Dat is wel zo handig als je de awards ook daadwerkelijk op wilt hangen. Van zo’n pijnlijke misser word je overigens wel creatief; we besloten het op te lossen met een fotoreportage, waarbij een vertegenwoordiger van de game onze award vasthield. Zonder al te veel verdere introductie; hierbij de E3-winnaars (en verliezers) van dit jaar.

Slechtste handheldgame: PlayStation All Stars: Battle Royale

Voor deze categorie hebben we de regels gelijk wat moeten buigen (als die er al waren); we wilden namelijk echt even de PS Vita- (en PS3-)game PlayStation All Stars: Battle Royale in de spotlight zetten. Om vervolgens heel hard boe te roepen. Een eerdere tweet van Marcel (ik dus) vatte het aardig samen; "Super Smash Bros., maar dan zonder het mêlee-gedeelte". Daarmee bedoelen we niet dat het spel eerder vergelijkbaar is met de eerste Super Smash. Was het maar zo; het spel heeft daadwerkelijk geen directe combat. Je gooit er als Sony-personages alleen maar specials uit, maar geen van allen hebben ze impact. Je springt en schiet langs elkaar heen tot er aan het eind een winnaar gekroond wordt. Wie dat wordt, is het enige echt verrassende aan All Stars: Battle Royale.

Beste handheldgame: Castlevania: Lords of Shadow – Mirror of Fate

Wie is deze puike man? Het iiiiiiis Dave Cox, de producer van Castlevania Lords of Shadow en nu ook de 3DS-game LoS: Mirror of Fate. Wie beter om de Gamer.nl-award voor beste handheldtitel vast te houden dan de maker zelf? Mirror of Fate verdient de prijs omdat het de Metroidvania’s als Symphony of the Night en Aria of Sorrow eert, maar ondertussen wel het fijne vechtsysteem van Lords of Shadow hanteert. De game is daarmee precies waar we op hoopten toen de 3DS werd aangekondigd, een spel dat profiteert van betere graphics en 3D, maar niet de typische handheldgameplay overboord gooit terwijl deze stiekem het beste werkt.

Slechtste console-/PC-game: Tank! Tank! Tank!

Deze game verdient een award omdat het er uitziet alsof het 10 jaar geleden gemaakt is. Sommige ontwikkelaars zoeken jaren naar de sweet spot om zulke lelijke graphics op het scherm te toveren, de mannen van Tank! Tank! Tank! lukt het ogenschijnlijk zonder enige moeite. Verder negeert het spel ook nog eens de mogelijkheden van de Wii U GamePad, maar zie je op je schermpje wel knoppen die er om vragen aangeraakt te worden. Er gebeurt alleen niets, net zoals in de rest van de game. No tnx.

Beste console/PC-game: Watch Dogs

We hebben eraan gedacht om Ubisoft gewoon alle awards te geven dit jaar. De uitgever had al een sterke line-up, maar verraste iedereen en zijn hond door ook nog met Watch Dogs te komen. Toen mensen vervolgens begonnen te discussiëren over of de game misschien niet voor de volgende generatie zou verschijnen, wisten we dat we met iets bijzonders te maken hadden. Het waren gelukkig niet alleen de graphics die indruk maakten; Watch Dogs weet het bespioneren en afluisteren van mensen tot gameplay te verheffen.

Wie wil er nu niet de wereld om hem heen hacken en alles naar zijn hand zetten? De schaal die Ubisoft beloofde voor het spel was misschien nog wel het meest bizarre, Watch Dogs blijkt ook een geïntegreerde multiplayer te hebben. Straks wil Ubisoft ons nog wijsmaken dat de game al volgend jaar komt.

Beste fanboy: Marcel

Ik ben een Resident Evil-fanboy. Het zesde deel vond ik fantastisch spelen op de E3. Bepaal zelf maar hoeveel waarde je nog aan mijn oordeel hecht na die twee losstaande feitjes. Wat ik zag was een enorm uitgebreide game, die zowel wat van de oude delen meepikte als broodnodige moderniseringen doorvoerde. Leon S. Kennedy kwam tijdens de demo minutenlang geen vijanden tegen, maar het verveelde geen moment. Daarvoor hing er te veel sfeer en waren er teveel nieuwe dingen die ik wilde ontdekken. En als ik de uitleg van de besturing mag geloven, dan komen daar nog wat opties bij.

Na het gedeelte van Chris Redfield was ik helemaal om. Ik had geen zin om het als een third-person shooter te spelen, maar dat hoefde ook helemaal niet. Een echte Resident Evil-fanboy vertrouwt op zijn knife en niets anders. Toen ik erachter kwam dat Chris in RE6 een volleerd messenkunstenaar is geworden, moest ik even glunderen. De minuten daarna heb ik al sprintend en springend alles op mijn pad in het gezicht gestoken.

Leukste boothbabe: Die ene

Het waren vijf mooie seconden, ik weet alleen niet meer hoe je heet. Ik wilde gewoon de Gamer.nl-award van beste boothbabe uitreiken, jij dacht dat het een versiertruc was om met ieder meisje van de beurs op de foto te mogen. In de binnenkant van mijn ogen lukte dat, aan de buitenkant faalde ik omdat ik ze dichthield.