Er zijn van die game genres die thuishoren op de PSP. Het genre van de shoot 'm up is er één van. Het grote scherm van de PSP en de simpele layout van de knoppen lenen zich perfect voor de hectische actie die een goede shoot 'm up met zich meebrengt. Het is daarom jammer dat er niet meer games in dit genre voor de PSP uitkomen. Niemand minder dan de Nederlandse ontwikkelaar Playlogic wil hier echter verandering in brengen. Met Xyanide Resurrection waagt de ontwikkelaar een poging om het genre nieuw leven in te blazen op de PSP. Wij probeerden alvast de previewversie uit van de game.

De versie die wij onder handen kregen, gaf ons de mogelijkheid om drie levels te spelen uit de verhaalmode. Hierin wordt het verhaal verteld van Drake, een piloot die de ontsnapte heks Aguira moet vangen en terug moet brengen naar het gerecht. Om te voorkomen dat Drake haar vangt, gebruikt Aguira haar krachten om met behulp van de stof Xyanide de wereld om Drake heen te veranderen. De vijftien levels die Xyanide zal bevatten, spelen zich af in de verknipte werelden die de heks creëert. Al even vreemdsoortige vijanden worden daarnaast opgeroepen om Drake in zijn missie te stoppen. De gameplay is zo oldskool als je deze maar kunt krijgen. In een klein schip word je voortbewogen door vooraf vastgestelde paden. Het is dus niet mogelijk om zelf te bepalen waar je heen gaat. Als gevolg hiervan heeft Playlogic wel kans gezien om ons te trakteren op fantastische werelden die met een rotvaart onder je door schieten. De implementatie van deze zogenaamde scrolling werelden doet erg denken aan de game Novastorm van ontwikkelaar Psygnosis. Het doel van de game is om per level zoveel mogelijk Xyanide te verzamelen, de stof die door kapot geschoten vijanden wordt achter gelaten. Met de Xyanide is de gezondheid van het schip te verbeteren en zijn na elk level nieuwe wapens te kopen. Deze nieuwe wapens zijn zeker nodig, want de vijand is niet makkelijk te verslaan. Deze variëren van kleine aanvalsschepen tot grote bewapende wormen en nog grotere eindbazen, elk met hun eigen unieke eigenschappen. Het viel overigens meteen al op dat de eindbazen in de drie levels die we kregen te spelen zeer origineel waren en er ook prachtig uitzagen. We kijken uit naar de vreemde schepsels die Playlogic nog voor ons in petto heeft in de volledige versie.

De gameplay is Xyanide Resurrection is ondanks de oldskool stijl toch niet helemaal te vergelijken met de standaard shooters. Zo is het in deze game mogelijk om de camera en ook de wapens 360 graden om het ruimteschip te bewegen. Dit zal ook wel moeten, want de vijanden komen van alle kanten aangevlogen. Dit brengt ons ook meteen bij een zorgelijk punt. Doordat de gevechten volledig 3D zijn is het erg makkelijk om het overzicht kwijt te raken. Vooral als je probeert vijanden neer te schieten en ineens van achteren wordt aangevallen is het moeilijk om zowel de aanvallen te ontwijken als de tegenstander neer te schieten. Door de moeilijkheidsgraad omlaag te schroeven is dit gelukkig enigszins te voorkomen, maar we zijn benieuwd hoe dit aspect uitgewerkt nog verbeterd wordt in de uiteindelijke versie van de game.

De artwork is alvast prachtig

We hebben door de afwezigheid van de volledige verhaalmode tijdens het spelen van de game nog maar weinig kunnen meekrijgen van het verhaal van Xyanide Resurrection. Een aangename toevoeging in onze previewversie was daarom de aanwezigheid van een geanimeerde comic die het verhaal vertelt van Drake. Hoewel deze comic zo op het eerste gezicht er uitziet als een extraatje, is het toch meer dan dat. Door deze comic is het mogelijk om veel meer van het verhaal te weten te komen dan tijdens het spelen van de game. Bovendien word je door het solide artwork en de geluidseffecten echt meegetrokken in het verhaal. Meer games zouden deze toevoeging moeten hebben. De comic zorgt er ook nog eens voor dat je nog meer je best doet om meer punten te scoren, want er worden meer hoofdstukken vrijgespeeld naarmate je verder komt.

Zoals het er na het spelen van de previewversie naar uitziet, is Xyanide Resurrection een game met veel potentie. Voor een arcadegame heeft deze shooter onverwacht veel diepte op het gebied van zowel gameplay als verhaal. We werden een beetje overrompeld door de moeilijkheid van de game, maar dit kan natuurlijk ook als een voordeel worden gezien. Wij kijken in ieder geval uit naar wat Xyanide Resurrection ons in 2007 gaat bieden.