Preview
Two Point Campus

Two Point Campus laat je een kleurrijke universiteit bouwen

Leuker en creatiever dan Two Point Hospital

Geschreven door TijnKranen op
Two Point Studios heeft werkelijk alle mogelijkheden van een ziekenhuissetting verkend in simulatiegame Two Point Hospital, dus is het hoog tijd voor wat nieuws. In Two Point Campus kruip je in de huid van de directeur van een universiteit.

Two Point Studios heeft veel ervaring in een zeer specifiek genre: ziekenhuissimulatiegames. Naast Two Point Hospital werkte een deel van het Two Point-team namelijk ook aan het in 1997 uitgekomen Theme Hospital. Na zo’n 25 jaar aan ziekenhuissimulaties maken, wisselt de studio het genezen van virtuele mensen in voor het kweken van virtuele hersenen.

Van sterfgevallen naar studiepunten

Two Point Campus bevat dezelfde opzet en flauwe humor uit Two Point Hospital, maar dan in een setting die van nature iets vrolijker is. Bovendien is een student (meestal) voor een lange periode op de universiteit te vinden, terwijl je in een ziekenhuis juist hoopt je patiënten zo snel mogelijk te ontslaan. Je gaat de individuele studenten dus voor langere tijd zien rondlopen, waardoor je hun leven op de campus intensiever meemaakt.

Daardoor lijkt de gameplay van Two Point Campus veelzijdiger te worden, want daadwerkelijk studeren is natuurlijk slechts een onderdeel van het studentenleven. Je bent bijvoorbeeld ook verantwoordelijk voor het verrijken van de campus met studentenhuizen, sportvelden, muziekzalen en andere faciliteiten, zodat de studenten zich zo goed mogelijk kunnen ontwikkelen. De mogelijkheid bestaat zelfs dat studenten op elkaar verliefd worden.

De lessen die ze volgen zitten daarnaast vol met flauwe humor, net als de aandoeningen en behandelingen uit Two Point Hospital. De studenten krijgen bijvoorbeeld les in het maken van taarten zo groot als auto’s, of worden ze tot ridder geslagen tijdens de ‘knight school’-lessen. 

Zelfontplooiing

Net als de studenten krijg je als speler de vrijheid om jezelf te ontplooien. Two Point Campus biedt namelijk veel mogelijkheden in het personaliseren van jouw universiteit. De hele vormgeving van de campus ligt in je handen: van de vorm van de gebouwen tot de kleur van het behang. Het is ook mogelijk om buiten de gebouwen allerlei onderdelen van je campus aan te passen door bijvoorbeeld zelf paden aan te leggen, bomen te plaatsen en zelfs te kiezen welke bloemetjes je buiten neerzet.

Zomervakantie

Over de bloemetjes buiten zetten gesproken: de studenten zijn natuurlijk niet het hele jaar op de universiteit te vinden, maar ze hebben ook vakanties. Het spel volgt zodoende de cyclus van het studiejaar, wat betekent dat de campus in de zomer helemaal leeg is. Op dat moment heb jij als universiteitsdirecteur de tijd om lekker veel bij te bouwen en je campus mooi te maken voor het nieuwe schooljaar.

Aan het einde van de zomer keren de studenten weer terug en hoop je dat je universiteit klaar is voor de drukte. Je ziet zowel de studenten van het vorige jaar weer terug, als nieuwe eerstejaars die staan te popelen om te beginnen.

Two Point Hospital 2?

Soms lijkt Two Point Campus wel erg veel op Two Point Hospital. Je bent bijvoorbeeld nog steeds veel bezig met het bouwen van faciliteiten: er zit misschien veel verschil tussen een campus en een ziekenhuis qua setting, maar het plaatsen van toiletten en snackautomaten gaat nog altijd hetzelfde. Ook lijkt het systeem achter studenten die lessen volgen soms wel erg op de manier waarop je je patiënten behandelde in de spirituele voorganger. Hopelijk bevat de game dus genoeg nieuwe systemen om te zorgen dat de gameplay op zichzelf staat. Het zou bijvoorbeeld tof zijn om zelf de balans te moeten zoeken tussen studie- en vrijetijdsactiviteiten op de campus, om zo te zorgen dat studenten niet in slaap vallen in de les na een wild avondje in de ‘milkshakebar’.

Een tweede valkuil is de persoonlijkere insteek van Two Point Campus. Het spel heeft hetzelfde levelsysteem als zijn voorganger. In Two Point Hospital was het niet nodig om terug te kijken naar oude ziekenhuizen na het behalen van enkele sterren in een level. Als je niet meer terugkeert naar je oude campus na het behalen van een level, is er dus weinig reden om veel tijd te steken in het pimpen van je campus. Aan de andere kant is teveel focus op het persoonlijke deel ook weer gevaarlijk, want als je veel liefde stopt in je campus kan het vervelend zijn om weer opnieuw te moeten beginnen in een ander level.

Of Two Point Campus die balans weet te houden en genoeg varieert qua gameplay valt te bezien, maar het spel laat in ieder geval een goede eerste indruk achter. De flauwe humor, de ingewikkelde maar toegankelijke systemen en de mogelijkheden om je eigen campus in te richten, maken Two Point Campus zelfs interessant voor mensen die niets met simulatiegames hebben. Om met de volledige versie aan de slag te kunnen moeten we wel nog even geduld hebben, want de game is uitgesteld naar 9 augustus.

Two Point Campus verschijnt op 9 augustus voor pc, PlayStation 5, PlayStation 4, Xbox Series X en S, Xbox One en Nintendo Switch.

Dit artikel delen:

Lees meer

Two Point Campus uitgesteld naar augustus Samenwerking Guerrilla en Rijksmuseum centraal in video Horizon Forbidden West
5

Reacties op: Two Point Campus laat je een kleurrijke universiteit bouwen

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  denver

  • 6 april 2022 17:52
  Hier stond eigenlijk een hele uitgebreide positieve reactie, maar helaas met teveel leestekens voor de spamfilter.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  MichelMusters

  • 6 april 2022 18:08
  @denver Ja, elk leesteken op een letter (bijvoorbeeld een a met een streepje) is er een teveel helaas. Een als in 1. Maar dan met streepjes op de e.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  denver

  • 7 april 2022 08:07
  Het is 2022. We kunnen een ster waarnemen op 13 miljard lichtjaar van de aarde. Hoezo is die spamfilter nog steeds zo ruk?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  TijnKranen

  • 7 april 2022 10:12
  @denver Ach, het idee was er

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  denver

  • 7 april 2022 11:31
  @TijnKranen De uitvoering ook, dat is het erge.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.