Door Michael Wolf Visser

Eén van de meest opzienbarende games van vorig jaar was ongetwijfeld Viewtiful Joe voor de GameCube. Een side-scrolling beat 'em up game met aparte cell-shaded graphics en overladen met allerlei originele VFX powers om het vechten zo stijlvol mogelijk in beeld te brengen, wat je daarmee extra punten opleverde. Deze punten kon je vervolgens halverwege en aan het eind van ieder level besteden aan nieuwe moves en andere krachten.

De opzet van dit tweede deel is niet anders wat betekent dat je ook nu weer hele golven aan vijanden moet zien te verslaan in de meest afwisselende omgevingen. Net als in deel één zal je ook nu weer je VFX powers goed moeten toepassen in gevechten en ook bij het oplossen van puzzels. Naast de mogelijkheid om de tijd te vertragen, te versnellen en het beeld in te zoomen, is er nu één nieuwe power toegevoegd. Deze heet Replay en stelt je in staat om de actie drie frames terug te spoelen.

Deze nieuwe power is overigens vrij riskant omdat het effect ook kan mislukken. Mocht dit gebeuren dan loop je drie keer zoveel damage op. Slaag je er echter in de kracht goed toe te passen dan doe je zelf drie keer zoveel schade bij de vijand. Naast deze nieuwe VFX power is er ook een tweede character toegevoegd waarmee gespeeld kan worden. Dit is het vriendinnetje van Joe, Silvia. Zij heeft een geweer bij zich wat een hele andere gameplay oplevert dan de martial arts stijl van Joe.

Goed nieuws voor de mensen die deel één te kort vonden, is dat deze sequel aanzienlijk langer zal zijn en ook meer content zal bevatten wat zich bijvoorbeeld uit in meer omgevingen en vijanden. Ook schijnt een co-op mode aanwezig te zijn waarin twee spelers het spel kunnen doorkruisen. Grafisch lijken er niet veel verbeteringen doorgevoerd te zijn, wat echter binnen de stijl van de game ook niet nodig geacht wordt.

De game komt uit op zowel Playstation 2 als GameCube en wordt begin 2005 in de winkelschappen verwacht. Overigens zal deel één ook nog richting de PS2 geport worden en zelfs een tweede playable character kennen. Het zal hierbij gaan om Danté uit de Devil May Cry reeks.