Schiphol, maandag 11 april 14:00. Tussen alle vakantiegangers, piloten, stewards en stewardessen in, liep er een eenzame afgevaardigde van de Gamer.nl rond op deze altijd drukke luchthaven. Vreemd genoeg, was de persoon in kwestie niet op zoek naar het eerste de beste vliegtuig richting verre exotische oorden, nee ditmaal was het Skyport Meeting Centre de bestemming. Tussen alle opstijgende en landende vliegtuigen in, kregen we daar namelijk de laatste in's en out's van Team17's nieuwste creatie, Worms 4: Mayhem te zien en te horen van Martyn Brown, studio director bij Team17. Een kleine impressie van wat ons allemaal te wachten staat.

Nadat iedereen Martyn heeft begroet en al nippend aan hun drankjes aan tafel was geschoven, konden we van start. Meteen werd het duidelijk gemaakt: met Worms 4 probeert Team17 weer terug te gaan naar de gameplay die tien jaar geleden zo populair was. Tien jaar geleden hoor ik je al denken? Ja zeker, de tijd vliegt en ook Team17 heeft dat in de gaten. Des te meer redenen om van het vierde deel een knallend spektakel te maken, met precies dezelfde fun factor die we zo goed kennen uit de eerste twee delen. De ontwikkelaar heeft ook goed geluisterd naar de kritieken die het over zich heen kreeg, en de frustraties en ergernissen die je in Worms 3D tegenkwam zul je hier niet meer vinden.

Allereerst de camerabesturing. Hoewel Martyn mij vertelde dat de camera één van de lastigste onderdelen was om te programmeren (en ook altijd een hel blijft voor ontwikkelaars), pakt het toch behoorlijk goed uit in Worms 4. Natuurlijk heb je het normale camerapunt achter je worm, die je overal heen kan draaien. Alleen hier blijft het niet bij, je hebt nu ook een alternatief camerapunt waarin je het bovenzicht van het slagveld kunt bekijken. Dit kan elk moment opgevraagd worden, zelfs als de tegenstander (CPU of één van je vrienden) aan de beurt is. Een erg handige functie, die zeker van pas zal komen tijdens de vele gevechten. Met name wapens zoals de homing missile zijn prima te besturen via deze topview-camera.

Ook nieuw, en bovendien erg grappig, zijn de emoties van de wormen. Richt je bijvoorbeeld met je bazooka op een vijandelijke worm, dan zal deze met zijn handen voor zijn ogen ineen kruipen. Een andere worm zal van angst gaan bibberen en een derde zal proberen je duidelijk te maken dat een ander het loodje moet gaan leggen en je vooral hém níet moet neerschieten. Deze emoties in combinatie met de geestige stemmetjes (die je natuurlijk zelf in kunt stellen) van de wormen maken het geheel behoorlijk melig en vergroten het plezier tijdens het spelen.

Een ander nieuwe, leuke feature, is de diversiteit aan landschappen die de game kent. Van Arabische dorpjes tot boorplatformen, van een Engels kasteel tot het Wilde westen, er zijn genoeg omgevingen waar je naar hartelust alles op kan blazen met de meest knotsgekke wapens die je maar kunt bedenken. Over knotsgekke wapens gesproken, naast de gebruikelijke wapens zoals de honkbalknuppel, de shotgun en granaten, heb je nu ook de sniperrifle tot je beschikking. Geen enkele game kan zonder tegenwoordig zal Team17 gedacht hebben, vandaar dat ook in Worms 4 er lekker gesniped kan worden. Met één druk op de knop kom je in First Person-mode, waar je net zoals in FPS-games op de bekende manier wormpjes naar de visjes kunt schieten. Natuurlijk blijft het hier niet bij en kun je nog veel meer rare wapens verwachten.

Wat dacht je bijvoorbeeld van de Iron Donkey, een grote metalen ezel die je op een bepaalde plek uit de lucht kunt laten vallen. Wanneer de ezel op de grond landt, verplet deze alle worms onder zijn statief. Hij laat vervolgens een krater achter tot op het wateroppervlak. Ook erg leuk is een nieuwe variant van de airstrike, waarbij je zelf de projectielen kunt afvuren. Je kijkt dan door het luik van het vliegtuig en gooit met een druk op de knop de bommen op het gebied dat onder je langs schuift.

Een ander nieuw wapen is een klein, opblaasbaar mannetje dat je los kunt laten. Deze zal vervolgens recht voor zich uit lopen, totdat hij een worm op zijn pad tegen komt. Gebeurt dit, dan zal hij langzaam opblazen en de lucht in vliegen. Aldaar zal het mannetje exploderen en wordt de worm weggeblazen. Deze zal vervolgens op een willekeurige plek neerkomen, de kans is aanzienlijk dat dit in het water is.

Nieuw is ook “Bubble Trubble”, dé bescherming voor elke worm. Je kunt hier vrij in en uit lopen, maar kogels kunnen de zeepbel niet penetreren. Wanneer een tegenstander dus niet van zijn plek wil komen en je wormen steeds van een afstand onder vuur neemt, kruip je in een zeepbel en zal hij of zij wel naar je toe moeten komen. Erg handig: tijdens je eigen beurt kun je snel uit de zeepbel lopen, een schot lossen en terug erin kruipen. Uiteraard ben je niet onoverwinnelijk in zo'n zeepbel. Een welgemikte dynamietstaaf kan al leiden tot het knappen van de bel, plus de nodige (oor)pijn voor de worm. Dat zal ze leren, die vervelende wormen!