Preview
World of Warcraft

World of Warcraft: Legion (bèta hands-on)

Hallo, oude vriend

Geschreven door Harry Hol op

Is het werkelijk al twaalf jaar geleden dat World of Warcraft uitkwam? We herinneren ons nog de bruine doos en hoe we de dikke, kleine handleiding bestudeerden terwijl we ongeduldig wachtten tot de CD-installatie was voltooid. Waarna de patch er nog overheen moest. En dat was nog vóór we wisten dat er zoiets was als een ‘wachtrij’ voor we de server in mochten. Inmiddels is het 2016. Hoewel nog steeds een paar miljoen mensen een actief World of Warcraft-account hebben, is het spel inmiddels niet meer zo invloedrijk. Het hele mmo-genre is qua populariteit ingehaald door de moba. League of Legends is het nieuwe World of Warcraft. Is het dan maar tijd om World of Warcraft te vergeten?

Laten we maar eens met een schokkend statement beginnen: World of Warcraft is nog steeds een fantastische game. Ja, natuurlijk, heel veel mensen zijn gestopt met spelen. Maar laten we eerlijk zijn: geen enkele game houdt voor eeuwig de aandacht vast. Is Pac Man minder goed enkel omdat het niet meer het wereldwijde fenomeen is dat het in de jaren ’80 was? Dit is tenminste de gedachte die ons bekruipt als we de bèta van World of Warcraft: Legion opstarten en met een kersverse Demon Hunter de wereld betreden: dit is léuk. World of Warcraft is fún. 

World of Warcraft Legion

Illi-wattes?

De Demon Hunter is de nieuwe hero-klasse van de aankomende expansion. Het is de tweede keer dat Blizzard door middel van een hero-klasse probeert om spelers een voetje te geven naar de hogere levels van het spel. Ieder met minstens een level 70-personage op een server kan meteen een Demon Hunter maken, die begint op level 98.

De Demon Hunter is gemodelleerd op Illidan, de allereerste Demon Hunter die uiteindelijk (spoiler alert) gecorrumpeerd werd door het kwaad en de eindbaas is van de dungeon The Black Temple. Alleen de Night Elves en Blood Elves kunnen Demon Hunter zijn, wat betekent dat elke Demon Hunter ook wel een beetje lijkt op de iconisch Illidan. Vriendelijk verzoek aan alle toekomende spelers: beheers je en verzin een naam die niet lijkt op Illidan. In de bèta hebben we alle mogelijke varianten langs zien komen en het is erg vermoeiend. Illïdån. Illllidan. Ilîdāñ. DeathRougeIllidan. 

World of Warcraft Legion

HEUL veel!

Maar goed, we dwalen af. De Demon Hunter begint dus op level 98 en heeft zijn eigen startgebied. Hier is duidelijk hoe goed Blizzard inmiddels is in het ontwerpen van quests. Het tempo ligt hoog, je hebt nooit meer dan drie quests tegelijk open en de gevechten zijn lekker snel. Het is wel even wennen aan de belachelijk hoge schadenummers die je ziet verschijnen bij elke klap: 12.000 schade zegt niets meer. Blizzard kan net zo goed ‘Veel!’ en ‘HEUL VEEL!’ als schadescore tonen.

De Demon Hunter is hoe dan ook prima opgewassen tegen de demonen in het startgebied, al voelt het personage het eerste half uur wel wat als een button-masher. De Demon Hunter is een meleevechter, dus je moet dicht bij de tegenstander staan om klappen uit te delen. In het begin heb je maar drie aanvallen, maar gaandeweg komen er interessante vaardigheden bij. Zoals de mogelijkheid om door muren heen te kijken om vijanden en schatten te zien.

Daarnaast is de Demon Hunter lekker bewegelijk: je kunt een double jump maken en je hebt vleugels waarmee je een korte glide kunt maken, net zoals de glider in Guild Wars 2. Een schril contrast met de bewegelijkheid over het terrein is het toch inmiddels wel ouderwetse vechtsysteem. Nog steeds moet je stilstaan en je spreuken afvuren, en na enkele jaren Guild Wars 2 (waarbij je kunt ontwijken en al rennende kunt vechten) is het wel weer even wennen aan de meer statische gevechten. Niet dat het per se slecht is hoe World of Warcraft vasthoudt aan tradities, maar het is wat minder dynamisch.

World of Warcraft Legion

Afhankelijk van hoe snel je speelt ben je na ongeveer twee uur door het beginnersgebied heen, en ben je level 100. Je hebt dan al je krachten, de juiste gear, een rijdier, een zak goud, toegang tot twee specialisaties (Tank of DPS) en mag je de expansion content van Legion in.

Mooi oud

Niemand die bij World of Warcraft denkt aan complexe, fotorealistische graphics. Maar ondanks de nog steeds cartoony stijl is de wereld van Warcraft nog steeds heerlijk om naar te kijken. Legion heeft kleine verbeteringen in texturen en effecten, en het geheel wordt ondersteund door goede muziek en veel kleine ‘toneelstukjes’ met gesproken tekst. Nee, het gaat geen prijzen winnen voor innovatie, maar Azeroth is nog steeds een plezierige wereld om te verkennen. Het spel is heel mooi oud geworden.

Er is een reden dat we jarenlang World of Warcraft hebben gespeeld. Het is een ontzettend leuke, goed gemaakte mmo. En na een tijdje weg te zijn geweest is het eigenlijk wel heel prettig om weer terug te keren. Het is heel verleidelijk om World of Warcraft af te doen als ‘iets van vroeger’, maar onze eerste stappen in Legion hebben ons genoeg vermaakt om ons account weer te activeren. Als je ooit World of Warcraft hebt gespeeld (en wie heeft dat niet) is Legion wellicht een moment om weer eens een paar maanden te spelen. De nieuwe Demon Hunter is op zich al een hele leuke toevoeging. Maar kom niet voor de vernieuwing. Kom terug omdat je eigenlijk stiekem nog wel warme gevoelens hebt voor het spel dat je ooit hebt afgezworen.

World of Warcraft: Legion komt op 30 augustus uit.

Bron: null

Dit artikel delen:

Lees meer

Nieuwe beelden Watch Dogs 2 gelekt Xcom 2 komt in september naar consoles
25

Reacties op: World of Warcraft: Legion (bèta hands-on)

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • ShadowX

    • 7 juni 2016 16:46
    Mezelf kennende zal ik ongetwijfeld hier 3 copies binnen halen maar of het ons langer bezig zal gaan houden dan de laatste expansions betwijfel ik, TBC is de enige expansion die me tot Lich King bezig hield.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.
  • pepsi

    • 7 juni 2016 22:47
    @ShadowX Ik haal denk ik 7 exemplaren van de game, misschien 9.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.
  • ShadowX

    • 7 juni 2016 23:31
    @pepsi

    Op moment dat ik 3 copies zeg bedoel ik daarmee dat ik ook een copy voor m`n zoon en m`n vrouw haal, oftewel 3.

    Vandaar dat er ook staat "ons".

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.
  • woutzorz

    • 7 juni 2016 16:59
    Heb het sinds vanilla t/m Mists of Pandaria gespeeld. Heel erg genoten van het spel en nog steeds hele warme gevoelens en goede herinneringen aan deze game. Maar toen ik hem afgelopen jaar nog een keer opstartte omdat ik 7 dagen gratis mocht spelen, voelde ik het niet. Het gevoel en de magie van "vroeger" is er vanaf voor mij. Een hoofdstuk die afgesloten is voor mij.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.
  • ShadowX

    • 7 juni 2016 23:34
    @woutzorz

    Dat gevoel heb ik nou pas na het behalen van het hoogste level, daarna heb ik zoiets van teveel herhalingen.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.
  • haastnooit

    • 8 juni 2016 08:01
    @woutzorz ik had exact hetzelfde, tijdens de beta van MoP gestopt. Ik heb het daarna nog een aantal keer geprobeerd, maar het gevoel is er niet meer. Mensen proberen me nog steeds over te halen om weer te beginnen, maar na een paar dagen ben ik het at

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.
  • Vogeltje

    • 7 juni 2016 17:19
    Je kunt in WoW ook gewoon rennend vechten hoor, maar goed. keybinds en lopen met je muis is hoe je dat doet. Niet elke spell/skill is een cast.

    Het is ontzettend wennen dat je nu alweer een stuk minder skills hebt. Het voelt in PvP daarom redelijk stroef aan, ondanks de vernieuwde animaties tijdens combat. Je kunt gewoon zo weinig en dat is jammer en vaag.

    Ik kan deze expansion twee weken meepakken en dus een Demon Hunter ook nog eens op Live levelen, net zoals ik dat op Beta deels heb gedaan. Daarna emigreer ik en als ik na die 2 weken de game nog vindt, blijf ik wel even door gaan.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.
  • Sabor

    • 7 juni 2016 18:20
    Dit is niet echt een preview van Legion, het enige wat van Legion benoemd wordt is de Demon Hunter, en ook daar worden alleen een paar abilities van genoemd.
    Wat ik zo her en der gelezen heb zijn scalende gebieden (van 100-110) en het eindgebied Suramar erg boeiende content, misschien daar wat over vertellen?

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.
  • bashnag

    • 7 juni 2016 23:36
    @Sabor eens. Meer preview over de demon hunter begin dan de uitbreiding.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.
  • Arrahant

    • 7 juni 2016 21:10
    WTB: legacy servers!

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.
  • Paralize

    • 7 juni 2016 21:31
    Ik denk dat ik wel weer een aantal exemplaren koop en ongetwijfeld gebanned ga worden op een paar vanwege hackers die goud zitten te verkopen in /2

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.
  • JVSpro

    • 8 juni 2016 08:30
    @Paralize Gold sellers? is dat nog relevant? Dacht dat je tegenwoordig Wow Tokens (staan gelijk aan 1 maand speeltijd) kan kopen/sellen voor in-game cash. Dus daar hoef je je geen zorgen over te maken!

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.
  • G.T

    • 7 juni 2016 22:26
    Helaas verneuken ze een hoop classen, zeker de hunter, beastmaster als dieptepunt, mijn god wat is die spec verkloot..

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.
  • bashnag

    • 7 juni 2016 23:36
    @G.T hoor van een hoop mensen dat het juist verfrissend is.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.
  • G.T

    • 7 juni 2016 23:41
    @bashnag

    Ik zou graag willen weten dan waar je dat heb gelezen.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.
  • Mewhywhy

    • 8 juni 2016 03:57
    @G.T Speel zelf een hunter sinds MoP en heb al paar maanden beta access and kan je vertellen dat er niks mis is met de beast master spec in the Beta, de cijfers kloppen nog niet helemaal maar dat moet nog getuned worden. Voor de rest wordt BM juist veel meer pets en ziet het er allemaal een stuk leuker uit! Marksman wat op dit moment top DPS spec is in PVE content is juist een stuk saaier en (nog)minder uitdagend geworden. Survival blijf ik een raare keus van blizzard vinden, als je hunter kiest wil je toch niet melee spelen? ^^

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.
  • G.T

    • 8 juni 2016 12:33
    @Mewhywhy

    Als je van super simpel houd en weinig tot geen diepgang in een spec is BM idd leuk voor je, helaas voor mij is het ontiegelijk saai. Dit heeft niks te maken met dps of niet, het gaat om de rotatie, rng, easy to play hard to master etc, daar is BM verschikkelijk in, en als je me niet geloof, elke reviewer, elke legion class feedback thread etc staan honderden comments erover, aangezien de legion beta niet voor iedereen beschikbaar is zegt dat genoeg.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.
  • JVSpro

    • 8 juni 2016 08:37
    "Belachelijk hoge schadenummers". Wat? Volgens mij als je gaat spelen, en je doet je eerste hits dan is dat gewoon je referentiepunt. Ik snap niet waarom mensen daar nou steeds over beginnen, het is gewoon een minimale verandering die verder nergens invloed op heeft. Ben wel benieuwd naar de argumenten waarom mensen minder spelplezier hebben als er hoger of lagere cijfers staan afgebeeld.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.
  • maxje98

    • 8 juni 2016 08:47
    Ik ga zeker het spel kopen. Ik ben laat in het spel gestapt, maar geniet er zeker van. Weet niet hoe het vroeger was, alleen van verhalen.

    Had ik nu maar Beta acces :) Dan kon ik het spel testen en spelen voordat het uit was haha :')

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.
  • rashura

    • 8 juni 2016 09:18
    *Heavy breathing*

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.