenseerden, is een fijne uitzondering: een game die grafisch echt dingen op een krachtige PC laat zien die nooit op een console zouden kunnen. Ook Battlefield 3 lijkt zo'n game te worden. En die wordt daar dan ook voor beloond in de update van de Top 100, die later vandaag online verschijnt.

Zoals gezegd begrijp ik PC-gamers helemaal. En toch vraag ik ze het eens van een andere kant te bekijken. Ik denk namelijk dat, ondanks dat veel games die op het platform verschijnen grafisch veel mooier hadden kunnen zijn, games spelen op de PC nog nooit zo fijn is geweest. Ondanks dat ontwikkelaars de krachtige PC niet vaak meer als hoofdplatform gebruiken tijdens de ontwikkeling, ontvangt het platform wel enorm veel multiplatformreleases. De laatste jaren verschijnen vele grote games die op Xbox 360 en PlayStation 3 verschijnen ook gewoon op de PC en dat was ten tijde van de Nintendo 64 en PlayStation natuurlijk wel anders. Daarnaast worden er ook nog altijd games gemaakt die perfect op de PC afgestemd zijn - een Starcraft II en een Total War: Shogun 2 bijvoorbeeld.

Op Gamer.nl proberen we in ieder geval altijd de perfecte balans tussen console en PC te vinden, onder het motto dat het draait om de games, niet om het platform waar ze op verschijnen. Maar ben je een fanatieke PC-gamer, dan zit je deze week wel goed bij ons. We hebben een recensie van De Sims Middeleeuwen, krijgen weer een MMO Update en komen vandaag met een grote prijsvraag waarin we drie exemplaren van het net verschenen Guild Wars: Trilogy mogen weggeven - naast zeven exemplaren van een speciale gaming muis.

Qua recensies gaan we deze week over op een lager pitje. De meeste grote games van het voorjaar zijn nu uit. Wel bespreken we nog titels als God Eater Burst en Tiger Woods PGA Tour 12. Maar het lijkt er op dat we pas in mei weer echt los mogen gaan met grote titels als L.A. Noire. Dat is geen ramp hoor: zo hebben we meer tijd voor achtergronden en vooruitblikken op titels als MX vs. ATV Alive en een videoreportage van het Mortal Kombat-toernooi. En daarna breekt juni al weer aan, wanneer we naar Los Angeles afreizen om E3 te bezoeken, de grootste gamebeurs van de wereld. Kortom: het is goed om gamer te zijn, of je nu op de PC of console speelt.