Preview
vampire

Vampire The Masquerade: Bloodlines 2 mogelijk de verrassing van 2020

Onderaan de voedselketen in Seattle

Geschreven door Jacco Peek op
Relatief weinig mensen hebben gehoord van Vampire The Masquerade: Bloodlines, en dat kun je ze moeilijk kwalijk nemen. De culthit verscheen in 2004 op pc en kende hoge hoogtes en diepe dalen vanwege problemen met Valve’s gloednieuwe Source 2.0 Engine. Omdat Half-Life 2 rond dezelfde periode verscheen, verkocht de game ook nog eens voor geen meter en tegen beter weten in hoopten velen op een vervolg, dat dit jaar als donderslag bij heldere hemel werd aangekondigd.

Wie de absurde bugs in het gotische Los Angeles destijds voor lief kon nemen, heeft waarschijnlijk goede herinneringen aan het origineel. De Deus Ex-achtige rpg is gebaseerd op World of Darkness, een fantasywereld waarin verschillende boeken, films en games zich afspelen. Het bleek een fantastische premisse voor een verzameling meeslepende verhalen in een ontstellende wereld, precies de eigenschap die Vampire The Masquerade: Bloodlines 2 ook lijkt te bezitten.

vampire

Onderaan de vampierketen

Als gevolg van diepgaande lore gooit Bloodlines 2 ons behoorlijk in het diepe. Spelers worden namelijk ongevraagd ‘omarmd’ – veranderd in een vampier – als onderdeel van een grote aanval op de mensheid. In World of Darkness zijn vampiers van hoge en lage orde gebonden aan een code waarbij ze zo min mogelijk onnodig doden en oproer veroorzaken, dus een dergelijke actie is absoluut not done. De ramp veroorzaakt spanningen tussen de verschillende facties van de stad, waar je als speler tussen wordt geworpen. Als Thinblood sta je helemaal onderaan de voedselketen en vecht je met andere vampiers, weerwolven en demonen om broodkruimels.

Vanuit een smerig appartement waar de gemiddelde student nog van gruwelt, zoeken spelers naar werk, missies en activiteiten om te overleven in de stad en uiteindelijk de daders van de aanval te achterhalen. Daarbij sluit je je aan bij een clan en een factie, die bescherming en hopelijk de kans om te groeien tot een volwaardige vampier bieden. Missies zijn overigens niet louter icoontjes op de kaart, maar ook het resultaat van sms’jes van bekenden of personages en omgevingen die je ontdekt in het begraven gedeelte van de ‘Emerald City’.

Met Seattle als toneel voor het vampierverhaal krijgt Hardsuit Labs de kans de stad wat meer liefde te geven. “In films zie je vaak een enkel shot van iemand die naar Nirvana luistert en koffie drinkt, waarna er weer weg wordt geknipt omdat het anders te veel kost. Wij willen het ware gezicht van Seattle laten zien”, aldus de ontwikkelaar. Bovendien is de stad dankzij een bruisend nachtleven uiterst vampiervriendelijk en stappen we een nachtclub op Pioneer Square binnen, waar we even compleet uit onze plaat gaan alvorens we de sexy vampier Elif ontmoeten.

vampire

Vleermuizen

Elif vraagt ons een andere Thinblood-vampier op te zoeken en wat informatie van hem te kopen. Boeiend aan de opdracht is dat dit soort ‘werk’ in Bloodlines 2 ook voor andere facties en clans kan worden uitgevoerd, waardoor je zelf de keuze maakt wie je helpt. Wie het slim speelt en de juiste dialoogkeuzes maakt, kan twee partijen zelfs tegen elkaar uitspelen en er met de buit vandoor gaan. Zo worden we onderweg naar de desbetreffende persoon verleid om de informatie aan een andere partij te verkopen, in ruil voor wat extra’s en zelfs hulp om losse eindjes uit de weg te ruimen. We kunnen er dus voor kiezen om ons te mengen in de situatie met wellicht een betere uitkomst. De manier waarop dit soort scenario’s zijn geschreven, creëert een fijne spanningsboog waar lang niet alle rpg-quests over beschikken. Het idee dat je reputatie bij verschillende facties afhangt van dit soort keuzes geeft de game een extra laag.

Gameplaytechnisch zijn er ook verschillende opties om missies aan te pakken, zeer vergelijkbaar met Deus Ex en Dishonered. Dat begint bij je Thinbood-discipline: Chiropteran, Mentalism of Nebulation. Wij kozen voor Chiropteran, omdat we graag het stereotype dat vampiers in een zwerm vleermuizen kunnen veranderen in stand houden, maar we hadden ook kunnen kiezen voor de telekinetische krachten van Mentalism of de mistkrachten van Nebulation. Deze komen goed van pas bij het pand vol gangsters dat we treffen, waarbij we de keuze krijgen om de confrontatie aan te gaan of een andere weg te zoeken.

Met wat klimwerk kunnen we soepel naar de overkant vliegen als - jawel - een vleermuis, maar met een andere disclipline hadden we bijvoorbeeld als mistwolk door het ventilatiesysteem naar binnen kunnen waaien. Van daaruit schakelen we stilletjes handlangers uit met een breekijzer, terwijl we alles looten wat los en vastzit. Een leuke twist ten opzichte van vergelijkbare rpg’s is bloed drinken, wat verschillende directe en op den duur permanente bonussen oplevert. Spelers kunnen met een soort vampierinstinct emoties van mensen ruiken, wat invloed heeft op de stoffen in hun bloed en daarmee de bonussen, zoals extra kracht uit ‘boos’ bloed. Op den duur krijgt je personage een voorkeur voor een bepaalde smaak, waarna het langzaam een eigen specialiteit ontwikkelt.

vampire

Verkapte acrobaten

Bloed heb je nodig om vampierkrachten te kunnen gebruiken, die ook een effectief wapen vormen tijdens gevechten. Tegenstanders verstikken met mist of ze omverwerpen zijn vooral belangrijk tegen andere gevaarlijke monsters, zoals demonen en weerwolven, en niet zozeer tegen mensen. Traditionele wapens bieden trouwens ook een uitkomst, maar in first-person ziet slaan met een hamer er ouderwets knullig uit. Wel schakelt de game zo nu en dan over naar een third-person camera, wanneer je bijvoorbeeld een backflip maakt over een tegenstander of soepel een muur oprent. Blijkbaar zijn vampiers in deze wereld verkapte acrobaten.

We hebben nog lang niet alles gezien van Vampire The Masquerade: Bloodlines 2, maar we zijn nu al behoorlijk geïntrigeerd geraakt door de diepgaande en duistere wereld en het overtuigende schrijfwerk. Hier en daar merk je dat het budget van de game aanzienlijk lager is dan van die andere actie-rpg die in 2020 verschijnt, zoals bij sommige animaties van personages, maar afgaande op de Gamescom-demo kan Bloodlines 2 zomaar de verrassing van 2020 worden.

Vampire The Masquerade: Bloodlines 2 verschijnt in het eerste kwartaal van 2020 voor PlayStation 4, Xbox One en pc.

Laatste previews op Gamer.nl:

Dit artikel delen:

Lees meer

Fire Emblem: Three Houses-update verandert stemacteur van hoofdpersoon KFC komt met dating sim
11

Reacties op: Vampire The Masquerade: Bloodlines 2 mogelijk de verrassing van 2020

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • Gamegod

  • 11 september 2019 10:59
  Als iemand die vroeger verschillende World of Darkness table top RPG's heeft gespeeld, hou ik deze titel zeker in de gaten.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  BertThaBest

  • 11 september 2019 11:07
  Echt spijt dat ik nooit de originele Bloodlines heb gedaan, van The Masquerade Redemption had ik erg genoten. Ben zeer benieuwd naar deze game, ik hou van Vampiers!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  3djester

  • 11 september 2019 11:16
  Zo een zin in deze game! BLoodlines 1 was al erg goed (met belachelijk veel bugs helaas).

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  darkmanwls

  • 11 september 2019 11:48
  @3djester er is inmiddels een onofficiele community patch die de meeste, zo niet alle bugs oplost en zelfs de balans en dergelijke wat beter maakt.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  3djester

  • 17 september 2019 13:59
  @darkmanwls hmm, misschien nog maar eens opstarten dan!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • tremere

  • 11 september 2019 13:02
  Bloodlines was echt geweldig, 1 van de eerste RPG's die ik ooit gespeeld heb. Goede verhaallijn, veel spanning en een mooi soundtrack. De bugs waren vervelend maar zoals @darkmanwls al zei de community patch maakt veel goed. Ben echt benieuwd maar dit spel.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • tremere

  • 11 september 2019 13:08
  Gamer.nl: ''Met Seattle als toneel voor het vampierverhaal krijgt Troika Games de kans de stad wat meer liefde te geven.''

  Troika Games was de ontwikkelaar van bloodlines. Bloodlines 2 wordt ontwikkeld door Hardsuit Labs.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  JaccoPeek

  • 12 september 2019 09:10
  @tremere thanks, je hebt helemaal gelijk!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Leshrac

  • 11 september 2019 16:37
  Jacco, het lijkt erop dat je de E3 versie hebt gespeeld waarvan ook een aantal gameplay demos op youtube staan. Wat vond jij van de AI van de tegenstanders? Die viel namelijk nogal tegen in die andere demo's die ik heb gezien, maar misschien is e.e.a. inmiddels gefixt.

  Verder nog steeds erg benieuwd naar dit spel. Bloodlines 1 helemaal kapot gespeeld.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  JaccoPeek

  • 12 september 2019 09:15
  @Leshrac Ik denk dat we dezelfde demo hebben gezien. De AI is inderdaad niet heel indrukwekkend. Ze reageren als je ze aanvalt en erlangs sneaken is niet bijster moeilijk.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • mahoganyboyd

  • 14 februari 2020 09:39
  Ik wend me tot een vampier wanneer ik wil. Ik word een vampier vanwege hoe mensen me behandelen, deze wereld is een goddeloze wereld en niet eerlijk voor welk lichaam dan ook. bij de snack van mijn vinger dingen zijn gemaakt gebeurd. ben nu een machtige vrouw en niemand stap op mij zonder een verontschuldiging gaat vrijuit. Ik wend me tot de mens ook op elk moment dat ik wil. en ben een van de meest gevreesde vrouw in mijn land. Ik word een vampier door de hulp van mijn vriend die me in een vampierkoninkrijk introduceert door mij hun nummer te geven. als je een krachtige vampier wilt worden, neem dan contact op met het vampierkoninkrijk op hun e-mail worldofvampir@hotmail.com

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.