Preview
Fifa FUT

We kochten een pakje in Fifa 19 Ultimate Team

Een blik op de nieuwe modi, waaronder Ultimate Team

Geschreven door Ron Vorstermans op
Fifa 19 vernieuwt met name het veldspel. De bal gaat sneller rond, spelers lijken meer hun best te doen om de bal te veroveren en een toename aan animaties heeft meer vloeiende aannames tot gevolg. Maar ook buiten de lijnen moet Fifa 19 een nieuwe game worden.

De Ultimate Team-modi van EA Sports, ook die in bijvoorbeeld Madden en NHL, leverden de uitgever annex ontwikkelaar in het boekjaar 2016-2017 al 800 miljoen dollar op. Destijds kondigde EA-topman Blake Jorgensen aan zulke spelsystemen te willen overhevelen naar games als Battlefront. De rest is geschiedenis: door die beslissing zou uiteindelijk drie miljard dollar van het aandeel Electronic Arts verdampen. Alle paniek terzijde: binnen de sportgames van EA blijft ‘pakjes openen’ een onuitwisbaar begrip. Gratis of tegen betaling; het lootbox-achtige systeem is de ruggengraat van FIFA Ultimate Team en een gigantische pijler van het verdienmodel van EA Sports-games.

Fifa FUT

Ultimate Team

Het principe is simpel: maak je eigen droomteam door pakjes te openen met spelers en handige items, die je ook kunt kopen en verkopen op de online handelsmarkt. In grote lijnen blijft die opzet van Ultimate Team in Fifa 19 hetzelfde. Het wordt iets makkelijker om de items en spelers uit een geopend pakje meteen te verwerken of te verkopen. Dat doe je nu door te flicken met het rechterpookje. De grootste toevoeging schuilt nu echter in een nieuwe modus: Division Rivals. Deze nieuwe toernooiopzet telt meerdere manieren om punten bijeen te sprokkelen, zowel op wekelijkse als dagelijkse basis.

Je speelt kwalificatieduels. Des te beter je speelt, des te hoger je wordt ingedeeld en des te beter de beloningen zijn. In totaal zijn er tien divisies, maar ook binnen de divisies zijn er verschillende gradaties. Van de beloningen die je na een week krijg voorgeschoteld mag je zelf kiezen welke je prefereert. En, niet onbelangrijk: als je je niet kwalificeert voor het eindtoernooi dat er in Fifa 19 nog steeds is, is het wel mogelijk om naar de wedstrijden te kijken van de spelers die dat wel hebben gedaan - zowel live als op een later tijdstip. Het lijkt er op dat Ultimate Team in Fifa 19 meer naar voren wordt geschoven als dé competitieve modus in de game.

Daarnaast zijn de animaties van het openen van pakjes aangepast. Een fantastische voetballer vinden in een Ultimate Team-pakje in Fifa 19 ziet er ongeveer zo uit: sirenes gaan af, confetti komt omlaag dwarrelen, vuurwerk spat uit elkaar. Plots rent hij voorbij, te snel om te kunnen zien wie het is. Vervolgens openen de deuren van het pakje. Daar leunt hij tegen de boarding: Neymar. Hij is vele tonnen waard op de markt in Ultimate Team: van dat geld, van maar één speler, kunnen Ultimate Team-spelers met gemak een eigen sterrenteam samenstellen. Het is duidelijk dat EA Sports er alles aan doet om je dat visueel te laten weten.

Ultimate Team is verslavend, het stimuleert het openen van nieuwe pakjes - als het aan EA Sports ligt natuurlijk het liefst door de portemonnee te trekken. Hardop wordt dat niet uitgesproken, maar die hele milde pay-to-win-opzet hoort nou eenmaal een beetje bij Fifa Ultimate Team. Ja, het kopen van pakjes is een loterij, en ja, de kansspelautoriteit heeft de mogelijkheid of wellicht zelfs de verplichting in te grijpen, maar eveneens: Fifa Ultimate is de meest populaire modus in het spel, en spelers worden niet verplicht geld uit te geven, al is het rendement dan wel veel hoger.

En ja, natuurlijk kunnen spelers in die pakjes weer nieuwe Icons vinden, onder wie Cruijff en Seedorf, maar ook Gerrard, Lampard, Eusébio, Makélélé, Rivaldo en Cannavaro. De spelers zijn nieuw, het ethische vraagstuk blijft. In dat opzicht heeft EA de schijn tegen.

Fifa FUT

Kick-off-modus

Een andere modus die wordt aangepakt is Kick-off, het equivalent van ‘eventjes snel een potje Fifa doen’. Vooralsnog heeft de Kick-off-modus weinig betekenis gehad binnen de serie. Dat moet met Fifa 19 gaan veranderen, mede omdat Kick-off vaak de modus is waarin je het uitvecht tegen bijvoorbeeld je kroost, broertjes, zusjes of huisgenoten. Het is de bedoeling dat Kick-off de statistieken van alle spelers op een console gaat bijhouden door middel van templates die je zelf kunt instellen.

Door de juiste profielen aan de juiste controller toe te wijzen wordt alles bijgehouden. Wie als wie speelt, wie er het vaakst scoort, wie het vaakst wint, hoe een speler het veld bezet, ga zo maar door. Deze data wordt opgeslagen in de cloud die is gelinkt aan bijvoorbeeld je Xbox Live-gamertag of PSN-account. Zo is het mogelijk de data mee te nemen naar de PlayStation 4 van een maat door simpelweg in te loggen. Op die manier hoeft er nooit bewijs van winst of verlies verloren te gaan, wat weer ellenlang gediscussieer scheelt in de kroeg.

Onlangs schreven we al dat de game de Champions League en Europa League toevoegt. Binnen die setting van een hoofdtoernooi, zoals de Europa League-finale, is nu ook een potje Kick-off te spelen. Dat geldt overigens ook voor de finale van bijvoorbeeld de FA Cup of een beslissend duel binnen de MLS. De unieke presentatie, zoals de vormgeving van de menu’s en de reacties van het publiek, zijn uiteraard in Kick-off verwerkt. Het is een aardig kleinigheidje, net als enkele nieuwe variaties op normale modi.

Kick-off staat spelers nu in staat om de spelregels van het voetbal compleet naar eigen hand te zetten. Zo kun je potjes Fifa spelen waarin alleen afstandsschoten tellen als doelpunten, maar ook potjes waarin geen spelregels gelden en je dus geen rode of gele kaarten kunt krijgen. Ook is er een Survival-modus toegevoegd, waarin er bij ieder doelpunt dat je scoort een speler van je team van het veld wordt gehaald. Leuk, voor even, want onze ervaring is dat Fifa vooral leuk is als een gebalanceerde graadmeter. Binnen dat competitieve spectrum is er meestal maar beperkte ruimte voor schijtlolligheid als ‘geen spelregels’. De eerste keer is het leuk, de derde keer is het vermoeiend.

Fifa kickoff

Nieuwig

We zijn best enthousiast over de nieuwe Fifa, maar als je wilt weten waarom, moet je vooral de vorige preview lezen. Het is de gameplay die het meest lijkt te profiteren van de wijzigingen aan de jongste telg. Fifa Ultimate Team blijft een grillige graadmeter van skill, gezien geld uitgeven nog altijd het meest en snelst loont - los van de ethische vraagtekens, en de wijzigingen aan Kick-off lijken nog iets te simpel om te enerveren. Nee, het is vooral het veldspel waarmee Fifa 19 enthousiasmeert.

Fifa 19 is vanaf 28 september beschikbaar voor PS4, Xbox One en pc.

Dit artikel delen:

Lees meer

Koopgids: De beste monitoren van het moment Nieuws van de week: Mogelijk nieuwe Def Jam, Metroid in Unreal Engine 4 en PS4-verkoopcijfers
21

Reacties op: We kochten een pakje in Fifa 19 Ultimate Team

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • rreloaderr

    • 4 augustus 2018 21:05
    Zeer teleurgesteld dat de bal in dit deel nóg sneller gespeeld wordt. Iets wat het verdedigen ten nadele zal zijn. In de vorige fifa was het al onmogelijk om op de nul te spelen en te domineren. Iets wat ik fifa nu echt kwalijk begin te nemen is dat je niet je eigen spelletje kan spelen. Het enige wat een beetje wil lukken is op de counter te spelen, maar totaalvoetbal of Italiaans voetbal zit er niet in.
    Hopelijk weten ze in de toekomst de balsnelheid omlaag te brengen en zorgen ze ervoor dat het spel zich afspeelt op het middenveld, daar waar het hoort. Ik wil een simulatiespel mét Fut dat esports waardig genoemen mag worden

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.
  • bashnag

    • 4 augustus 2018 21:25
    Lekkere clickbait titel

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.
  • bigds9fan

    • 4 augustus 2018 22:18
    Dat je als game site een game moet coveren, ok.

    Maar dit is gewoon toegeven aan die inhalige schoften van EA die op de makkelijkst mogelijke manieren geld wil verdienen.

    En waarom wordt dit uitgebreid gecovered terwijl de laatste 2 grote GTA updates alleen maar gemeld worden. Dat je nu weer een Red Dead Redemption wapen kan verdienen in GTA Online wordt niet eens vermeld.

    Waarom krijgt FIFA wel zoveel aandacht? Puur omdat ze een van een update bestand een volledig nieuwe game maken?

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.
  • Sander999

    • 4 augustus 2018 23:18
    Ultimate Team is verslavend, het stimuleert het openen van nieuwe pakjes - als het aan EA Sports ligt natuurlijk het liefst door de portemonnee te trekken. Hardop wordt dat niet uitgesproken, maar die hele milde pay-to-win-opzet hoort nou eenmaal een beetje bij Fifa Ultimate Team. Ja, het kopen van pakjes is een loterij, en ja, de kansspelautoriteit heeft de mogelijkheid of wellicht zelfs de verplichting in te grijpen, maar eveneens: Fifa Ultimate is de meest populaire modus in het spel, en spelers worden niet verplicht geld uit te geven, al is het rendement dan wel veel hoger.
    Om te KOTSEN. En het nog half goed praten met je ‘spelers worden niet verplicht om geld uit te geven’ Gad-ver-DAMME. Je zou dit met de grond gelijk moeten maken en de moeite niet moeten nemen om er überhaupt een preview over te schrijven. Om je kapot te schamen….

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.
  • bigds9fan

    • 5 augustus 2018 09:53
    @Sander999 Precies. Dit werkt gokken in de hand en omdat de doelgroep kinderen zijn is het helemaal crimineel.

    Er was al een Engelsman die een enorme schuld heeft opgebouwd dankzij deze troep.

    Het meeste is nog niet eens overdraagbaar ook dus je hebt er een jaar lol van en je kan opnieuw beginnen.

    Als je in GTA Online iets koopt (wat ik ook afkeur- en het is ook niet nodig) dan heb je daar jaren plezier van.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.
  • inactiefglaned

    • 5 augustus 2018 11:58
    @Sander999
    Vind het samen met jou ook een hele merkwaardige redeneerlijn.
    Spel is ontworpen om verslavend te zijn, en we weten allemaal dat verslavend gedrag een keuze is (/s). Maar je hoeft die pakjes natuurlijk niet te kopen, omdat het een keuze is.

    Alcohol drinken begint ook als een 'keuze', drugs gebruiken ook, gokken ook, toch wordt de verslavingsvariant gezien als een geestesziekte. Niet iedereen is sterk genoeg om die verleiding te weerstaan, laat staan deze op te geven. Het feit dat hier zo bagatelliserend over geschreven wordt, vind ik heel erg kwalijk.

    Fijn dat gamer.nl een oplossing heeft gevonden voor verslavingsgedrag, wist iedereen maar dat het zo simpel was. Gewoon niet doen jongens. Wees maar een rationeel wezen en sluit je af van alle natuurlijke impulsen tot beloningsgedrag die evolutionair ingeprent zijn bij iedereen.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.
  • Agent 4125

    • 5 augustus 2018 18:37
    @Sander999 Buitengewoon kwalijk inderdaad dat de redactie van Gamer.nl dit niet gewoon hard veroordeeld.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.
  • Aldodilly

    • 6 augustus 2018 13:21
    @Agent 4125 Dit is een preview. We weten nog niet wat er aan spelsystemen gaat veranderen - en bovendien, de deadline van de kansspelauthoriteit is al ingegaan, dus het is nog maar de vraag hoe FUT in Nederland in de winkel komt te liggen.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.
  • Aldodilly

    • 6 augustus 2018 00:35
    @Sander999 Om je kapot te schamen? Je quote juist het stukje zonder mening. Ik schaam me niet, maar als je daadwerkelijk de context leest van wat er in deze preview staat, zou schamen je na deze reactie niet vreemd moeten zijn, imo. Ik voel me in elk geval niet genoodzaakt zwart of wit te kiezen in een preview. Er zijn genoeg mensen die gerief halen uit FUT. Persoonlijk ben ik er aardig klaar mee.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.
  • Sander999

    • 6 augustus 2018 08:33
    @Aldodilly
    Oh, dus omdat mensen er gerief uit halen is het allemaal oké? Wat ben jij een lafaard zeg, niet te kort. Alle opmerkingen onder jouw fantastische preview gaan over de walgelijke manier dat gokken in de hand wordt gewerkt en dan nog weiger je in te zien hoe fout je zit? En dan met je beschuldigende vingertje naar mij wijzen? Serieus? De arrogantie….wat een bord heb jij voor je kop.

    die hele milde pay-to-win-opzet hoort nou eenmaal een beetje bij Fifa Ultimate Team
    maar eveneens: Fifa Ultimate is de meest populaire modus in het spel, en spelers worden niet verplicht geld uit te geven, al is het rendement dan wel veel hoger
    Nee echt jongen, je hebt helemaal gelijk. Wat ben jij een top journalist zeg…….

    Het is een pay-to-win game met lootboxes…als dan niet alle alarmbellen gaan rinkelen dan weet ik het echt niet meer. En dan de vermoorde onschuld spelen en weigeren om ‘zwart of wit te kiezen in een preview’. Moreel totaal onverantwoord. Je zou hier juist bovenop moeten zitten maar dat weiger je. Sterker nog, als diverse mensen je er op wijzen dan nòg ligt het aan iemand anders. Echt te bizar voor woorden.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.
  • Aldodilly

    • 6 augustus 2018 13:11
    @Sander999 Blijkbaar denk je dat ik achterlijk ben, maar als je de toon van zo'n alinea echt goed leest, incluis die tussen de regels door, zou je wellicht begrijpen dat het niet 'allemaal oké wordt gevonden' in deze preview. Het woord ethisch valt twee keer in deze preview. Heb je die zinnen ook gelezen?

    En wat ik net ook al tegen iemand anders zei: dit is een preview op basis van info, geen review. We hebben FUT niet gespeeld. We weten nog niet wat er aan spelsystemen gaat veranderen. De deadline van de kansspelauthoriteit is al ingegaan, dus het is nog maar de vraag hoe (en of) FUT in Nederland in de winkel is inbegrepen.

    Verder: let op je taal. Ik laat me niet voor 'lafaard' of 'jongen' uitmaken, dat vind ik net iets te gortig - zeker als je zinnen uit context gaat quoten.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.
  • Sander999

    • 6 augustus 2018 20:54
    @Aldodilly
    Het feit dat ik tussen de regels door moet lezen, alsook de toon van de alinea echt goed moet lezen (???), zegt natuurlijk al meer dan genoeg, dan is je artikel dus onduidelijk. En ja, het is ontzettend laf dat je deze praktijken niet veroordeeld maar het min of meer goed praat met de zinnen die ik hierboven gequote heb (en sinds wanneer is dat uit context quoten? Hou toch op).

    Je kan hoog en laag springen maar je zit gewoon hartstikke fout. Het feit dat alle commentaren onder je preview aanstoot aan je artikel nemen zegt toch wel genoeg? Of hebben al die mensen ongelijk? De hele toon van je artikel is zo fout als het maar zijn kan.

    Ik snap echt niet dat je hier zo mee omgaat en niet gewoon het boetekleed aan trekt en toe geeft dat je artikel kennelijk niet zo best is.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.
  • Aldodilly

    • 7 augustus 2018 00:32
    @Sander999 Zoals ik hieronder al zeg, ik vind het opvallend en jammer dat iemand dergelijke alinea's anders interpreteert. IInterpretatie verschilt van mens tot mens. Dat is waarom interpretatie zoveel mogelijk voorkomen moet worden in het journaille.

    Maar dat betekent niet dat ik me daarom maar moet neerleggen bij wat jij destilleert uit mijn tekst. Je legt de focus op losse zinnetjes en komt dan met betonnen argumenten van het kaliber dat ik hoog en laag kan springen maar sowieso ongelijk heb omdat de rest dat ook vindt en het 'zo fout is als het maar zijn kan'. Lees je dan ook de zinnetjes die over ethiek gaan? Dat lijkt me een valide vraag waar je nog steeds geen antwoord op hebt gegeven, maar goed, met zo'n toontje houd aan mijn kant de welwillendheid om in discussie te treden een beetje op.

    Ik raad je aan even te wachten op de review als je wilt weten wat we van FUT vinden. Mijn mening valt te gissen over digitale loterijen zoals lootboxes, want ik heb die al meermaals gedeeld op Gamer.nl, zeker in de podcast. Succes met het lezen van de teksten van 'topjournalisten' die hun oordeel over een specifiek onderdeel van een game geven nog voordat ze weten wat dat onderdeel van een game behelst, aangezien ze het niet gespeeld of gezien hebben en ze dus louter kunnen gissen naar de feiten, die in dit geval door wetgeving ook nog eens per land kunnen en waarschijnlijk zullen verschillen. Een fijne dag nog.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.
  • Sander999

    • 7 augustus 2018 18:39
    @Aldodilly
    Ik heb je stuk voor de zekerheid nog maar een paar keer doorgelezen om te kijken of het aan mij ligt maar nergens vind ik èchte kritiek. Je hebt het inderdaad in een halve zin over 'ethiek, maar echt kritisch ben je nergens. Ik vind je stuk echt een sfeer uitademen van 'het is pay-to-win en er zitten lootboxes in maar dat hoort er nu eenmaal bij' en dat vind ik zo ontzettend kwalijk dat ik er echt pissig om word. Tel daar jouw reactie bij op en dan word de toon van mijn reactie inderdaad denigrerend.

    Ik vind je reactie dat het 'maar een preview is en geen review' ook zwak. Wat heeft dat er mee te maken? Dan is er toch juist ruimte om dit walgelijke beleid aan de kaak te stellen? Als blijkt dat bij de release van de game totaal anders is, dan kan je dat dan toch vermelden?

    Ik vind echt dat je de plank volledig hebt misgeslagen met dit artikel, maar dan ook echt volledig. Dat ik dat op een vriendelijkere toon had kunnen verwoorden ben ik met je eens, maar dat verandert niets aan de essentie van mijn verhaal.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.
  • denver

    • 6 augustus 2018 09:39
    Of je hebt je totaal niet in het onderwerp verdiept of je hebt de intelligentie en perceptie niet om de gevolgen te overzien van dergelijke spelelementen. Je beschrijft precies het hele kwalijke aan deze duivelse spelmechanieken die langzaam maar zeker het gaminglandschap overnemen en vernietigen. Verheerlijkend schrijf je over spelers die net iets te snel voorbij rennen, de confetti en het gejuich. Waarom denk je dat dat is? Om verslaving aan te wakkeren, misschien? Maar goed, wat Sander al aangeeft: je hebt een enorme plaat voor je kop. Dat is een beetje het nadeel van een website die gerund wordt door naïeve en onwetende tieners en twintigers. Als ik jou was, zou ik lekker over mobiele games gaan schrijven. En dan niet diegenen met in app purchases.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.
  • Aldodilly

    • 6 augustus 2018 13:18
    @denver Ik vind het echt opvallend dat je denkt dat ik het 'verheerlijk'. Ik had niet verwacht dat iemand dat eruit zou halen. Jammer om te horen! Goed punt voor de volgende keer.

    Die alinea heb ik juist geschreven om aan te geven welke knopjes in je brein EA probeert in te drukken om bij jou de dopamine en endorfine aan te maken die ervoor zorgen dat je nog een pakje wilt kopen. We hebben het al honderd keer over dit onderwerp gehad in de podcast, het verbijstert me ergens dat mensen mijn standpunt hierover nog niet weten, zo vaak als het de revue is gepasseerd. Misschien had ik het stelliger moeten opschrijven, want blijkbaar is het ter interpretatie vatbaar. Dat hoort niet. Anderzijds, dit is een preview. Let wel, die mag niet te veroordelend zijn. Daar zijn reviews voor.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.
  • denver

    • 5 augustus 2018 12:47
    Ik heb me even moeten knijpen om te testen of ik goed las wat hierboven staat. Om te kotsen. Prima als je geld krijgt om iets aan te prijzen, maar hier ontbreekt elk moreel besef. Walgelijk.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.
  • Ruygy

    • 6 augustus 2018 04:43
    Gamer.nl (Ron Vostermans) heeft voorover gebogen gestaan bij EA zo lijkt het… Jesus wat slecht. Hij quote een stukje zonder mening? Ik vind het walgelijk in ieder geval, maar dat is mijn menig.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.
  • Maux

    • 6 augustus 2018 09:54
    Gamer.nl is wel vaker de mist ingegaan bij nieuwsberichten, maar heeft zelden de plank zó misgeslagen als bij dit stuk.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.
  • Aldodilly

    • 6 augustus 2018 13:19
    @Maux Dit is geen nieuwsbericht.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.