Huishoudelijke mededelingen over Gamer.nl

• Sinds enige tijd is Gerard van Nieuwenhuijzen hoofdredacteur van Gamer.nl, nadat hij eerder interim-hoofdredacteur was. Michel Musters heeft een nieuwe rol gekregen als editorial manager. Hierbij zal de focus komen te liggen op de optimalisatie en verbetering van de longtail content voor zowel Gamer.nl als InsideGamer.nl (de andere gamesite van Sanoma). Denk daarbij aan continue aandacht voor hardware, de grote blockbuster-game, wiki’s en cheatpagina’s. Marcel Vroegrijk wordt Nieuwsmanager en zal voor beide sites de nieuwsvoorziening onder de loep nemen en samen met redacteuren van Gamer en InsideGamer maatwerkproductie afleveren.

• Firstlook. Als mediapartner heeft Gamer.nl meegewerkt aan de nieuwsvoorziening en een aantal VIP-kaarten weggeven. Op het evenement heeft Ron Vorstermans meegedaan aan een livestream. Eerder was er al een testcase met de nachtlancering van World of Warcraft: Mists of Pandaria.

Redactionele ontwikkelingen

• Met Gamer.nl hebben we momenteel een goede groep aan redacteuren te pakken. De komende tijd wordt het belangrijk om ons te blijven ontwikkelen. Een tekst schrijven alleen is niet meer genoeg over een paar jaar. Je moet kunnen photoshoppen, video’s maken en editten en om kunnen gaan met live(streams). Openheid en integriteit blijven hierbij belangrijk, vandaar dat de notulen ook publiekelijk worden gemaakt.

• In het ontwikkelen als redacteuren zijn al goeie stappen gezet. Veel eigen videoproducties. Een meer uniforme stijl ontwikkelen is goed om er zo voor te zorgen dat het Gamer.nl-gevoel behouden blijft. Diversiteit binnen de video’s is goed, maar een paar basisregels moeten worden vastgelegd.

• Previews. In het voorjaar werd er al op gewezen dat deze vaak weinig onderscheidend zijn. Iedereen krijgt hetzelfde te zien en schrijft er hetzelfde over. In het voorjaar was afgesproken om met specifieke invalshoeken een preview te schrijven, dat is verwaterd – slechts de subtitel is vaak gebleven. De afspraak is hernieuwd.

Onderzoek van Price Waterhouse Coopers (PwC):

Het onderzoek van PwC behandelt veel verschillende markten van de komende jaren. Console, pc (retail), online, mobile. Hierbij zijn niet alleen groeicijfers ingeschat, ook zijn er interessante observaties over de verschillende markten te vinden.

• PC-markt blijft krimpen. Hiermee wordt wel specifiek het schap in de winkel bedoeld. Online verkopen worden hierin niet meegerekend, simpelweg omdat cijfers hiervan niet bekend zijn. Een vertekend beeld wat betreft de status, maar de ontwikkeling van retail naar online is wel een duidelijke.

• Consolemarkt beleeft in 2013 een slecht jaar. In 2014 moet de markt weer aantrekken door een nieuwe generatie spelcomputers. (Wii U alleen is niet genoeg om 2013 florissant te maken).

• Mobiele games. Groeimarkt, qua omzet PC-markt voorbij sinds 2010. Wat moet Gamer.nl hiermee? Geopperd wordt om een wekelijkse/maandelijkse round-up te doen, dit druist echter in tegen hoe andere games worden behandeld: als volwaardige producten. Voorlopig besluit is om sporadisch titels mee te pakken, Daniël gaat hierbij Android in de gaten houden en Bas let wat meer op iOS. Windows Phone? Gijs lette even niet op, maar hij zal het vast niet erg vinden om er af en toe naar te kijken.

• Streaming is een terugkerende term in het PwC-rapport. Niet alleen kunnen hoogwaardige games worden gestreamd, bij de mobiele markt is deze trend in Azië al ingezet met gesloten (console-achtige) omgevingen van bedrijven als Gree en DeNa. Die netwerken komen ook naar het Westen in de toekomst.

• We staan momenteel op een kruispunt. Verschillende ontwikkelingen en trends vechten voor hun plek. Traditionele partijen consolideren (lees: geen nieuwe IP’s op consoles/pc bijvoorbeeld) en melken, wachtend op een dominante stroming. Daarom is het voor Gamer belangrijk dit soort trends in de gaten te houden, maar niet per se al te kiezen – de industrie durft nog niet te kiezen, waarom zouden wij dat dan al doen?

Contenttrajecten:

• Het mysterieuze project heeft een nieuwe wending genomen, een zeer goede.

• Ultieme controller: Ron en Gillian gaan binnenkort langs in Lille om daar te filmen en de nieuwe stap in de ontwikkeling te bekijken. (Het fysieke exemplaar wordt daar bekeken en beoordeeld)

Losse punten:

• Ron en Joe gaan werken aan een pilot voor een podcast.

• We gaan zoeken naar externe columnisten die een korte reeks kunnen oppakken. Joe zet er eentje op met een lokale shopeigenaar. Ook is er contact geweest met Rami van Vlambeer. Andere namen kunnen worden opgegeven.

• 2013. PwC mag dan spreken over een slecht jaar, Gerard heeft nu al een lijst van bijna 100 interessante titels te pakken. Meer suggesties werden gegeven. December gaat mogelijk meer in het teken staan van de Top 100 van 2013, aangezien het traditioneel gezien de ‘lijstjes’-maand is.


En dat zijn de notulen van de vergadering van 5 oktober jongstleden. Wat je niet terugleest in dit verslag zijn de slappe grappen, de misplaatste opmerkingen of de algehele chaos van de bijeenkomst. Dat bewaren we wel voor een volgende keer. Vragen en opmerkingen kunnen uiteraard in de reacties.