Preview
Yakuza Kiwami 2

Yakuza Kiwami 2 (hands-on)

Terug naar Sotenbori

Geschreven door Alicia Tai op
Nadat het enkele jaren stil is geweest rondom de serie, heeft Yakuza dit jaar een flinke inhaalslag gemaakt in het westen. Rond de jaarwisseling verscheen het uitstekende Yakuza 0 en vorige maand mochten we aan de slag met Yakuza Kiwami, een remake van de allereerste game in de serie die bovendien chronologisch aansluit op Zero. De aankondiging van Yakuza Kiwami 2, een remake van het volgende deel, is dan ook perfect getimed.

Dankzij de komst van Kiwami 2 kunnen Yakuza-fans eindelijk de PlayStation 2 naar zolder brengen, en voor nieuwkomers die de serie chronologisch willen doorspelen betekent het juist dat de oude console op zolder mag blijven. Yakuza 2 is namelijk de tweede en de laatste game in de serie die enkel voor PlayStation 2 verscheen, en nu een complete make-over krijgt voor PlayStation 4.

Yakuza Kiwami 2

Dragon Engine

Net zoals Yakuza 2 een flinke verbetering was ten opzichte van de eerste Yakuza, zo lijkt Kiwami 2 ook een stap vooruit te maken ten opzichte van de eerste Kiwami. Kiwami 2 gebruikt namelijk de krachtige Dragon Engine die ook wordt gebruikt in Yakuza 6, dat volgend jaar in het westen verschijnt. De neonstraatverlichting in Kamurocho schittert als nooit tevoren, terwijl kleine details als de wapperende haren en de jas van Kazuma Kiryu positief opvallen.

Ook Sotenbori, de beroemde winkelstraat in Osaka waar Yakuza 2 zich grotendeels afspeelt, is een genot om te zien in de letterlijk haarscherpe graphics. Een van de demo’s die we uitproberen plaatst ons rond het begin van het tweede hoofdstuk, met een tussenfilmpje waarin Kiryu en Daigo zich in een trein richting Osaka bevinden. De opnieuw geanimeerde tussenfilmpjes staan helaas wel in sterk contrast met de statische en niet-ingesproken conversaties die hierna plaatsvinden. Gezien de focus op het verhaal en drama zou een volledige voice-over niet hebben misstaan in Kiwami 2.

Yakuza Kiwami 2

Kop ramen koppen

Sega heeft echter wel flink gesleuteld aan het vechtsysteem. Hoewel de kern onveranderd is gebleven, zijn er flink wat nieuwe Heat Moves toegevoegd die de boel interessant houden. Wanneer de driehoekstoets in beeld verschijnt, maakt Kiryu op genadeloze en vaak komische wijze korte metten met zijn tegenstander. Nieuw in Kiwami 2 zijn ook de zogenaamde ’vriendschappelijke‘ Heat Moves: npc’s die in het krijt staan bij Kiryu kunnen een handje helpen, zoals de eigenaar van een ramenrestaurant die een bak hete noodles over iemand heen gooit. Met de driehoekstoets wisselt Kiryu nu ook gemakkelijk van wapen en er zijn wederom genoeg objecten verspreid over Kamurocho en Sotenbori die je in het gezicht van je vijanden kunt smijten.

Ook nieuw is de toevoeging van een speciaal hoofdstuk waarin de prettig gestoorde Majima Goro centraal staat – en zelfs speelbaar is. Zijn acrobatische en vliegensvlugge vechtstijl speelt compleet anders dan die van Kiryu, wat voor de nodige verfrissing zorgt. Ook met Majima voer je de gekste en pijnlijkste Heat Moves uit, maar aangezien Majima alleen een mes kan gebruiken en bijvoorbeeld geen voorwerpen kan oppakken, kunnen gevechten weleens eentonig worden. Met ook de terugkeer van Makoto, een favoriet uit Yakuza 0 die nieuw is toegevoegd in deze remake van Yakuza 2, belooft Majima’s hoofdstuk voor flink wat entertainment te zorgen.

Andere soorten vermaak zijn in Yakuza Kiwami 2 ook voldoende aanwezig, zo ontdekken we tijdens een vlugge wandeling door Kamurocho en Sotenbori. Je kunt weer naar hartenlust zingen in een van de karaoke-etablissementen of een potje Virtua Fighter spelen in de arcadehal, maar ook een cabaretclub managen in de compleet vernieuwde minigame. Een van de bizarste nieuwe minigames die we proberen bestaat uit het maken van foto’s van mooie jongedames, die overigens van vlees en bloed zijn en niet uit polygonen bestaan. Het is niet de eerste keer dat Yakuza echte beelden van Japanse modellen gebruikt – in Yakuza 6 kun je bijvoorbeeld webcammen met ‘echte’ meiden – maar we vragen ons serieus af of Sega deze content laat zitten in de westerse release van deze games. Aan gekkigheid en perversie in elk geval geen gebrek in deze Yakuza.

Geen verrassingen

Dat Yakuza 2 na Kiwami ook een remake zou ontvangen was eigenlijk wel te verwachten, en dat het wederom een gelikt uitziende remake met een aantal nieuwe toeters en bellen wordt mag ook geen verrassing heten. Kiwami 2 voldoet zowel in positieve als negatieve zin volledig aan onze verwachtingen, maar doet er gelukkig ook een klein schepje bovenop dankzij de toevoeging van de veelbelovende Majima-zijmissie en andere nieuwigheden.

Waar we misschien nog wel het meest enthousiast over zijn, is dat de Yakuza-serie binnenkort volledig te ervaren is op PlayStation 3 en PlayStation 4. Wanneer dat precies is, weten we helaas nog niet, want Sega heeft nog geen westerse release aangekondigd. De vraag zal eerder wanneer zijn, dan of. We verwachten pas iets te horen na de release van Yakuza 6, dat volgend jaar hier verschijnt.

Yakuza: Kiwami 2 komt 7 december uit in Japan voor PlayStation 4. Een westerse releasedatum moet nog aangekondigd worden.

Dit artikel delen:

Lees meer

Bungie markeert de lancering van pc-versie Destiny 2 South Park: The Fractured but Whole nu beschikbaar
0

Reacties op: Yakuza Kiwami 2 (hands-on)

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.