Het universum van Wildstar doet denken aan dat van Ratchet & Clank: over de top sciencefiction met een levendige animatiestijl. Dit is niet zo verwonderlijk, want een van de ontwerpers van Ratchet & Clank werkt nu aan deze game. De beste manier waarop we het kunnen omschrijven is een humoristische tekenfilmversie van Firefly.

In de 'verre toekomst' verkennen de spelers een vreemde buitenaardse wereld. Hier zijn niet alleen tal van gevaarlijke monsters te vinden, maar ook de ruïnes van een verloren beschaving. Reden genoeg dus om op avontuur te gaan.

De paden op, de MMO in

Wildstar onderscheidt zich van andere MMO's door de speler vanaf het begin een bepaald 'pad' aan te bieden, gebaseerd op speelstijl. Het is allemaal gebaseerd op de 'speler persoonlijkheidstest' van Richard Bartle, de 'uitvinder' van de MMO. Deze test (die je bijvoorbeeld hier kunt doen) laat zien dat er verschillende soorten spelers zijn in MMO's.

Dit is wat anders dan de gebruikelijke 'spelersklasse', die we uiteraard ook mogen uitkiezen. Door een pad te kiezen, bepaalt de speler wat hij het liefst doet in het spel. Wie bijvoorbeeld het liefst monsters doodt, kan kiezen voor het pad van de soldaat. Wie liever op verkenning gaat en allerlei verborgen hoekjes ontdekt, kan als verkenner zijn hart ophalen.

Dit betekent overigens niet dat de vier paden (verkenner, wetenschapper, soldaat en pionier) totaal verschillende spelervaringen opleveren. Volgens de makers gaat het erom waar je tijdens het spelen de nadruk op legt. Het is een soort bonus-content, naast de quests die voor alle spelers beschikbaar zijn.

De verkenner heeft bijvoorbeeld extra krachten die hem of haar in staat stellen om locaties te bereiken die voor spelers met een ander pad niet te bereiken zijn. Een verkenner verdient bovendien extra ervaringspunten door verkenner-gerelateerde taken uit te voeren.

Volgens de ontwikkelaars is er nog niet zoiets als een Bartle Test ingebouwd in de game. Ook is er geen tutorial die beginners laat zien wat de verschillende paden inhouden. Dit is iets wat de makers overwegen voor de toekomst, maar bij de lancering is het simpelweg een keuze die de speler maakt tijdens het creëren van zijn personage.

Telegrafeer je bewegingen

Tijdens onze hands-on tijd met de game ontdekten we dat Wildstar ook een aantal leuke innovaties introduceert bij de gevechten. De ontwikkelaars noemen dit het -telegraph-systeem. Alle aanvallen, van zowel de speler als de monsters, worden namelijk aangekondigd met een grafisch effect op de grond. Er verschijnt een kleurvlak die toont waar de volgende aanval gaat plaatsvinden.

Wie bijvoorbeeld een kracht gebruikt die een deel van de omgeving in brand zet, ziet dat voordat zijn spreuk actief is het doelgebied tijdelijk wordt ingekleurd. Het voordeel is duidelijk: het is in één oogopslag duidelijk wat er allemaal gebeurt, en de speler kan hier op reageren. Net zoals in Guild Wars 2 resulteert het dubbel indrukken van de richtingstoetsen in een ontwijkende rolbeweging. Gevechten zijn dus heel dynamisch en vol actie. Dit telegraph-systeem is ook actief tijdens speler versus speler-gevechten.

Tenslotte is het in Wildstar mogelijk om een eigen stuk land te veroveren op een zwevend eiland, om daar een huis te bouwen. Huizen zijn modulair van opzet, wat dus betekent dat je invloed hebt op het uiterlijk. De binnenkant is geheel vrij in te richten met de meubels en trofeeën die we tijdens het spelen verzamelen. Het lijkt allemaal erg op het onlangs onthulde huizensysteem in Dragon's Prophet. We krijgen dan ook het idee dat spelershuizen the next big thing zijn voor MMO's. Spelers hunkeren kennelijk naar wat meer onderdompeling in de spelwereld en daar hoort een eigen woning ook bij.

De combinatie van actie, humor en een open wereld maken van Wildstar de volgende grote MMO die wij nauwlettend in de gaten houden. De game ademt een en al speelplezier en voegt een aantal leuke verfijningen toe aan bestaande MMO-tradities.