World of Warcraft is een game die geen introductie vergt. Als je niet weet waar deze game voor staat, of erger nog, je weet niet wat het is, dan heb je de afgelopen twee jaar in een donkere grot doorgebracht. Na een overweldigend succes waar ontwikkelaar Blizzard zelf ook van stond te kijken, is het nu twee jaar later tijd voor een uitbreiding op het geheel. Niet dat er in de afgelopen tijd niets is gebeurd op de wereld van Azeroth, maar een uitstapje naar een andere wereld zat er tot op heden nog niet in. The Burning Crusade gaat dat veranderen en Frank Pierce, mede oprichter van Blizzard Entertainment en Vice President van Production & Development, stond ons gisteren te woord en liet ons zien wat we in de uitbreiding kunnen verwachten.

Midden in Silvermoon City is alles een bende

The Burning Crusade verlegt het gevecht tussen de rassen van Azeroth en de demonische legers van The Burning Legion naar een geheel andere wereld: Outland. Voormalig de thuiswereld van de Orcs, is de planeet nu niets meer dan een verzameling zwevende eilanden in een kolkende massa van gevaarlijke energie. Spelers krijgen de mogelijkheid deze eilanden te verkennen, nieuwe quests te volbrengen en oude bekenden uit het Warcraft universum tegen te komen waarvan al lang niet meer van werd verwacht nog in leven te zijn. Want met het sluiten van de Dark Portal kwam ook een eind aan de invasie van de Orcs op Azeroth.

The Dark Portal zoals je hem kan bezoeken in The Caverns of Time

Deze Dark Portal staat centraal in de Burning Crusade want zonder deze gigantische poort, is het onmogelijk op Outland te geraken. Een zelfde soort event zal worden georganiseerd als toen de poorten van Ahn’Qiraj zich openden. Het is dus aan de gehele server waarop je jezelf bevindt, hoe snel spelers naar Outland kunnen. Als iedere speler een steentje bijdraagt zal de nieuwe content snel ontdekt kunnen worden.Blood Elves & Dreanai

De bestaande speelbare rassen worden vergezeld door twee nieuwe rassen. De Alliance krijgt hulp uit onverwachte hoek en kan rekenen op de kracht van de Draenei. Deze grote wezens stammen af van de Eredar, een ras van demonen waar onder andere Archimond van afstamde. De Draenei zijn echter geen moordzuchtige monsters, maar volgen ten alle tijden het heilige licht. Dit licht hebben ze naar eigen zeggen gekregen door de Naaru, een groep godachtige wezens die bestaan uit pure energie. Dit resulteert in het feit dat de Draenei beschikken over classes die allen staan voor gerechtigheid en puurheid. Zo kan je kiezen uit Paladin, Warrior, Hunter, Priest, Mage en jawel, Shaman. De Draenei beginnen op de Azurmyst Isles, alwaar ze zijn neergestort met The Exodar, een transdimensional ship wat nu tevens dient als hoofdstad. Draenei hebben een schurfthekel aan Orcs vanwege hun gedeelde geschiedenis op Outland.

De Horde krijgt hulp uit de hoek van de lenige en aan anorexia lijdende Blood Elves. Deze fragiele wezens zijn de laatste overlevenden van de voorheen bekende High Elves. Door enkele gebeurtenissen in het verleden worden ze niet meer vertrouwd door de Alliance en hebben mede daarom besloten deel uit te maken van de Horde. Ze zijn tevens op zoek naar hun leider, Prins Kael’thas Sunstrider die naar zeggen ergens op Outland zijn tent heeft opgezet. De Blood Elves zijn al lange tijd opzoek naar een nieuwe energiebron om hun verslaving te bevredigen. Deze bron denken ze te hebben gevonden in de demonische Fel Energy en door hier direct gebruik van te maken zijn veel van de Elven afhankelijk geworden van het gebruik hiervan. Blood Elves kiezen aan het begin uit Priest, Warlock, Rogue, Hunter, Mage en jawel Paladin.

Deze laatste class is echter niet geheel hetzelfde als die je terugvindt bij de Alliance. Gezien het feit dat Blood Elves afhankelijk zijn geworden van de demonische Fel Energy, zijn de Bloode Elf Bloodknights anders van aard dan de heilige boontjes van de Alliance. Start je een Blood Elf dan kom je terecht op de Sunstrider Isles in het Noord-Oosten van Azeroth in het gebied Quel’Thalas. Als hoofdstad kan je een bezoek brengen aan Silvermoon City, een stad met een diepe geschiedenis. Funny fact: het dansje dat de Blood Elves doen schijnt gebaseerd te zijn op de dans te zijn die Napoleon doet aan het eind van de film Napoleon Dynamite.

Voor beide rassen is gekozen de beschikbare quests tot level 20 te implementeren. Dat wil zeggen dat je tot level 20 geheel nieuwe content krijgt aangeboden, waarna je via andere quests wordt meegevoerd naar de reeds bestaande quests. Deze bestaande quests zijn aangevuld met quests en NPC’s om het verloop van het verhaal achter de Draenei en de Blood Elves beter uit te werken.70 is magic baby!

Waar de level cap in World of Warcraft tot op heden nog op level 60 ligt, zo zal deze worden verhoogt in de Burning Crusade. Daar kan je nog tien levels bij je bestaande 60 krijgen. Dat wil zeggen dat je na enige tijd op level 70 zal blijven steken. Om deze tien levels interessant te maken, krijgt elke class vijf nieuwe spreuken of attacks en zal de talent tree worden voorzien een aantal nieuwe talents waar je de extra tien punten die je vergaart in kunt stoppen.

Nog meer undead in The Ghostlands op Azeroth zelf

Allemaal leuk en aardig die tien nieuwe levels, maar er is natuurlijk geen zak aan als je geen nieuwe locaties kunt ontdekken. Hier is Blizzard keihard mee bezig. Een tipje van de sluier werd opgelicht tijdens de presentatie. Naast de al eerder aangekondigde dungeons Karazhan, Hellfire Citadel en The Caverns of Time, kan je als speler ook op onderzoek in een aantal nieuwe instances. Een daarvan is Auchindoun in de bossen van Terokkar. Hier is ooit een experiment met demonen vreselijk mislukt waardoor het gigantische Draenei gebouw in een mega explosie is ontploft. Midden in de krater staan de ruïnes van Auchindoun en zitten vol met plunderaars. Gezien de Draenei ze daar liever niet hebben, zijn ze begonnen met het uitroken van de plunderaars en avonturiers die er heil hebben gezocht. Auchindoun zal net als de vele andere instances, bestaan uit vier vleugels en voor groepen van vijf spelers. Drie van deze vleugels zijn voor spelers tussen lvl 60-65 en er is er één voor lvl 70. Zo’n zelfde idee geldt voor de instance met de naam Coilfang Reservoir. Deze instance vertelt het verhaal van de Naga op Outland en hoe ze het verse water uit de moerassen van het gebied aan het leegpompen zijn. Ook hier vind je weer vier vleugels, waarvan twee voor lvl 60-65, één voor level 70 en één raid vleugel.  

Midden in het hart van Coilfang, nu nog zonder Naga

Alle vijf man instances die op Outland te vinden zijn, zijn voorzien van een Dungeon Difficulty optie. De groupleader kan vooraf kiezen of de instance op normal of op hard staat. Staat de instance op normal, dan zijn de monsters lvl 60-65 en staat de instance op hard dan worden de monsters lvl 70. Niet alleen de levels veranderen, ook het aantal monsters, hun hitpoints en natuurlijk welke loot ze droppen. Hierdoor blijft een instance uitdagend en krijg je niet vier instances, maar acht.

Jewelcrafting & tradeskills

Op het gebied van tradeskills gaat ook een hoop veranderen. Met name het intreden van Gem Cutting en Jewelcrafting gaat een hoop veranderen. Jewelcrafters kunnen de mijnen die over de gehele wereld verschijnen plunderen en ontdoen van de mooiste edelstenen. Ook zullen er diverse edelstenen op eindbazen kunnen worden gevonden die nog sterkere mogelijkheden bevatten. Deze kunnen ze dan gebruiken in recipes waar ringen, kettingen en zelfs fistweapons van gemaakt kunnen worden. Maar ook kunnen ze gebruikt worden voor socketed items. Deze socketed items bevatten een aantal sleuven waar kristallen in kunnen worden geschoven. Elk van deze kristallen heeft een bepaald kenmerk en maakt het voorwerp waar je het op gebruikt beter. Zo kun je kristallen tegenkomen die +4 agility geven, of +12 to healing spells, maar kun je ook stenen tegenkomen die niet alleen stats geven, maar ook meer doen dan dat.

Deze zogenaamde meta crystals maken het mogelijk om diverse combinaties te doen veranderen op je voorwerp. Een meta crystal kan bijvoorbeeld het volgende bevatten: +15 stamina +4 agility en voor elk ander gekleurd crystal +5 strength. Dan krijg je op je wapen +15 stamina, +4 agility en als je er dan twee willekeurige kristallen van een andere kleur aan toevoegt +10 strength. Zo kan je eindeloos combineren. Is je item eenmaal voorzien van kristallen dan kan je deze er niet meer uithalen. Wel kun je de kristallen overschrijven, waarbij het oude kristal komt te vervallen. Alleen jewel crafters kunnen de kristallen maken maar elke speler kan de kristallen wel plaatsen.

De nu nog verlaten hallen van Karazhan

Met het oog op bovenstaande nieuwe tradeskills heeft Blizzard een aantal oude tradeskills voorzien van nieuwe recipes. Dit om items toe te voegen die socketed zijn of meer mogelijk te maken. Verwacht dus bij het verschijnen van de Burning Crusade een aantal nieuwe recipes die je kunt leren bij de diverse leermeesters.

Flying Mounts

Een andere nieuwe feature waar de spelers van kunnen gaan genieten in The Burning Crusade zijn de flying mounts. Deze krijg je echter pas als je level 70 bereikt dus je moet er wel hard voor werken. Blizzard liet weten dat ze nog nadenken over de manier waarop je deze mounts kunt krijgen. Wellicht kun je gewoon een flinke zak goud neertellen maar ook liet Blizzard de optie vallen dat de flying mounts via een quest of als drop in een instance gevonden kan worden.

Op dit moment zijn alleen nog maar de Nether Drakes getoond, doorzichtige paarse draken met grote vleugels. Of de mounts per ras of alleen per kant, Horde of Alliance, verschillend zullen zijn is nog niet helemaal duidelijk. De flying mounts zullen enkel beschikbaar zijn in de Outland maar wees niet getreurd, er is daar voldoende te beleven. Zo zul je kunnen vliegen naar drijvende eilanden voor quests of kun je bepaalde gebieden in instances met de vliegende mount wel bereiken waar je anders niet bij kunt. De flying mounts zijn wel even wat anders dan de vliegende mounts die nu al aanwezig zijn in de flight paths. Zo kun je wel van deze vliegende dieren afvallen als je niet oppast. Het is niet mogelijk elkaar te bevechten op mounts, maar wel kun je elkaar eraf schieten als je op de grond staat en dat mits je in het bezit bent van wat schietgerei. Ben je het vliegen zat, dan kun je ook met je vliegende mount over het land lopen even snel als een level 60 epic mount dit kan. Het vliegen is eigenlijk reuze makkelijk en voelt aan als het zwemmen. Je bestuurt je flying Mount zoals je ook je gewone Mount bestuurt maar wanneer je de lucht in wilt druk je op de spring knop en je vliegt de lucht in. Landen kun je doen door gewoon van je mount af te stappen al kan dit soms pijnlijk zijn, maar het beste is om gewoon je mount naar land toe te sturen en daar te laten remmen en eraf te springen.

Conclusie

Het ziet er naar uit dat Blizzard een uitbreiding neer gaat zetten die World of Warcraft waardig is. Nu zullen er een hoop mensen zijn die twee nieuwe rassen, wat nieuwe monsters, wat quests en een dungeon hier en daar geen uitbreiding vinden, maar Blizzard heeft al aangegeven nog veel meer te zullen aankondigen in de komende periode. Voor die mensen die hardcore WoW spelen, of die er net als ik zelf lange tijd verslaafd aan is geweest, wordt The Burning Crusade een verdieping van wat ze al gewend zijn. Met name de aanpassingen in het item systeem, de socketed items en nieuwe skills zullen de meeste mensen aanspreken. Voor de competetieve raiders onder ons genoeg kanzen om als eerste server de Dark Portal te openen, als eerste server Illidan Stormrage te slopen, als eerste server Prins Kael'thas om te brengen en ga zo nog maar even door.

Voor fans van de game zeer zeker de moeite waard, vond je WoW maar niets, dan ben ik bang dat de uitbreiding daar niets aan zal veranderen.

Wiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii !!