Redactiepost
E3

De E3-verwachtingen van de Gamer.nl-redactie

We poetsen de glazen bol op

Geschreven door Redactie Gamer.nl op

Vrijdag 10 juni vliegt een gedeelte van de Gamer.nl-redactie weer richting Los Angeles om verslag te doen van E3, de belangrijkste gamebeurs ter wereld. De andere helft van de redactie blijft in Nederland om de website te vullen met het laatste nieuws en de mooiste trailers. Kortom: we gaan in de week van 13 juni dus weer knallen. Maar voordat het zover is kijken we naar de verwachtingen die de Gamer.nl-redactie voor deze E3 heeft.

Gijs Scheltens:
Voor een fervent stealth- en tevens singleplayerfanaat steken twee E3-games met kop en schouders boven de rest uit: Dishonored 2 en Deus Ex: Mankind Divided. Beide spellen hebben als je er even over nadenkt eigenlijk best wat van elkaar weg. Beide halen hun inspiratie uit klassiekers als Deus Ex en Thief en allebei geven ze je opties om het spel op meerdere manieren te spelen. Deus Ex: Human Revolution en Dishonored waren allebei geslaagde experimenten die op een paar punten nog wat te wensen over lieten. Dishonored worstelde met een nogal droog verhaal en oninteressante personages, maar had vloeiende stealthgameplay om daarvoor te compenseren. Human Revolution daarentegen zat verhaaltechnisch prima in elkaar, maar miste juist enkele noten wat gameplay betreft.

Ik heel benieuwd hoe Arkane Dishonored 2 verbetert ten opzichte van het eerste deel. In de Daud-dlc heeft de ontwikkelaar al kunnen testen wat een hoofdpersonage met een voice actor voor het spel doet. Spoilers: het maakt de beleving zo veel rijker, zoals Thief en Thief 2 al in 1998 en 2000 lieten zien. Gameplaytechnisch heb ik weinig wensen, hoewel grotere levels waarin verkennen loont, nooit weg zijn. De gameplay van Deus Ex: Mankind Divided toonde al aan dat er meer opties zijn voor stealth-gameplay en snel door de levels bewegen door bijvoorbeeld te klimmen. Wat beide spellen betreft ben ik dus alvast gematigd positief. Zowel Dishonored 2 al Deus Ex: Mankind Divided kunnen in mijn ogen alleen maar verder groeien waar hun voorgangers bleven steken.

Deus Ex

Sander van Dalsum:
Nog nooit ben ik in levenden lijve in Los Angeles op E3 geweest maar dit jaar wordt mijn eerste keer. Mijn verwachtingen zijn niet te bevatten dus, maar hier een poging. Tijdens de persconferenties denk ik dat we een grote verandering gaan zien in de manier hoe we onze consoles gebruiken. De PlayStation 4.5, NEO of hoe je het ook wilt noemen komt eraan en Microsoft lijkt te sleutelen aan een sterker model, waardoor we in de nabije toekomst moeten geloven aan om de twee jaar een nieuwe spelcomputer (willen) kopen. 

En waarom niet? We zijn allemaal zo gek dat we elke drie a vier jaar een nieuwe smartphone aanschaffen, waar je het dubbele voor betaalt. Ik vind het wel interessant, mits de nadelen voor de ‘achterblijvers’ niet te groot worden.

Thijs Barnhard:
Het zit er volgens mij dik in dat je deze E3 veel aankondigingen gaat zien voor games die je pas over een jaar of twee jaar kan spelen. Een vervolg op Wolfenstein; The New Order bijvoorbeeld of de nieuwe game van Rockstar die in alle waarschijnlijkheid om cowboys draait. Natuurlijk zijn de PlayStation Neo en de Xbox One Scorpio aanwezig, maar de nadruk komt veel meer te liggen op VR en de Hololens. De NX hang ondertussen als een schaduw over alles dat Nintendo doet heen. The Legend of Zelda Wii U eindelijk in actie zien is heel wat waard, maar de miserabele aanwezigheid van Nintendo dit jaar is nu al de grootste domper van deze E3. 

The Legend of Zelda Wii U

Michel Musters:
Ik ben er voor het eerst in vier jaar tijd weer bij en dat is prima! Op E3 zelf, bedoel ik natuurlijk. Ik moet eerlijk zeggen dat het feit dat Nintendo alleen The Legend of Zelda laat zien, mijn hype wel een klein beetje heeft doen afnemen. Ik keek er zo naar uit om voor het eerst met de NX aan de slag te gaan! Maar Zelda is natuurlijk ook een hele mooie titel. Verder heb ik onder andere afspraken voor Battlefield 1, Titanfall 2 en Mafia 3 staan en ga ik vast ook nog wel wat games van Sony en Microsoft spelen, dus onder de streep ben ik nu al zeer tevreden. Een paar compleet nieuwe aankondigingen zouden erg fijn zijn. Zo vermoed ik dat Rockstar via Sony's of Microsoft's persconferentie een grote aankondiging gaat doen.

Remco Beckers:
De E3 van 2016 belooft, na een stilte van bijna een jaar, met veel nieuwe info te komen over Dishonored 2. De eerste game beviel mij veel beter dan ik ooit verwacht zou hebben. De gameplaybeelden en demonstraties van low en high chaos vond ik al erg veelbelovend. De game zelf, doordat je je eigen creativiteit er zo in kwijt kan, werkte nog beter – om nog niet eens te spreken van de fantastische ambiance, de steampunk setting en de gestyleerde art-stijl (die mij erg bekoort). Ik heb daarom hoge verwachtingen voor Dishonored 2 en hoop dit jaar op een zelfde weelde aan beeld- en videomateriaal over die nieuwe game als dat we een paar jaar geleden over de originele Dishonored kregen. 

Sowieso ben ik erg benieuwd naar de presentatie van Bethesda (urgh, waarom is die nu om pas om 4:00 uur?), misschien zelfs in de (ijdele) hoop van een glimmertje van een aankondiging te krijgen van een nieuwe Elder Scrolls-game. Of iets dat we helemaal niet zien aankomen (zoals, wat mij betreft, de trailer van Anno 2205 vorig jaar)? Om met het standaard grootmoederswijsheidstegeltje te spreken: hoop doet leven. 

Dishonored 2

Gillian de Nooijer:
We leven in een tijd waarin de stoutste dromen van rpg-liefhebbers uitkomen: we kunnen iedere berg beklimmen, steden zijn niet langer gevuld met gesloten deuren, NPC’s leven als een echt volk en ons muffe genre is de Koning van Graphics geworden. E3 2016 gaat ons hopelijk de overtreffende trap laten zien met Cyberpunk 2077. Een open wereld cyberpunk game klinkt nog steeds als een fantasie; kunnen onze pc’s en consoles al die neon-lichten, metalen spiegeleffecten, dystopische smog en gigasteden vol wolkenkrabbers wel aan? CD Projekt Red; we hebben visueel bewijs nodig!

Deus Ex: Mankind Divided vist in dezelfde vijver, maar daarvan weten we al wat we voor moois kunnen verwachten. Een groter mysterie is Mass Effect: Andromeda. De niet-sequel (sneaquel?) van Mass Effect 3 belooft dat we een nieuw universum gaan verkennen, maar wat betekent dit voor het verhaal en de gameplay? Het lijkt ons sterk dat we alleen op droge woestijnplaneten gaan rondkarren, dus hopelijk komt er een vette story-trailer van Bioware. Nu we het toch over science-fiction hebben: Detroit van Quantic Dream en EA’s eerste volwaardige singleplayer Star Wars game gaan ook hun gezicht laten zien.

Mass Effect

Erwin Vogelaar:
Ik verwacht dit jaar een redelijk saaie en voorspelbare E3. Sony zal ongetwijfeld veel focus leggen op PlayStation VR en Nintendo gaat helemaal los met de nieuwe Legend of Zelda. Rockstar zal waarschijnlijk een nieuwe Red Read-game tonen en Sony een nieuwe God of War. Wellicht is er een korte teaser van het nieuwe project van Kojima en dan zijn we er wel. Ik hoop uiteraard op nog enkele goede verrassingen, maar mijn verwachtingen zijn laag. Ik ben al tevreden als we een releasedatum voor The Last Guardian krijgen.

Erik Nusselder:
Het wordt denk ik een heel rare E3 dit jaar. Nintendo laat de nieuwe console die we allemaal willen niet zien, en Sony laat de nieuwe console die we allemaal niet willen wel zien. We gaan met Zelda een game zien die straks op een apparaat uitkomt waar we nog niks van weten, en bij Sony vragen we ons bij elke trailer af of de graphics echt zo mooi zijn, of alleen op de Neo.

De echte hype moet zoals altijd weer komen van de games, en gelukkig heb ik er genoeg op mijn verlanglijstje staan om enthousiast van te worden. Ik kan niet wachten tot de details rond de nieuwe Mass Effect worden onthuld, de releasedata van Persona 5 en The Last Guardian bekend worden, Scalebound en Cuphead nog wat gameplay laten zien en Horizon me verder overtuigt!

Horizon Zero Dawn

Arthur van Vliet:
2016 is een jaar waarin veel langverwachte games hun release zien. Games waar we jaren naar uit hebben gekeken, zijn er plots. The Division, The Witness, Uncharted 4, No Man’s Sky, Deus Ex: Mankind Divided, Doom; zelfs The Last Guardian krijgt dit jaar een release. Dat betekent dat de E3 dit jaar weer mag verrassen. Console-updates van Microsoft en PlayStation, nieuwe titels van studio’s die hun vorige beloftes hebben ingelost, uitgebreide aandacht voor games waarvan we nog veel te weinig hebben gezien (Horizon: Zero Dawn, Mass Effect: Andromeda, The Legend of Zelda) – ik verwacht veel en hoop dat ik niet word teleurgesteld.

Joe van Burik:
Wordt dit de laatste grote E3? Dat vroegen we ons tien jaar terug ook al af. Feit is dat we deze keer met minder aanwezige partijen, minder games en minder nieuws te maken krijgen. Of toch niet? Gezien de mysterieuze geluiden over extra krachtigen PlayStations en Xboxen kunnen we toch weer rekening houden met een stel grote klappers. Jammer wel dat Nintendo zich naar alle waarschijnlijkheid beperkt tot de nieuwste Zelda. Persoonlijk ben ik vooral benieuwd naar elke nieuwe titel die virtual reality op een interessante manier weet te gebruiken - niet als nieuwe manier om games weer te geven, maar als nieuwe manier om games te spelen. Daarvoor is de E3 immers nog steeds dé gelegenheid.

Bron: null

Dit artikel delen:

Lees meer

Bedrijven mogen zichzelf niet meer promoten in Minecraft Actie-rpg Nox nu gratis te downloaden via Origin
6

Reacties op: De E3-verwachtingen van de Gamer.nl-redactie

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  Gillian

  • 1 juni 2016 14:01
  Die van Erik is waarschijnlijk 't meest accuraat ^_^

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  ErikNus

  • 1 juni 2016 22:49
  @Gillian jeweetzelf

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Flipski

  • 1 juni 2016 15:22
  Meer info over Deus Ex en Mass Effect zou cool zijn.

  Persoonlijk hoop ik ook over meer informatie over Nuno Kuni 2. Zou wel graag willen weten wanneer die uit komt..

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Masterchief

  • 1 juni 2016 16:23
  Elder Scrolls :o

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  tielo

  • 1 juni 2016 21:08
  Oei iedereen bij Gamer is in verwachting.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Marocain

  • 3 juni 2016 22:12
  Ik ben zeer benieuwd dit jaar. Laatste E3 verslaggeving die ik nog erg leuk vond was van een aantal jaar geleden, toen Marcel naar LA was gevlogen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.