Preview

Uncharted: the Lost Legacy (hands-on)

Meer Uncharted, een vleugje sandbox

Geschreven door Jacco Peek op
Fans van het werk van Naughty Dog waren zowel teleurgesteld als opgelucht toen bekend werd gemaakt dat de studio klaar was met de heldhaftige Nathan Drake. Het zou het einde van een kwalitatief hoogstaande serie betekenen, maar hoogstwaarschijnlijk ook de weg vrijmaken voor een vervolg op The Last of Us. In december bleek echter dat Naughty Dog nog één keer de wereld van hun geprezen serie induikt voor Uncharted: The Lost Legacy. Maar dan zonder de zo geliefde Drake.

Uncharted: The Lost Legacy heeft qua verhaal en setting weinig te maken met het meesterlijke vierde deel van vorig jaar. Nathan Drake heeft definitief zijn avonturiersleven ingewisseld voor een normale baan, maar ondertussen komen Chloe Frazer en Nadine Ross in hetzelfde schuitje terecht tijdens een vertrouwd aanvoelend avontuur.

Geen dlc

The Lost Legacy voelt vanaf het eerste moment aan als een grootschalige uitbreiding op Uncharted 4, en niet als slechts een zijverhaal zoals The Last of Us: Left Behind. Het cover-based schietsysteem, het vloeiende klimmen over gapende afgronden en de puzzels in ruïnes voelen ontzettend bekend aan. Zelfs granaten die je achter je cover vandaan moeten lokken, met bijpassende oneliners als “Too damn close!”, zijn weer terug, en het blijkt dat de grijphaak uit het vorige deel wederom als oplossing voor veel problemen dient. Als snel slingert Chloe namelijk als een aapje langs een toren in de prachtige wildernis van India.

Het level dat we speelden is gesitueerd rondom de West-Ghats, een bergketen aan de rand van het land, en slechts een van de locaties waarin de game zich binnen India afspeelt. Deze uitbreiding zal daardoor minder aanvoelen als een wereldtour, maar zich focussen op de Indiase cultuur als setting. Dat betekent echter niet dat de game compact of minderwaardig aanvoelt. In tegendeel: de West-Ghats is het grootste speelgebied dat Naughty Dog ooit gecreëerd heeft.

Een vleugje sandbox

Denk aan het iconische Madagaskar-level uit Uncharted 4, maar dan groter, groener en waarschijnlijk ook meer bezaaid met soldaten van het huurleger van de vijand. Het verhaal brengt de twee dames naar deze wildernis waarin zich drie tempels bevinden. Elke tempel is gekoppeld aan een artefact, die samen leiden naar de volgende grote clou. De tempels in de ruïnes zijn het resultaat van de focus die Naughty Dog zegt te leggen op puzzels, die in de speelsessie in ieder geval niet onderdoen voor die uit eerdere delen. Nieuw is echter de optie om geheel zelf te bepalen welke tempel eerst bezocht wordt, en zelfs met de Jeep naar optionele gedeeltes te crossen voor wat extra cash.

Deze vrijheid voelt wellicht wat onwennig in een lineaire gamereeks als Uncharted, maar na een verhitte discussie tussen de dames over de exacte route naar een grote toren, lijkt het prima binnen het vaste stramien van platformen, schieten en puzzelen te passen. Daarnaast verzekert de ontwikkelaar ons dat we hier te maken hebben met slechts één stuk uit de game, en dat de kenmerkende gestroomlijnde levels in totaal andere settings zeker niet ontbreken. Dit wordt al duidelijk wanneer Chloe en Nadine aankomen bij de eerste tempel, die niet meer verlaten kan worden voordat de zwaarbewapende manschappen zijn uitgeschakeld of stilletjes zijn ontweken.

Het nieuwe lockpick-systeem, dat voor het eerst te zien was op PlayStation Experience in december, komt daarbij goed van pas. De eenvoudige minigame wordt toegepast op containers die zich bevinden op moeilijk begaanbare of zwaarbewaakte locaties, en zijn een goede motivatie om de omgeving beter te verkennen. Wie goed zoekt wordt beloond met zeldzame machinegeweren of gedempte wapens die de soms nog wankele stealth in de game een stuk dragelijker maken.

Dief en huurling

Het grotere gebied zorgt er ook voor dat we minder van het verhaal meekrijgen dan tijdens een gemiddeld uurtje in een andere Uncharted-game. Vooral de dynamiek tussen Chloe en Nadine is bijzonder, die meer spanning kent dan we zagen in de gesprekken tussen de sympathieke Nathan Drake en zijn metgezellen. Chloe praat zich graag uit moeilijke situaties en waait met alle winden mee, terwijl Nadine veel doelgerichter is en liever grof geweld gebruikt voordat ze vragen stelt. De twee zijn bepaald geen beste vriendinnen en dat zorgt voor een hele interessante wisselwerking tussen de personages.

Voor Chloe lijkt de grootste rol weggelegd te zijn, wiens vader als archeoloog sporen van de McGuffin van de game wist te ontdekken: de verloren Slagtand van Ganesh. Uncharted zou Uncharted niet zijn als de gouden schat niet ook wordt gezocht door de koele Assad, die gelooft in de barbaarse filosofie van de Indiase goden. Dit zorgt voor de bekende achtervolgingen en hoogstwaarschijnlijk bloedstollende actiescenes. Of dit verhaal wederom goed gaat uitpakken valt uiteraard nog niet te zeggen, maar de cultuur van het prachtige land lijkt in ieder geval uitstekend neergezet te worden in de game.

Kers op de taart

The Lost Legacy voelt in alle opzichten als een verlengstuk van Uncharted 4 en staat tegelijk toch prima op zichzelf als volwaardige game. De soundtrack, de sfeer, de gameplay: alles ademt waar de reeks bekend om staat. Naughty Dog lijkt met Chloe en Nadine twee interessante personages in handen te hebben voor een nieuw verhaal in een oogverblindend mooi India. De West-Ghats zijn een goed voorbeeld van hoe wat extra vrijheid goed kan uitpakken in een van oudsher lineaire serie en de drie tempels zijn voorbodes voor ogenschijnlijk meer puzzelwerk. Mocht Uncharted: The Lost Legacy de trend van het vierde deel voort weten te zetten, dan hebben PlayStation 4-bezitters dit jaar wederom een waanzinnig goede titel om naar uit te kijken.

Uncharted The Lost Legacy verschijnt op 23 augustus voor PlayStation 4. Lees hier het interview met Senior Communications Manager Scott Lowe.

Dit artikel delen:

Lees meer

Fable Fortune nu beschikbaar op Xbox en Windows 10 Game Preview Slime Rancher vanaf 1 augustus uit Early Access
5

Reacties op: Uncharted: the Lost Legacy (hands-on)

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  obi-twan kenobi

  • 25 juli 2017 18:58
  Mooie preview. Het wachten wordt wel erg moeilijk.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  clandestine666

  • 25 juli 2017 19:17
  Heb er zin in, heerlijke games altijd, en leuk om eens niet met Drake te spelen..

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  -JK-

  • 26 juli 2017 09:43
  Ik heb nooit een playstation gehad en ben sinds kort met Tomb Raider (en 20years aniversary) bezig. Lijken die games op elkaar? want het komt bij mij een beetje hetzelfde over ook al denk ik dat bij Tomb Raider de focus meer op puzzels is en bij Uncharted meer bij actie ligt.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Aghris

  • 26 juli 2017 10:29
  @-jk- Naar mijn mening heeft Tomb Raider erg veel leentjebuur gespeeld bij de Uncharted reeks en heel veel elementen overgenomen. Ik heb beide series gespeeld en vond Uncharted in alle gevallen beter dan Tomb Raider: verhaal, acteerwerk, graphics en actie. Jammer at je geen PS hebt, want je mist een hoop moois.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  JaccoPeek

  • 26 juli 2017 14:25
  @-jk- De nieuwe Tomb Raider-games zijn inderdaad vergelijkbaar met Uncharted, maar die laatste is over het algemeen veel liniairder. The Lost Legacy lijkt je iets meer vrijheid te geven, maar dat weten we pas als hij uitkomt.

  Qua puzzels en actie zou ik beide games eigenlijk op gelijke hoogte schatten. In Tomb Raider zijn ze optioneler en minder belangrijk voor het verhaal. Verder vind ik het verhaal en vooral de zijpersonages een stuk beter dan Tomb Raider, waarin Lara eigenlijk als enige interessant is.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.