Spider-man is dankzij de twee bioscoopfilms momenteel de meest waardevolle superheld. Alles waar Peter Parker zijn web omheen spint, verandert in goud. Zo hebben de Spider-man filmgames uitgever Activision geen windeieren gelegd. Daarom besloot Activision ook dit jaar, zonder dat er een Spider-man film in de bios draait, een nieuw Spider-man spel te ontwikkelen. Zonder bijbehorende film werd men wel gedwongen te kiezen voor een iewat andere aanpak. Met Ultimate Spider-man kiest men ervoor om de stripboeken als inspiratiebron te gebruiken.

Dat Ultimate Spider-man een spel gebaseerd op de stripboeken is, blijkt niet alleen uit het verhaal. Ook het grafische aspect is namelijk flink onder handen genomen. Het spel straalt dit keer een typische comicsfeer uit. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van de bekende cel-shading technologie, die we ook kennen uit The Legend of Zelda: The Wind Waker. Het stripgevoel wordt nog verder aangedikt door de tussenfilmpjes te vertellen via de bekende stripkaders, waarin korte filmpjes elkaar opvolgen. Ook tijdens het spelen verschijnen er regelmatig kadertjes in beeld die de actie vanuit een andere hoek of de gebeurtenissen op een andere locatie, laten zien.

De vijand in Ultimate Spider-man is Eddie Brock, ooit een jeugdvriend van Peter Parker. Eddie verandert in de schurk Venom wanneer hij zich in een pak met bovenmenselijke krachten hijst. Venom dient zich te voeden met menselijke energie en heeft het daarom op onschuldige voorbijgangers gemunt, die hij één voor één leegzuigt. Peter Parker dient hier, natuurlijk gehesen in zijn Spider-man pakje, een stokje voor te steken – of beter gezegd, een web voor te spannen.

Net als de Spider-man 2 game, speelt ook Ultimate Spider-man zich af in een vrij toegankelijke, interactieve stad. Ontwikkelaar Treyarch heeft er wel voor gekozen om de stad iets kleiner te maken dan die van de vorige game, zodat de dichtheid van bezienswaardigheden wat groter is. De stad is nu ook een stuk gedetailleerder, waardoor je echt het idee krijgt door de wereld uit de stripboeken te lopen.

In deze interactieve stad kun je zelf bepalen welke missies je als eerste onder handen neemt. Soms is de ene missie meer spoedeisend dan de andere, waardoor je goed zult moeten afwegen welke je prioriteit krijgt. Natuurlijk zijn er ook nog talrijke optionele missies en krijg je genoeg tijd om de stad in je eigen tempo te verkennen.

Het meest interessante aspect van Ultimate Spider-man is wellicht dat je niet continu in het strakke pakkie van Spider-man hoeft door te brengen, maar dat je ook de rol van de slechterik Venom aan kunt nemen. De speelstijl van beide karakters is behoorlijk verschillend, waarbij Spider-man het vooral moet hebben van zijn lenigheid en Venom van zijn brute kracht. Zo kan Venom zware objecten als auto's naar zijn tegenstanders gooien. Je kunt als Venom ook waterkranen vernietigen om zo de hele straat blank te zetten. Spider-man moet het zoals vanouds vooral hebben van zijn lenigheid: hij slingert moeiteloos op een wolkenkrabber en springt er al even gemakkelijk weer vanaf.

Ultimate Spider-man verschijnt in september op PC, de huidige generatie consoles en de Nintendo DS. Welke extra mogelijkheden en beperkingen de DS versie precies biedt ten opzichte van zijn grote boertjes op de consoles, is nog niet bekend. Ook moeten we nog even zien of de PC versie niet, zoals bij de Spider-man 2 game, een flauw aftreksel wordt van de consolegame. Buiten dat zien we Ultimate Spider-man met veel vertrouwen tegemoet. Vooral de grafische stijl en de mogelijkheid de slechterik uit te hangen, spreken ons erg aan.