Virtua Tennis 2009 is namelijk op en top arcade. Hoewel de aankleding van de game anders doet vermoeden, je hebt de beschikking over een ruim aanbod bestaande spelers, tennisbanen en toernooien, speelt de game honderd procent arcade. Dit betekent dat je de besturing in luttele seconden doorhebt en zo aan de slag kunt gaan. Je kunt zelfs stellen dat je de game misschien wel iets té snel onder de knie hebt, want Virtua Tennis 2009 weet ten opzichte van Virtua Tennis 3 qua gameplaymechanieken haast niet te evoluleren, laat staan innoveren.

De game speelt dus als vanouds. Je kunt ballen met top spin slaan, met slice retourneren, of lobben. Door met het linker pookje te mikken kun je ballen diep of kort en links of rechts slaan. Zo kun je bijvoorbeeld een dropshot spelen door het pookje naar achteren te trekken en de bal een slice mee te geven. Enigszins teleurstellend, maar begrijpelijk binnen het Virtua Tennis-concept, is dat het haast niet mogelijk is om ballen uit te slaan. Je kunt zo lang als je wilt naar links of rechts drukken, de bal blijft altijd in het veld. Enkel het retourneren van snoeiharde smashes of het te heftig 'insturen' van een service levert soms een uitbal op.

Wel gaat Virtua Tennis 2009 beter om met de balans van de speler in het veld. Het is dan ook niet mogelijk om als je in volle vaart een hoek in rent, je plotsklaps om te draaien en weer de andere hoek in te rennen. Keer je toch om tegen je looprichting in, dan zie je de speler uitglijden of misschien een handje op de baan plaatsen ter ondersteuning. Dit alles ziet er net wat beter uit dan in de vorige Virtua Tennis-games.

De hoofdmoot van Virtua Tennis 2009 blijft de World Tour-modus. Ofwel: creëer een eigen tennisser en verover vervolgens de wereld door toernooien te winnen, zowel op de eigen console als online. Tussendoor ontbreken ook de fameuze minigames niet, waarvan er zes nieuwe in de 2009-editie te vinden zijn. Zo moet je in Pirate Wars kogelsvurende piratenschepen laten zinken door tennisballen naar ze terug te slaan. In Shopping Dash is het de bedoeling boodschappen die over de baan verspreid liggen op te pakken terwijl je bekogeld wordt met gigantische ballen. De minigames zijn leuk van opzet en hebben ook nog wat nut doordat ze helpen je tennisser te verbeteren.

Los van de online toernooien in de World Tour-modus, kun je uiteraard ook deelnemen aan losstaande online toernooien en zijn er leaderboards aan de game gehangen. Online of met een vriend op de bank is ook hoe je de game het beste speelt, want ondanks het feit dat je de AI sterk verbeterd is, blijft deze wat kuren vertonen. Op de hoogste moeilijkheidsgraad word je weliswaar weggespeeld, maar de manier waarop laat wel een wenkbrauw fronsen. De AI-tegenstander gebruikt voorspelbare, haast flauwe technieken die desalniettemin niet makkelijk te counteren zijn. Zo word je continu dezelfde hoek in gestuurd en kun je de bal weliswaar keer op keer retourneren, maar is het meer een uitstel van executie dan een slimme manier van een punt scoren. Vaak ligt er namelijk al de kans om de bal onhoudbaar de andere hoek in te spelen. We speelden een previewversie van de game die voor zo'n 70% af was, dus dit kan nog verbeterd worden, maar opvallend was het wel.

Een uurtje of anderhalf spelen met Virtua Tennis 2009 heeft ons nog niet laten zien waarom dit dé nieuwe Virtua Tennis is. De game is nog steeds gemakkelijk op te pikken, speelt lekker en ziet er goed uit, maar mist net dat beetje extra dat we eigenlijk wel van een serie met deze allure verwachten. In mei komt Virtua Tennis 2009 uit en maken we de uiteindelijke balans op.