Ouders hebben geen idee wat hun kinderen allemaal uitvoeren op de (spel)computer. Je tienjarige zoon zou wel eens elke middag na schooltijd een halve stad kunnen afslachten in Grand Theft Auto IV. Er staat dan wel een leeftijdsaanduiding op de hoesjes van games, maar exemplaren die duidelijk voor zestien jaar en ouder zijn bedoeld kunnen door iedereen worden gekocht. Tijd voor verandering.

Toine Manders van de VVD deelt die mening en bedacht de rode knop. Als een kind schrikt van een spel of een ouder iets ziet dat niet strookt met de leeftijdsaanduiding op het doosje, dan kan hij meteen op de rode knop in beeld drukken en stopt het spel. Daarnaast wordt er een melding gestuurd naar PEGI, de instantie die er voor zorgt dat al die mooie leeftijden op de hoesjes van games staan gedrukt. Het Europarlement heeft nu ingestemd met het idee en die rode knop zou er dus moeten komen. Al valt er nog best te discussiëren over de kleur.

Het is natuurlijk een geniale zet van Manders om de politiek wakker te schudden en ze met de neus op de feiten te drukken. Ook al schrijft hij in zijn rapport dat games goed zijn voor kinderen en dat ze er waardevolle levenslessen uit kunnen trekken, weet hij ook wel dat er iets goed mis is met een kind dat Grand Theft Auto of Manhunt speelt. Zou het kunnen zijn dat Manders die rode knop alleen maar verzint om mensen er op te wijzen dat er eens goed gekeken moet worden naar hoe de jeugd met games omgaat?

Dat mag ik hopen, want constant een rode knop in beeld is natuurlijk een optie waar geen gamer blij van wordt. Stel je voor: een prachtig spel als Flower is juist zo speciaal door het gebrek aan een interface en dan moet er alsnog een rode knop komen. Volgens Manders zien verschillende bronnen uit de gamesindustrie en de PEGI zelf het wel zitten. Het is compleet vrijwillig, maar Manders zegt feitelijk dat bedrijven er wel op zitten te wachten. Dat is natuurlijk ook onzin. Ik kan mij nauwelijks voorstellen dat ontwikkelaars staan te trappelen om een beetje ruimte te moeten maken in hun interface voor die knop. Gewoon even plek maken in je game, speciaal voor Europa.

Toine manders (foto Bart Dewaele)

Als Manders echt een rode knop zou willen op games, dan zou hij ook een voorstel moeten indienen om die voor films te krijgen. Gewoon, een knopje op de afstandsbediening indrukken wanneer je televisie kijkt. Of een manier om een gewelddadig boek niet te lezen. Maar eigenlijk bestaan die opties al lang, net zoals een optie om een game niet te spelen. Dat heet de computer uitzetten. Of de televisie uitzetten. Of een boek dichtslaan. En er voor zorgen dat je kind dat doet, dat heet ouderschap.

En nu komen we opeens op het echte onderwerp: ouderschap. Opvoeding. Is het niet de taak van de ouders van een kind om er voor te zorgen dat er alleen games in huis zijn die geschikt zijn voor dat kind? Maar dat lukt niet altijd, omdat er nog veel onwetendheid is over games. Daar moet dus wel aan gewerkt worden. Wanneer we daar over gaan denken, dan komen we echt ergens.

Bovendien hebben we al een controlesysteem: PEGI. Met de geplande knop kunnen mensen aangeven dat PEGI fout zat. Als dat zo veelvoorkomend is dat die knop nodig is, moet het PEGI-systeem dan juist niet eens onder de loep genomen worden? Moeten games niet gewoon beter gecontroleerd worden? Een nieuw Europees systeem dat een ander Europees systeem moet controleren klinkt wel erg omslachtig.

En dan hebben we het nog niet eens gehad over de werkbaarheid van zo'n knop. Hoe druk je op een knop die je op je scherm ziet? Met de Wii kun je er op mikken, maar de andere spelcomputers zullen er een knop aan moeten toewijzen. Knoppen die waarschijnlijk al een andere functie hebben. En wat als je er per ongeluk op drukt? Game uit, savegame kwijt? En zou jij ook niet voor de grap zo'n tien keer per game op die knop drukken, alleen maar omdat je je eraan irriteert? Erg haalbaar klinkt de rode knop niet. Een gebruiksvriendelijker parental lock die je te zien krijgt als je op de pauzeknop drukt, klinkt ons dan een stuk beter in de oren.

Nee, Manders kan doen alsof zijn neus bloedt, maar wij weten natuurlijk wel beter. Het is overduidelijk dat hij een groot probleem aankaart en dat hij op zoek is naar een oplossing, maar de rode knop is gewoon een manier om er aandacht voor te krijgen. Toch, Manders? Toch? Zeg mij alsjeblieft dat dit allemaal bij je plan hoort!