Nintendo heeft namelijk meer concurrentie dan ooit. Laten we ze even opnoemen. Wellicht dat Sony’s NGP later dit jaar komt. In april komt in ieder geval de Xperia Play uit, waar wij volgende week overigens flink wat aandacht aan besteden. Dan zijn er nog de huidige Nintendo DS en PSP, die een dusdanig grote markt hebben dat ze de verkoop van de 3DS in de weg kunnen zitten.

Maar het grootste gevaar schuilt hem in de iPhone en iPad. Het is niet voor niets dat ze bij Nintendo wanneer ze de kans krijgen melden dat games die met een relatief groot budget zijn gemaakt door professionele ontwikkelaars altijd belangrijker zullen blijven dan de kleine, goedkope indie-titels. Die laatste komen overigens, niet geheel toevallig, vooral op de iPhone en iPad uit en verkopen, ook niet geheel toevallig, als een tierelier. Kortom: de grote jongens voelen de hete adem van Angry Birds en co. in hun nek.

Wat gaat dat doen met de verkoop van de 3DS? Het is te vroeg om er echt iets zinnigs over te zeggen. In Japan gaan de verkopen zoals verwacht - de handheld verkoopt zelfs iets meer dan de originele Nintendo DS tijdens diens lancering - en in Europa en de VS zullen de exemplaren ook wel als warme broodjes over de toonbank gaan, maar het draait deze keer om uithoudingsvermogen: hoe ziet de markt er over een jaar of twee, drie uit? Is de 3DS dan de norm, net zoals de DS dat nu is, of heeft Apple een flink stuk van Nintendo’s ‘blauwe oceaan’ weggekaapt?

Voor nu is in ieder geval het belangrijkste dat we nieuwe hardware en nieuwe games voor onze kiezen krijgen. Deze week vertellen we dan ook uitgebreid over onze bevindingen met de 3DS, van een opiniërend artikel over de hardware en de software die er op staat, tot de eerste recensies van de games die er voor te verkrijgen zijn.

Al die artikelen over de 3DS maken van deze week op Gamer.nl een goedgevulde week, maar er staan nog stapels andere artikelen in de wachtrij. We bespreken ook games als Fight Night: Champion en Earthrise, kijken vooruit naar nieuwe potentiële Codemasters-toppers Dirt 3 en Operation Flashpoint: Red River en vergeten door de 3DS ook zeker de mobiele telefoons niet in onze Mobile Games-update woensdag. Verder kondigden we vorige week aan dat we meehelpen aan het organiseren van Festival of Games, dat eind april in Utrecht wordt gehouden. Niet alleen geven we deze week kaartjes hiervoor weg, we leggen in een achtergrondartikel ook precies uit wat je van dit evenement kunt verwachten.