Preview
Edit Finch

What Remains of Edith Finch

De vreemdste familiestamboom

Geschreven door Erwin Vogelaar op

Edith is de laatste telg van de Finch-familie, maar ze weet niet hoe dat komt. Er zijn veel vreemde verhalen over hoe haar familieleden aan hun eind zijn gekomen, maar die zijn stuk voor stuk te bizar om te geloven. Of is het toch waar? De locatie van de verhalen is altijd hetzelfde: het huis van de familie Finch.

In de game ga je als Edith terug naar dat huis. Het is een vreemd bouwwerk, gebouwd op een eilandje gehuld in dikke mist. Binnen ontdek je een serie korte verhalen over je vervloekte stamboom. Elk verhaal biedt een blik vanuit de ogen van een andere telg, met eigen sfeer en eigen gameplay. De game blijft altijd een first person adventure, maar de makers experimenteren in de verhalen met het genre.

Het lijkt alsof iemand met een hele grote duim de verhalen heeft verzonnen. Het ene moment speel je als baby in bad, terwijl je het andere moment een 10-jarig meisje uit 1950 bent die zonder eten naar bed wordt gestuurd en daarom maar in een uil verandert om buiten konijntjes te vangen. Helaas heeft geen verhaal een goed einde, want het eindigt altijd met de dood. 

What Remains of Edith Finch

Vreemd huis

Om wat eenheid aan de verhalen te geven is het huis van groot belang. Elke generatie heeft een nieuwe verdieping toegevoegd, waardoor alles bewaard is gebleven. Elke kamer vertelt een eigen verhaal. Als je door het huis loopt, ga je dus net zo goed door de tijd heen. Is de bovenste kamer van Edith zelf? Wat zal ze daar vinden?

Leuk aan What Remains of Edith Finch wordt de onvoorspelbaarheid. Alles is mogelijk achter de deuren van de kamers en dus in de verhalen van elk familielid. De verrassing zal een groot onderdeel van het plezier zijn. Ongetwijfeld zal niet alles even goed werken, maar gezien de eerste beelden gaan de makers echt experimenteren. Genoeg reden om enthousiast te worden.

What Remains of Edith Finch

The Unfinished Swan

De game wordt gemaakt door Giant Sparrow, de studio bekend van The Unfinished Swan. Als je die game niet gespeeld hebt, herken je wellicht de beelden met een witte wereld die tot leven wordt gewekt door er zwarte verf tegenaan te gooien. The Unfinished Swan blonk ook uit in het vertellen van een verhaal in een verhaal. Met What Remains of Edith Finch lijken de makers dat idee door te zetten.

Er is meer dat de twee games verbindt. Een overeenkomend thema tussen de twee games is namelijk het onbekende. In het geval van What Remains of Edith Finch is dat het onbekende van wat je in de losse verhalen gaat beleven, maar ook wat er met je familie is gebeurd en wat de dood in deze wereld betekent. Of alle verschillende stijlen in losse verhalen kunnen samenkomen in een bevredigend geheel is echter nog maar afwachten. 

What Remains of Edith Finch verschijnt ergens in 2016 voor PlayStation 4.

Bron: null

Dit artikel delen:

Lees meer

Destiny gaat week lang Valentijnsdag vieren Rocket League op Xbox One krijgt content van Sunset Overdrive
2

Reacties op: What Remains of Edith Finch

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  Baukereg

  • 23 januari 2016 09:52
  Als er een PC release was zou ik absoluut geïnteresseerd zijn.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Vriess

  • 24 januari 2016 20:15
  @Baukereg
  Komt vast wel.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.