In een universum vol mutanten en mensen die niets moeten hebben van mutanten je draai vinden is een hele opgave. Er zijn er die, naast dat ze niet echt goed weten wat hun eigen krachten zijn, kwaadaardig zijn. Maar er zijn er ook die alleen maar het goede voor de mensheid in gedachten hebben. De X-Men behoren tot deze laatste groep en in X-Men: The Offcial Movie Game, krijgen ze het aan de stok met vijanden die zowel mede mutant zijn of die hebben besloten te gaan werken voor een criminele organisatie. Wij namen een kijkje naar hoe de game in ontwikkeling is en willen je graag uitnodigen mee te gaan in de wereld van de X-men.

Ik hoor je al denken, “Wederom een film-game!!”, en dat was in eerste instantie waar ik ook aan dacht. Gelukkig is dat achteraf niet helemaal waar, want de game is niet een exacte kopie van de film die op 24 mei van dit jaar uitkomt, maar speelt zich af tussen film twee en drie in. Het begint allemaal twee weken na de gebeurtenissen van de tweede film waar Wolverine met veel vragen over zijn verleden wordt opgezadeld. De gebeurtenissen in de game zijn dus de aanloop naar de derde film en daarin worden antwoorden gegeven over welke personages er wel of niet in de film zitten en waarom. In X-Men: The Official Movie Game, krijg je de controle over Wolverine, Iceman en mijn all time favorite, Nightcrawler.

Wolverine hakt er stevig op los. Handig die messen!

De game valt onder het 3rd person action adventure genre en stelt je als speler in staat om met je handen te knokken, puzzels op te lossen en daarbij je speciale mutanten krachten te gebruiken. De game is zo opgezet dat je niet kiest met welke mutant je aan de slag gaat, maar waarbij elk level specifiek voor een bepaald personage is ontworpen. Gelukkig maakt de game geen gebruik van filmbeelden uit de derde film, want het speelt zich er immers tussendoor af, maar heeft wel 38 cutscenes die de levels onderling aan elkaar knopen. Alle drie de speelbare personages hebben zo hun plus en minpunten, maar worden vanwege hun specifieke krachten anders naast elkaar neergezet. Wolverine is de meester van de hack & slash, Iceman maakt slides van ijs en heeft een zogenaamde 'iceray' en Nightcrawler is de lenige acrobaat die naar verschillende punten kan teleporteren. Je krijgt met alle manier van spelen te maken, dus maak je borst maar nat.

Zelfs in zijn ochtendjas kan Nightcrawler korte afstanden teleporteren

De game is opgebouwd uit een aantal objectives die je moet behalen wil je verder kunnen komen in de desbetreffende stage van het level. Dit kan een computer hacken of een vijand afmaken zijn, maar kan ook naar het einde van een gang vol vallen zijn. De omgevingen zijn in de meeste gevallen geheel aan flarden te meppen, tenzij je natuurlijk in een meer stealth level zit. Wolverine kan moeiteloos door bamboe, steen en ijzeren buizen hakken, terwijl Nightcrawler dat dus niet kan. Binnen de game zal de speler te maken krijgen met bossfights die kunnen verschillen tussen bekende mede mutanten of vuurdraken en dat soort vijandelijk huisvuil.

Last van sneeuwballen? Iceman weet er alles van

X-Men: The Official Movie Game is voornamelijk gebaseerd op de content uit de comicbooks en leent maar bijzonder weinig uit de films. Hierdoor probeert ontwikkelaar Z-Axis de fans van de comicbooks tegemoet te komen en het geheel zo 'echt' mogelijk te houden. Of de originele stemmen van de acteurs in de game aanwezig zullen zijn kon men nog niet vertellen, blijkbaar zijn ze nog in onderhandeling met deze mensen. Wel hebben zowel Chris Clairmont (van de comics) als Zack Penn ( schrijver Filmscript) samengewerkt om te zorgen dat alles in het game universum aansluit op de films en kan worden teruggevonden in de comics. De game is vooralsnog alleen een singleplayer avontuur en zal niet online gespeeld kunnen worden. De releasedate van de game ligt voor de release van de film en dat wil zeggen dat de game ergens begin tot medio mei in de winkelschappen moet liggen. Tot die tijd zal de ontwikkelaar nog tijd gaan steken in het verder tweaken van de game elementen en verdere afwerking.