Preview
Warhammer 40K Eternal Crusade

Warhammer 40K: Eternal Crusade (hands-on)

Hamert op de zomer

Geschreven door Thijs Barnhard op

Al meer dan een jaar bevindt Eternal Crusade zich in early access. Voor de prijs van een compleet product kun je de constante ontwikkeling van deze online multiplayer-game meemaken, maar ergens deze zomer moet daar een einde aankomen. Dan is deze nieuwe Warhammer-game namelijk ‘af’. Daar hoort natuurlijk ook een consoleversie bij. Maar hoewel ontwikkelaar Behaviour Interactive nog dapper beweerde dat beide versies van de game nog voor deze herfst zouden uitkomen, is dat momenteel nog lastig voor te stellen.  

Met een framerate die ergens diep onder de dertig zat, regelmatige crashes en algemene afwezigheid van de effecten die de pc-versie zijn glans meegeven, weet de game op de console nog niet bepaald te overtuigen. Er kan echter nog veel gebeuren in een paar maanden tijd om de twee versies van dezelfde game naar een gelijkwaardig niveau te trekken. Deze vroege en instabiele PlayStation 4-versie was bijvoorbeeld nog maar het resultaat van zes weken werk. 

Warhammer 40K Eternal Crusade

Met zwaard en wapen

Technische problemen terzijde gaf ook de console-uitvoering van Eternal Crusade een aardig idee van wat voor soort titel dit eigenlijk is. De bekende facties en figuren uit het Warhammer 40K-universum nemen het in teams van dertig man tegen elkaar op in online arena’s. Zoals gebruikelijk in een third-person shooter zoek je regelmatig dekking, al valt eigenlijk meteen al op dat deze game een net iets andere spelopbouw heeft. De vier speelbare volken hebben ieder zo hun eigen unieke soldaten, maar het merendeel vertrouwt op meer dan alleen een trouw schietijzer en middelhoge muurtjes.

De Space Marines, Orcs en Eldar zijn stuk voor stuk kleine giganten die niet altijd hoeven te schieten om hun mannetje te staan. Uitgerust met zwaarden, zagen en schilden gaan ze de strijd met elkaar aan en dat levert een net even andere manier van spelen op. Omdat de meeste vuurwapens weinig effectief zijn, moet je ze tactisch inzetten en is het in de meeste gevallen veel slimmer om vol op de aanval te gaan. Het spel benadrukt daarnaast het belang van een gebalanceerd team door maar een enkele klasse de mogelijkheid te geven om punten te veroveren. Een team met enkel schildendragende Space Marines is daardoor zo goed als nutteloos. 

Warhammer 40K Eternal Crusade
Warhammer 40K Eternal Crusade
Warhammer 40K Eternal Crusade

Arkhona’s onafhankelijkheid

Hoewel de nobele Space Marines, doorgedraaide Orcs, duivelachtige Chaos Space Marines en verheven Eldar wat uiterlijk betreft behoorlijk van elkaar verschillen, kennen ze ook behoorlijk wat overeenkomsten. Zo zijn er in ieder ras klassen met jetpacks, zwaar wapentuig en handwapens te vinden. Dat is ook wel nodig om de balans te waarborgen, want centraal staat het conflict tussen deze facties. Stuk voor stuk strijden ze om stukjes van de planeet Arkhona.

In ieder gevecht verover je specifieke punten of probeer je de vijand beetje bij beetje terug te dringen. Bij iedere winst zie je de lijnen van de verschillende volken op de kaart verplaatsen. Deze mmo-achtige elementen moeten het gevoel van binding met je gekozen factie versterken, maar natuurlijk is het ook gewoon mogelijk om een nieuw profiel aan te maken om met de vijand mee te vechten.

Flinke concurrentie

Dit soort grote veldslagen wekken onze interesses, maar Eternal Crusade gaat het wanneer de game ergens deze zomer officieel uitkomt nog best lastig krijgen. Liefhebbers van Warhammer kunnen dan ongetwijfeld hun geluk niet op, maar door de aanwezigheid van games als Battleborn en Overwatch is het behoorlijk druk op de markt van online shooters die om teamwerk draaien. Eternal Crusade heeft degelijke actie waarin melee-gevechten in rap tempo afgewisseld worden met schieten en het gebruik van voertuigen, maar tegelijkertijd heeft de concurrentie ook veel moois te bieden. 

Warhammer 40K Eternal Crusade

Misschien zou de co-op deze Warhammer-game nog een extraatje kunnen geven. In deze speelstand neem je het met je eigen factie op tegen een buitenaards ras, de Tyranids. Deze aliens zijn kanonnenvoer in de horde-achtige speelstand. Leuk als tussendoortje, maar de Tyranids zijn ook buiten deze speelstand aanwezig. Bescherm je de punten op de wereldkaart niet lang genoeg, dan duiken deze aliens op om de boel te verstieren.

Warhammer 40K: Eternal Crusade steekt prima in elkaar, maar heeft het in veel opzichten niet mee. De belofte dat de game nog lang na de zomerrelease ondersteund gaat worden is netjes, maar het neemt niet weg dat deze game behoorlijk wat concurrentie heeft om tegen op te boksen. Het spel belooft daardoor de strijd tussen hero-shooters dit najaar alleen maar verder op te voeren.

Warhammer 40K: Eternal Crusade verschijnt deze zomer voor de Xbox One en PlayStation 4. Het spel is op pc al speelbaar in early access via Steam.

Dit artikel delen:

Lees meer

Fysieke editie Rocket League krijgt lanceringstrailer The Warriors nu beschikbaar voor PlayStation 4
3

Reacties op: Warhammer 40K: Eternal Crusade (hands-on)

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  loki82

  • 5 juli 2016 16:44
  aah deze gaat het ook zeker worden voor mij, zit nog steeds te wachten op een ps4 founders pack. hebben jullie daar toevallig nog wat over gehoord?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • gotrek110

  • 20 mei 2017 16:21
  nee

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • gotrek110

  • 20 mei 2017 16:21
  ('=')
  ('=')

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.