XIII is oorspronkelijk een strip van de Belg Jean Van Hamme. De strip is in Frankrijk en België een enorm succes geweest en toevallig zit UbiSoft ook in Frankrijk. UbiSoft heeft besloten om de strips om te zetten in een spel, waarbij het spel is gebaseerd op de eerste vijf albums. Ruimte genoeg dus voor een vervolg, mocht XIII een succes worden.

Het verhaal van XIII is gebaseerd op de moord op John F. Kennedy. In een fictieve wereld wordt in het midden van de jaren 80 president Sharidan vermoord. De daders blijven onbekend, het enige bewijsmateriaal is een amateur-videoband. Uiteraard heeft de hoofdpersoon van het spel hier wat mee te maken, wat precies, dat wordt duidelijk tijdens het spelen.

Het spel begint wanneer je wakker wordt op een strand aan de oostkust van Amerika. Je herinnert je niets meer, geen naam, geen verleden en geen doel. Op je lichaam vind je een tatoeage met het cijfer XIII en in je binnenzak de sleutel van een bankkluis in New York. Vlak nadat je ontwaakt bent komen er een aantal gangsters achter je aan onder de leiding van een man genaamd Mongoose. Je slaat op de vlucht en een spannend verhaal ontplooit zich. In de kluis in New York kom je er achter dat je eigenlijk Jason Rowland heet en je een belangrijke rol hebt gespeeld in de moord op de president. Inmiddels gaat ook de FBI zich met jou bemoeien en ontdek je het bestaan van een mysterieuze organisatie genaamd The Twenty. Tijd om wat puntjes op de I te zetten voor XIII. Om het verhaal wat kracht bij te zetten heeft UbiSoft o.a. Adam West en David Duchovny ingehuurd voor de voice acting.

Tijdens het spelen kom je terecht in 13 verschillende omgevingen, goed voor 35 maps. De omgevingen verschillende flink van elkaar, je komt onder andere in banken, een jungle en een militaire basis. Voldoende afwisseling tijdens het spelen. Volgens de makers biedt het spel in totaal 25 uur aan gameplay.

Je mag dan wel een man zonder geheugen zijn, van wapens weet je gelukkig nog alles. XIII heeft tijdens het spel de beschikking over 16 verschillende wapens. Vertegenwoordigd zijn onder andere de Beratta, een M60, een snipergeweer en natuurlijk een bazooka voor de wat heftigere vijanden. Toch ligt de nadruk meestal op stealth. XIII heeft een voorkeur voor het sneaky gebruik van messen of stoelen. Stoelen zal je denken? Ja, de makers van het spel gaan er alles aan doen om zoveel mogelijk voorwerpen uit de omgeving te laten gebruiken als wapens. Stoelen, bakstenen, het kan allemaal. En zeg nou zelf, soms het is leuker om een stoel op iemand zijn hoofd kapot te slaan dan voor de zoveelste keer een bewaker neer te leggen met een M16.