Leuk weetje: de allereerste game die Ubisoft ooit publiceerde, heet Zombi. De uitgever heeft dan ook een dijk van een kans gemist door geen opvolger genaamd Zombii op de Wii uit te brengen, maar dat maakt men goed door middel van ZombiU, voor – inderdaad – de Wii U. Dat moet wel een game zijn om in de gaten te houden, want Nintendo is zo overtuigd van de kwaliteiten van ZombiU dat je het spel vanaf de lancering al als alternatief voor Nintendo Land kunt krijgen bij een Premium-bundel van de nieuwe console.

Die bijzondere status heeft ZombiU waarschijnlijk onder andere te danken aan het feit dat Nintendo met de Wii U de hardcore gamer wil terugwinnen (getuige ook de toekomstige, exclusieve uitgave van Bayonetta 2 voor Nintendo’s spelcomputer). Er zal namelijk weinig twijfel over bestaan dat Ubisofts survival horror-game niet is weggelegd voor spelers met een zwak gestel, zeker gezien de even simpele als duistere opzet: tijdens een zombie-uitbraak in London ben jij een van de weinige overlevenden, en het is je taak om dat ook te blijven. Vanuit je schuilplaats in het hartje van de metropool verken je omgeving na omgeving, waarin het logischerwijs stikt van de zombies.

Zombie Souls

In tegenstelling tot menig doorsnee zombieschietfestijn is 'tactiek' het sleutelwoord in ZombiU. Natuurlijk kun je het handjevol kogels gebruiken om de eerste paar ondoden op je pad te doorzeven, om vervolgens nog een stel verrotte schedels in te slaan met je knuppel. Maar hoe ga je dan afrekenen met de meute die bij de ingang van het riool rondhangt? Slimmer is het stapje voor stapje inspecteren van het gebied, met de zaklamp in de hand en slim gebruik van de visuele scanner. Zo stuit je opeens op een geheime schakelaar, die de toegang naar een kistje met explosieven opent. En als je die eerste eenzame zombies nou afschiet met je kruisboog, vervolgens steeds de pijl uit het dode lijf trekt en hergebruikt, heb je een stuk meer aan de kogels wanneer het wat drukker wordt.

Met tekeningetjes op de muur kun je aangeven waar zich valkuilen, slimmigheidjes of gevarenzones bevinden, als aanwijzingen voor jezelf en je vrienden – niet voor niets wordt ZombiU nu al beschreven als Dark Souls met zombies. Overleven staat immer op de eerste plaats. Sterft je personage, dan ben je namelijk ook alles uit je bij elkaar geraapte uitrusting kwijt. Je reïncarneert weliswaar als een andere overlevende, maar tussen de centrale schuilplaats en daar waar je gebleven was, wandelen een hoop nieuwe zombies rond. Wel zijn je wapens, munitie en verbanddozen terug te vinden op de plek waar je eerder het loodje legde. Klein probleempje: die uitrusting bevindt zich nog altijd in de rugzak van je vorige incarnatie, die inmiddels zelf als levende dode ronddoolt. Overigens kun je zo ook je vrienden als zombies aantreffen – en ze met een welgemikte aanval beroven van hun buit!

Nuttig tweede scherm

Verder onderscheidt ZombiU zich door middel van verrassend zinnig gebruik van de Wii U Game Pad. Het scherm op de speciale controller dient onder andere als overzicht van je inventaris, waardoor voorwerpen gemakkelijk te gebruiken en met elkaar te combineren zijn, maar ook als beeldscherm voor je scanner en telescoop voor je sniper rifle. De spelactie wordt trouwens in geen geval onderbroken; ook terwijl jij rustig je granaten sorteert, kan er zomaar een zombie om de hoek komen zetten om je te grazen te nemen.

Waar het volgens ons nog wel duidelijk aan schort bij ZombiU, is grafische kwaliteit: de ruwe textures en blokkerige objecten helpen niet bij het in de griezelstemming komen, terwijl de nette belichting en misteffecten daarvoor wel hun best doen. We hebben genoeg Wii-games met zombies gezien (zoals het inmiddels vijf jaar oude Resident Evil: The Umbrella Chronicles, dat op zijn beurt weer vijf jaar na de Resident Evil-remake op de GameCube verscheen) die stukken beter ogen dat Ubisofts aankomende game, terwijl de Wii U toch echt tot meer in staat moet zijn. Het is te hopen dat deze plooien in de uiteindelijk versie wat gladgestreken zijn. Qua concept hebben toekomstige Wii U-eigenaren namelijk een alleraardigste survival horror-game om naar uit te kijken, die zich prima staande moet kunnen houden tussen de vele zombiegames van de laatste tijd.