Watch Dogs Legion maakt indruk door innovatie

Watch Dogs Legion maakt indruk door innovatie

De lekken en geruchten waren niet te stoppen voordat E3 ook maar begon. Het was dan ook geen verrassing dat Ubisoft de openwereldreeks die draait om hacken ging voortzetten, met dit keer Londen als setting. Ondanks de eerder uitgelekte info wist Watch Dogs Legion ons gelukkig weg te blazen tijdens onze allerlaatste afspraak op E3, voornamelijk door de ongelooflijk uitgebreide simulatie.

Na Chicago en San Francisco in respectievelijk Watch Dogs en Watch Dogs 2, arriveert de gameserie op ons continent. We zeggen bewust niet Europa, aangezien het hier gaat om Londen na de Brexit. De hoofdstad van Engeland is door het falen van de overheid inmiddels een hotspot voor georganiseerde misdaad en opportunistische militaire instanties geworden. Vandaar dat de hackersgroep Dedsec uit de vorige delen inmiddels is getransformeerd tot een verzetsbeweging die de chaos en corruptie tegen wil gaan.

Watch Dogs Legion

Supersimulatie

Een specifiek jaartal wordt niet genoemd, maar in de nabije toekomst staan drones en augmented reality centraal in het leven van de Londenaars. De futuristische make-over werkt uitstekend: de stad wemelt van de drones, gestroomlijnde auto’s en videoschermen, maar is nog steeds goed vies. De setting is uitermate geloofwaardig en een genot om te ontdekken. De geloofwaardigheid van de wereld is overigens niet alleen te danken aan het ontwerp van de omgeving en haar inwoners. In de kern van Watch Dogs Legion ligt een simulatie die werkelijk iets innovatiefs toevoegt aan de Ubisoft-game.

De belangrijkste vernieuwing in Watch Dogs Legion is dat je als werkelijk elk personage dat rondloopt in de wereld kan spelen. En dat is niet gelogen. Je kan werkelijk iedereen kiezen. Elk personage heeft een eigen routine in de wereld en is verbonden aan andere burgers die in Londen wonen. We liepen een bruine pub binnen en kozen een willekeurige bierdrinker uit. Het is slim om te kijken naar de achtergrond van de persoon die je kiest, want ieder heeft zijn of haar eigen voordelen. Zo heeft de een betere hacking-skills, terwijl de ander beter met zijn vuisten is. Het is dus slim (en ook leuk) om te kijken wat voor eigenschappen je team goed kan gebruiken.

Ook is het handig om op de affectie voor DedSec te letten. Het is immers makkelijker om iemand te rekruten die affiniteit heeft met de idealen van jouw verzetsgroep. Eenmaal een kandidaat uitgekozen, zijn er vervolgens nog een aantal stappen voor nodig om hem of haar toe te voegen aan je team. In ons geval moesten we de criminele archieven op het politiebureau van het desbetreffende personage zien te verwijderen en een schuldeiser wegjagen.

Watch Dogs Legion

Een en al klasse

Na deze taken te hebben voltooid is ons gekozen lid overtuigd en sluit ze zich aan bij DedSec. Hier staat je nog een keuze te wachten, want je mag zelf een klasse kiezen. Zoals je waarschijnlijk al kan raden, heeft elke klasse zijn eigen specialisaties en exclusieve gadgets, die elk passen bij een ander soort speelstijl. Voor de agressieve aanpak met guns blazing kies je de Enforcer, waarbij je handige sticky mines ontvangt. Met de Hacker-klasse krijg je uitgebreide hacking-mogelijkheden en een Spider Bot om op afstand schade aan te richten.

De klasse die we echter het liefst gebruikten tijdens onze speelsessie was de Infiltrator-klasse, waarbij stealth centraal staat. Interessant is hier dat je de augmented reality-systemen van je tegenstanders kunt hacken om jezelf of lichamen op de grond (tijdelijk) onzichtbaar te maken. Naast visuele voldoening, zijn de extra mogelijkheden om onopgemerkt te blijven uiterst welkom. De Infiltrator-klasse past ook goed bij een grotere focus in deze Watch Dogs om escalatie en daarbij vuurgevechten te vermijden.

Het moge duidelijk zijn dat de hele gedachte achter Watch Dogs Legion indruk op ons heeft gemaakt door werkelijk iets nieuws toe te voegen aan openwereldgames. Doordat je personages kunnen sterven, ben je geneigd voorzichtiger te werk te gaan tijdens je missies en lijkt het alsof je met echte mensen te maken hebt, in plaats van de zoveelste onsterfelijke videogameprotagonist. We zijn erg benieuwd hoe dit concept op de lange termijn werkt en of we geen diepgang gaan missen die we krijgen als we bij een enkel hoofdpersonage blijven. De eerste indrukken zijn in ieder geval uiterst positief en we kunnen waarderen dat Watch Dogs Legion iets nieuws doet om zich te distantiëren van de traditionele Ubisoft-formule van de laatste jaren.

Watch Dogs Legion is vanaf 6 maart 2020 beschikbaar voor pc, PlayStation 4, Xbox One en Google Stadia.

Hoe vond je dit artikel?

Gemiddeld krijgt dit artikel 0.00 van de 5 sterren.
Artikel als favoriet toevoegen

Weet je zeker dat je de comment van wilt verwijderen?

""

Reacties

Meeste likesNieuwsteOudste
Login of maak een account en praat mee!
test

Het is natuurlijk wel een mooie indoctrinatie door te zeggen dat Londen, of het gehele VK, er zo uit gaat zien door de Brexit. Desondanks dat, heb ik er toch wel zin in. Heb iets minder met al die drones en een halve sci-fi Londen dan een meer realistische versie van de stad, maar toch. Ben benieuwd hoe lang het leuk blijft om geen hoofpersoon in een game te hebben, gezien je alles en iedereen kunt besturen en in hoeverre dat ook echt relevant is aan hetgeen wat je wilt doen. Kan Klaas ook écht beter achter muurtjes langs sluipen dan Truus?

0
test

Sounds good.

0

Aanbevolen voor jou