Broeders en zusters,

De gemoederen zijn deze week weer hoog opgelopen, omdat Sims-bedenker Will Wright zijn mening heeft gegeven over de next-gen consoles. De beste man is van mening dat de Nintendo Wii de enige echte next-gen console is, omdat de Xbox 360 en PlayStation 3 weinig meer doen dan wat mooiere graphics. “De Wii is, in tegenstelling tot de Playstation 3 en de Xbox 360, écht vernieuwend. De andere twee consoles voelen eerder aan als betere versies van de vorige modellen, waardoor je niet echt van een nieuwe generatie kunt spreken", aldus Wright.

Je kunt natuurlijk verwachten dat zo'n nieuwsbericht weer pagina's aan reacties zou opleveren. Daarvan een kleine selectie:

"De Wii is niets anders dan een overhypte, overpriced piece of junk.. Nintendo kan mooi in hun vuistje lachen van al die domme mensen die er intrappen." – SuperDre

"Nee, een totaal skillloos super-arcady cantoony sportgame met graphics uit 1995 spelen met een draadloze zwaaicontroller, da's pas echt vernieuwend." – [CyW]-=BigBear=-

"Zeggen dat de Wii de enige next-gen console is, is oppervlakkig en idioot. Het enige wat Nintendo echt goed mee bezig is is een ongelofelijk grondige en aanlokkende advertensie-campange." – Kev_Boy

En collega Matthijs uit het Wii-topic van het forum: “Voor mij is elk dergelijk Wii-project een stilstand in de ontwikkeling van games. De allereerste game die écht wat unieks doet met de Wii-mote moet ik nog zien. Tot nu toe zijn alle Wii-games gewoon last-gen games.”

Waarom moeten we alles zo nodig in deze termen onderverdelen? Waarom is iets next-gen, en iets anders niet? Laten we eerst kijken naar de term zelf: next-gen, de volgende generatie. Volgens Vandale is een generatie 'al die individuen van eenzelfde trap in een voortplantingsreeks'. Die definitie zegt dat een generatie meerdere individuen, of in onze context gameconsoles, heeft en het impliceert dat de volgende generatie vooruit gaat. Er is in zekere zin vooruitgang.

Als we dan kijken naar de huidige generatie, die we nog maar next-gen blijven noemen, hebben we drie kandidaten. Twee consoles, de Xbox 360 en PlayStation 3, die het vooral van nieuwe kracht en graphics moeten hebben, en de Wii die met unieke besturing een hele andere kant op gaat. Er zijn veel mensen die denken dat alleen die eerste twee consoles echt de nieuwe generatie is, omdat die vooruit zijn gegaan qua graphics. Anderen, zoals Will Wright, vindt juist dat de Wii de enige in de nieuwe generatie is, omdat die als enige iets vernieuwend doet.

Als dat laatste een vereiste is voor een volgende generatie, dan kunnen we de hele term next-gen wel opdoeken, want in het verleden zijn er maar bar weinig consoles geweest die echt vernieuwing hebben gebracht. Alle drie huidige consoles gaan op een eigen manier vooruit, en zelf vind ik de Wii op geen enkele manier een stilstand in de ontwikkeling van games. Nintendo boort een ander segment in de markt aan, en dat doen ze heel goed. Je kunt meer waarde hechten aan graphics en kracht in een spelcomputer, en dat kan ook zeker zorgen voor nieuwe vormen van gameplay. Alleen het feit dat een andere console die kracht niet zou hebben, is absoluut geen reden om er met afgunst naar om te kijken.

Elke console bespeeld op zijn eigen manier een deel van de markt, en gebruikt daarbij wat ze nodig hebben. De Nintendo Wii heeft niet de mooiste graphics nodig, en de Xbox 360 geen wapper-besturing. De PlayStation 3, Xbox 360 en Wii behoren tot deze generatie, en geen van de consoles valt buiten de boot.

Amen

Hoofdzonden: IJdelheid - Vraatzucht - Gierigheid - Afgunst