Een twijfelachtige eer, ervaringsdeskundige. Zelf ben ik toch wel enkele jaren flink verslaafd geweest aan World of Warcraft, en daarvoor al redelijk aan Ultima Online. Het keerpunt kwam toen ik besloot WoW niet meer te spelen, maar daarna alsnog onbewust de game iedere minuut weer opstartte. Dat ik het weggooien van de disks toen als volgende logische stap zag, deed me beseffen hoe diep ik gezonken was.

Dat was toen. Inmiddels behoren de WoW-jaren tot het verleden, maar Diablo 3 haalt weer een hoop herinneringen naar boven. De volgende tips zijn daarom misschien vooral voor mijzelf bedoeld. Toch kunnen ze ook voor ‘soortgenoten’ een nuttig handvat zijn om aan vast te houden.

1. Koop de game niet

De poorten van Diablo 3 staan even wijd open als deze deur. Een ‘succesvolle’ verslaving veronderstelt dat je je fix met regelmaat consumeert. Heb je dus de zelfkennis dat je er ongezond veel tijd in gaat stoppen, maar niet de gezonde remming om dat tegen te gaan, laat de game dan liever liggen.

2. Maak jezelf bewust van je speelgedrag

Goed, ik heb je hebt Diablo 3 toch gekocht. Geeft niets, zelfkennis is nu eenmaal een lang proces. Je kunt jezelf er wel in trainen, al is het maar door op papier te zetten welk gedrag je vertoont. Af en toe een uurtje of twee te lang doorspelen gaat nog wel, maar structureel andere (wel) essentiële activiteiten zoals eten en slapen inkorten of schrappen, dat is andere koek. Vaak heeft het een dieperliggende oorzaak, zoals vluchtgedrag, maar ook zonder die te achterhalen kun je al op de rem trappen. Zet desnoods een alarm wanneer je moet stoppen. Dat is vooraf makkelijker te bepalen dan tijdens.

3. Breek je speelsessies op met iets totaal anders

Het gevaar van lange speelsessies is dat je als verslavingsgevoelig persoon steeds verder wegzakt in één fantasiewereld. Wissel het spelen van Diablo 3 daarom af met even naar buiten gaan, uitgebreid koken of het lezen van een boek. Maak niet de fout ook zonder de game te spelen er nog mee bezig te zijn, door fora als leesvoer te zien en een let’s play van Diablo 3 als film. Op die manier ga je je steeds sterker verbonden voelen met alles rondom de game en steeds minder met je eigen realiteit.

4. Ga niet gelijk na het spelen naar bed

Veel spelen is niet noodzakelijk slecht. Direct na een marathonsessie je nest induiken is dat al een stuk meer. Geef je hoofd en netvliezen liever even de tijd om Diablo 3 te vergeten, zodat je niet met je ogen dicht alsnog aan de game denkt. Je slaapt er een stuk rustiger van en bent uitgeslapen wellicht minder geneigd om direct weer achter de PC te kruipen.

5. Speel met mensen die eenzelfde ritme volgen

Hoe sociaal het multiplayeraspect van Diablo 3 ook lijkt, vergis je er niet in dat andere spelers je verder je verslaving in kunnen trekken. Niet iedereen is hier even gevoelig voor; partyleden zien er misschien de ernst niet van in wanneer ze zeggen ‘Kom op man, nog een uurtje’, maar het kan net dat verkeerde laatste zetje zijn. Met medespelers die evenveel tijd hebben en ook op hetzelfde tijdstip naar bed gaan, verklein je de kans dat je met dit soort gedrag geconfronteerd wordt.

6. Maal in je hoofd, niet in de game

10 uur achter elkaar Diablo 3 spelen zou nog een hobby kunnen zijn, 15 uur per dag is dat niet. Achter een gameverslaving gaat vrijwel altijd wel een psychische oorzaak schuil, waar je liever vroeg dan laat achterkomt. Bedenk goed waarom je speelt; vind je het nog echt leuk of ben je tijd aan het doden die je anders had moeten besteden. Heb je daarvoor niet de motivatie of het lef, kies dan niet altijd de makkelijke weg door Diablo 3 op te starten. Neem ook de tijd om je prioriteitenlijst onder de loep te nemen, en waarom een game op eenzame hoogte staat.

7. Trek de stekker uit je router

Drastische maatregel, niet eens van Blizzard maar van jou als speler. Cold turkey stoppen is in principe een kortetermijnoplossing, maar kan wel uitmonden in langdurige genezing. Om tot dit besluit te komen heb je het probleem namelijk al erkend. De dramatiek die erbij komt wanneer je de stekker er vijf minuten later weer in stopt, schud je misschien pas echt wakker.

Diablo 3 mag verslaving dan perfect lijken te faciliteren, de schuld ligt hoe dan ook bij jezelf. De oplossing gelukkig ook en dat is belangrijk om te onthouden. Jij bent degene die een game boven al het andere stelt, maar ook de persoon die de muis resoluut kan laten liggen. Niemand wil uiteindelijk van zijn hobby een onbetaald beroep maken, net zoals geen enkele Diablo-fan zijn spel helemaal op wil moeten geven.