Daarom is mijn afscheid ergens ook niet helemaal relevant om te melden. Op 5 september is mijn laatste werkdag en vanaf 1 oktober ga ik op zoek naar een nieuwe uitdaging. De toekomst van het merk ligt in handen van een zeer competent hardwerkend kantoorteam, en uit bevlogen freelancers die zich al jarenlang bewijzen binnen de game-industrie. Toch pak ik deze ruimte om het kort over mezelf te hebben. 

Toen ik het hoofdredacteurschap op me nam, iets meer dan twee jaar terug, zag ik Gamer.nl als een wat stoffig vastgeroeste site. Een plek waar de identiteit wat verwaterd was en vaste rubrieken routinematig te makkelijk werden ingevuld. Een site waar ik wel mijn eigen draai aan kon gaan geven.

Ik ben zelf niet de meest op regels en regelmaat ingestelde persoon en het is niet verrassend dat ik in de beginperiode er ook voor ben gegaan om Gamer.nl ‘chaotischer’  te runnen. Maar gecontroleerde chaos. Vaste rubrieken die in mijn ogen geschreven werden om het schrijven gooide ik eruit, totdat de planning nagenoeg leeg was. En toen ben ik het naar eigen inzicht gaan invullen.

Door de tijd heen ben ik op zoek gegaan om de accenten weer wat terug te leggen op het pc-platform bijvoorbeeld. Daar maken ook besprekingen van hardware onderdeel van uit. Mobiele releases verdienden in mijn ogen meer dan een round-up en als je ziet wat je tegenwoordig niet op een tablet of smartphone kan spelen, is dat een goeie beslissing geweest. Ik ben daarin nooit heel uitgesproken geweest, zowel intern als op de site niet. Ik ben nooit op zoek geweest om statements te maken over ‘de koers van Gamer.nl’, laat mij maar varen en bijsturen. Dat is geen valse bescheidenheid, maar hoe ik in elkaar zit.

Mijn huidige manager vroeg me eens waar ik trots op was. Die vraag kwam onverwachts en ik wist er geen antwoord op te geven. Niet omdat ik niets gedaan had, niet omdat ik een perfectionist ben, maar omdat ik daar niet mee bezig was. De tijd om te reflecteren op de toffe producten/producties heb ik nooit genomen, maar nu het afsluiten dichterbij komt, word ik in retrospect ook blij van bepaalde keuzes die ik heb gemaakt. De 1 april-traditie is er daar eentje van. Het is elk jaar weer de flauwste dag van het jaar, maar daarom past het ook juist bij Gamer.nl om er leuk mee uit te pakken. Het nep-Gamejournaal en nieuws, de koppeling aan Pasen (opgezet door collega Marcel) en de Simulatorendag, het zijn de momenten dat je met content kan laten zien dat je origineler kan zijn dan de rest. En daarmee in mijn ogen beter.

Daarnaast ben ik ook trots op de onderscheidende factor van Gamer.nl de voorbije tijd. Interviews met prominente figuren uit de industrie, reviews van die typische pc-titels (en ja, daarmee bedoel ik ook Farming Simulator) en natuurlijk achtergrondverhalen van allerlei kleur en smaak. Dat had ik niet gekund zonder het team om me heen, dat vanaf de eerste dag heeft meegedacht over de nieuwe invulling en hervonden spontaniteit van het merk. 

Daarmee is voor mij de missie met Gamer.nl ook even klaar. De komende tijd wordt er gewerkt aan een nieuw platform voor de sites en is het voor mij een goed moment om het stokje over te geven. Een nieuwe frisse blik is nodig om het fris te houden. Die missie is een pittige, maar er zijn meer dan genoeg talentvolle mensen met Gamer.nl bezig dat ik weet dat dit zonder mij ook moeiteloos ingevuld gaat worden.

Ik wil jullie ook allemaal bedanken. De kritieken op de site heb ik altijd ter harte proberen te nemen, de complimenten deden ons allemaal goed en dankzij jullie bezoeken gaan we ondertussen alweer 15 jaar mee. En met jullie kan Gamer.nl nog makkelijk 15 jaar vooruit.

Met vriendelijke groet,
Gerard van Nieuwenhuijzen