Preview

Vier PSN-titels die je spelen wilt

Digitaal ten koste van AAA

Geschreven door Redactie Gamer.nl op
De trend is al jaren geleden ingezet, maar wat Sony betreft is ‘t dit jaar meer dan ooit aan de orde: de nadruk op digitale releases in plaats van op de grote, fysieke AAA- titels op een schijfje. Recent hield PlayStation in Londen een PSN Digital Event waar maar liefst zestien van die titels speelbaar waren. We pikken er vier voor je uit.

Het eerder dit jaar verschenen Ori and the Blind Forest mag momenteel het hipste indie-snoepje zijn dat exclusief op de Xbox One (en pc) is verschenen, maar PlayStation is al sinds de hoogtijdagen van PlayStation 3 en in mindere mate de PSP en later de Vita, de thuishaven voor kleinere, afwijkende indie-games.

Met titels als flOw, Journey, Patapon, Locoroco, Unfinished Swan en vele andere toonde Sony altijd al veel liefde voor games die niet perse miljoenen keren over de (digitale) toonbank vlogen. Dit jaar is het verschil tussen beoogde digitale en fysieke releases wel erg groot. Nu Uncharted 4 naar 2016 is verschoven en die nieuwe MediEvil ‘fake’ blijkt te zijn, heeft PlayStation 4 op exclusief blockbustergebied de komende maanden weinig voorhanden. Wij verwachten voor de tweede helft van 2015 in ieder geval een remake van Ratchet & Clank, een God of War III HD-heruitgave, de Uncharted Collection en No Man’s Sky… en dat is het dan wel. Sony zal ongetwijfeld op de E3 nog het een ander aankondigen en zelfs nog een paar titels uit haar hoge hoed toveren… qua fysieke, traditionele games, maar in een doosje zal het dit najaar waarschijnlijk vooral van Westerse partners als Ubisoft, Activision en EA moeten komen.

Nu Uncharted 4 naar 2016 is verschoven heeft de PlayStation 4 op exclusief blockbustergebied weinig voorhanden

Op digitaal gebied staat er genoeg spannends op stapel de komende maanden. We bespraken al eerder het verwonderende Everybody’s Gone To The Rapture (release deze zomer) maar er komt nog veel meer spelplezier aan; in vele vormen en smaakjes.

Shadow of the Beast

Ontwikkelaar: Heavy Spectrum Entertainment Labs

Met onbeduidende puzzelspelletjes als Puzziball en Bullion Blitz voor Sony Mobile is Heavy Spectrum Entertainment Labs een vrij onbekende ontwikkelaar die zo maar een Amiga-klassieker tot leven mag wekken. Aan de drie Shadow of the Beast-delen hebben doorgewinterde gamers warme herinneringen en de reboot blijft gelukkig trouw aan de sidescrolling platform-actie van weleer.

Als gecorrumpeerde Aarbron vecht je je een weg uit slavernij en vernietig je de meest wereldvreemde wezens in even zo vreemde landschappen. De gameplay laat zich kort-door-de-bocht uitleggen als God of War meets Prince of Persia in een woeste fantasiewereld die flirt met het universum van Conan de Barbaar. Naast het gebruikelijke klim- en klauterwerk, het rennen over instortende platformen en het ontwijken van boobytraps, is het vooral de bloederige combat die opvalt: die is ritmisch met veel nadruk op counteren. Fraaie combo’s en brute speciale powers (het op de grond slaan waarna enorme spikes uit de aarde omhoog steken, bijvoorbeeld) maken het geheel af. De pacing van de game is nog wat stroef - met name de platform-onderdelen voelen wat stroperig aan, maar daar wordt hopelijk nog aan gesleuteld.

Guns Up!

Ontwikkelaar: Valkyrie Entertainment

Guns Up! wordt een free-to-play-spel waar wij nu al zeer hoge verwachtingen van hebben. De game is als een combinatie tussen een real-time strategy-game en een tower defense-spel. Jij traint soldaten en stuurt die van links naar rechts om de tegenpartij terug te dringen, hun barakken kapot te schieten en uiteindelijk diens hoofdkwartier - een forse, gepantserde bunker, op te blazen. De cartooneske vormgeving is plezierig en de gameplay Command & Conquer-achtig verslavend.

Hoe meer soldaten en vijandelijke kampementen je onderweg naar de bunker kapot schiet, hoe meer credits je verdient, waarmee je nieuwe soldaatjes koopt, zoals sluipschutters, bazookadragers en zware gunners. Daarnaast verdien je zogenaamde ‘specials’. Denk daarbij aan versterking zoals paratroepers , traangas, mijnen en bommen die je overal in het speelveld kunt droppen. Het geheel is kolderiek maar explosief en vereist wel degelijk tactisch inzicht van de speler.

Volume

Ontwikkelaar: Mike Bithell Games.

Volume wordt een bijzondere game. Mike Bithell (bekend van Thomas Was Alone) maakt het spel helemaal in zijn eentje en heeft vanwege de personele bezetting gekozen voor een abstracte vormgeving en sfeervol kleurenpalet. Je speelt Locksley; een Robin Hood-achtige dief die in een hightech simulatieprogramma van de rijken steelt en de buit met de armen deelt. Dat doe je in hoekige levels met uiteenlopende kleuren terwijl je de wereld en je alter ego schuin van bovenaf bekijkt.

Die levels doen direct denken aan Metal Gear Solid en dan specifiek de VR Missions. Je doel is verschillende voorwerpen te stelen, de deur naar je exit-route te activeren en - zonder dat je gepakt of uitgeschakeld wordt door bewakers - weg zien te komen. Locksley kan guards niet ombrengen, sterker nog, hij slaat ze niet eens bewusteloos. Hij leunt puur op zijn lenige moves en gadgets. Zo kun je geluid maken om tegenstanders weg te lokken of een beeltenis van jezelf op een muur projecteren als listige afleiding. Het leuke is dat de game volledig customizable is. Op release kent Volume al honderden levels maar het is aan de community om bestaande levels aan te passen en honderden nieuwe levels zelf te maken.

Alienation

Ontwikkelaar: Housemarque

Wat krijg je als je Resogun en Deadnation combineert? Alienation, dat oogt als een AAA-game en vooral enorm chaotisch is. In je supersonische pak knal je in deze over-the-top shooter op hordes aliens met een keur aan roze-paarse laserstralen en ander explosief schiettuig. Ke kunt offline oefenen in challenges, online co-op multiplayer spelen of online de games van andere spelers ‘invaden’ als solitaire bountyhunter. Het probleem is alleen dat het spel zó chaotisch is dat ‘t tegelijkertijd een beetje generiek oogt. Begrijp ons niet verkeerd, het oogt, klinkt en voelt zeer gelikt en Housemarque heeft een staat van dienst om u tegen te zeggen, maar tegelijkertijd hebben we al in heel veel games als ruimtemariniers op hordes aliens geschoten.

Zo hectisch als in Alienation heb je het echter nog nooit gehad. Volgens de ontwikkelaar legt de game wel degelijk een grote nadruk op tactiek en samenwerking. Bij release kun je uit drie verschillende classes kiezen, mag je je wapens voortdurend verbeteren en worden we getrakteerd op wagonladingen met loot. Diablo III in-space-on-speed voor de PlayStation4, zeg maar.

Door Jan Meijroos

Dit artikel delen:

Lees meer

Tour de France 2015-games krijgen eerste trailer Heruitgave Devil May Cry 4 kost 25 euro en verschijnt in juni
6

Reacties op: Vier PSN-titels die je spelen wilt

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • Wormpaul

  • 13 mei 2015 15:22
  Schrijft onze Jan nu ook al voor Gamer.nl? (schrik…)

  Maar bij deze titel; Guns Up! moest ik meteen aan de game van onze NL ontwikkelaars denken (naam ff kwijt) die voor de Wii / WiiU uitkwam.

  Swords & Soldiers!! (eindelijk)

  Want die game vond ik fantastisch en combineerde 2d spelen met genoeg tactische mogelijkheden om het verschil te maken.
  Klopt die vergelijk ongeveer?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • Baukereg

  • 13 mei 2015 16:00
  Toen ik een ps3 kocht was dat ook voornamelijk om de psn games, . Maar inmiddels is Steam zo allesoverheersend geworden dat ik geen noodzaak zie om een ps4 te halen, ook omdat het AAA aanbod compleet waardeloos is. het enige wat ik echt jammer vind is dat ik de games van HouseMarque mis. PixelJunk is dood en de nieuwe Flower/Journey heb ik nog niet gezien.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • ali3n8tor

  • 13 mei 2015 18:45
  Pixeljunk (Q-Games) werkt aan The Tomorrow Children, en qua AAA met Bloodborne is niet te overtreffen. Thatgamecompany (journey) werkt ook aan een nieuwe game..

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • Baukereg

  • 14 mei 2015 07:27
  Eén noemenswaardige titel in anderhalf jaar is echt te mager. En er zijn inderdaad projecten waar aan gewerkt wordt, maar het aanbod psn games kan nooit op tegen steam. Wat aanbod van games betreft is de PC meer dan ooi superieur aan de consoles.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • Vovelic

  • 13 mei 2015 16:35
  Shadow of the Beast… Wacht daar samen met Rime en Deep Down al op sinds ze ooit eens werden aangekondigd! :C

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • ali3n8tor

  • 13 mei 2015 18:49
  Shadow of the beast uit nostalgie redenen en Alienation als de meest hotte titles waar ik op zit te wachten.. Maar nu ben ik even druk bezig met Airmech Arena , gratis op het PSN (als je plus hebt) voor iedereen , beschikbaar sinds afgelopen.. maandag. (ook XBL!) wat echt ZON DIKKE TITEL IS JONGEN. ik hoef er maar 2 woorden aan toe te voegen. Herzog Zwei.

  Als je niet weet waar ik het over hebt, misschien wel de meest fun RTS die ik in jaren gespeeld heb..

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.