Preview
Twin Mirror

Twin Mirror is van en voor fans van Twin Peaks

Zet de gitzwarte koffie maar vast klaar

Geschreven door Lars Cornelis op
Nog voordat de titel van Twin Mirror werd onthuld, kregen we bij de aankondiging van de game al een aangename Twin Peaks-vibe. Midden tussen de douglassparren is de geur van kersentaart en koffie bijna te ruiken. Maar ook de alternatieve realiteit uit de aankondigingstrailer heeft een goede David Lynch-achtige uitstraling. Als fans van de serie dolen we dan ook graag even zelf rond in het fictieve Basswood.

Hoofdpersonage Sam Higgs verliet Basswood jaren geleden vanwege een op de kliffen gelopen relatie. Nu is hij terug voor de begrafenis van een vriend, maar hij heeft eigenlijk weinig zin in de mensen uit zijn verleden. Toch willen wij persoonlijk wel langer in Basswood verblijven. Wanneer Sam wakker wordt in zijn motel, zit zijn shirt onder het bloed en weet hij niks meer van de vorige avond. We krijgen ook nog eens ongevraagd advies van Sams doppelgänger, die duidelijk wat laconieker is over de situatie dan Sam zelf. Dit is een mysterie dat we graag willen oplossen.

Twin Mirror

Mind Palace

Aan de hand van aanwijzingen in de kleine motelkamer proberen we te reconstrueren wat er is gebeurd. We vinden bijvoorbeeld een kapot gegooide telefoon, een gat in de muur en een ingepakte reistas. Om conclusies te trekken schakelen we over naar de ‘Mind Palace’, een droomwereld met zwevende stenen. Hier kan Sam zijn gedachten de vrije loop laten. Zo visualiseren we wat er is gebeurd en in welke volgorde. Na een paar keer over en weer schakelen, zoekende naar ontbrekende puzzelstukjes, lijkt het erop dat we een logische conclusie hebben gededuceerd.

Twin Mirror, althans het korte stuk dat wij spelen, is daardoor een interessante mix van allerlei invloeden. De locatie, de döppelganger en de Mind Palace halen heel duidelijk inspiratie uit Twin Peaks. De serie is natuurlijk vaker inspiratie geweest voor games. Denk aan Fahrenheit, Alan Wake en natuurlijk Life is Strange, dat van dezelfde ontwikkelaar is als Twin Mirror. Door de detectivegameplay die eerder doet denken aan L.A. Noire en Sherlock Holmes lijkt Twin Mirror weldegelijk een eigen hommage te worden aan de cultserie.

Twin Mirror
Twin Mirror
Twin Mirror

Verder op onderzoek uit

Toch hebben we nog lang niet de illusie dat we Twin Mirror helemaal doorgrond hebben. De korte demo speelt zich enkel af in het motel en de Mind Palace. Wat er dus verder in Basswood te doen is, is ons nog onbekend. Ook zijn we benieuwd naar wat de consequenties zijn van de keuzes die je maakt. Nadat we ons onderzoek in de motelkamer hebben afgerond, kunnen we er bijvoorbeeld voor kiezen het bebloede shirt mee te nemen of juist achter te laten.

Wat de consequenties zijn, krijgen we echter niet te zien. Daar is de demo simpelweg te kort voor. Het lijkt er wel op dat Twin Mirror het waard is om in de gaten te houden, zeker als je fan bent van Twin Peaks. Met alle invloeden van die serie verdient Twin Mirror misschien geen originaliteitsprijs, maar nu we zelf in zo’n dromerig stadje in het noorden van de Verenigde Staten een moord mogen oplossen, kan ons dat allemaal weinig schelen. Misschien moeten we voor dit detectivewerk zelf ook maar een voice recorder aanschaffen. “Diane…”

Twin Mirror verschijnt in 2019 op pc, Xbox One en PlayStation 4.

Lees ook: Vr-game gebaseerd op Twin Peaks in de maak

Meer previews:

Dit artikel delen:

Lees meer

Console-versies Blackout-modus in Black Ops 4 vergeleken 'Speel vijf jaar lang niet'-achievement vanaf vandaag te behalen in The Stanley Parable
3

Reacties op: Twin Mirror is van en voor fans van Twin Peaks

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  TomKerkhof

  • 18 oktober 2018 15:22
  Klinkt goed! En als we het toch hebben over door Twin Peaks geïnspireerde games: shout out to Deadly Premonition, de beste slechte game ooit gemaakt!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Cor9

  • 18 oktober 2018 22:42
  @TomKerkhof Haha, beat me to it. Wat een prachtige game is dat!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • m1ndj

  • 18 oktober 2018 20:11
  Beste Lars en eindredacteur; het spreekwoord is op de klippen gelopen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.