Ondanks het grote success dat de Transformers stripboeken en tekenfilms wisten te behalen, wist dit succes nooit door te slaan naar de computergames die op deze franchise gebaseerd zijn. Net nu de franchise met Transformers Armada, een spin-off met volgens velen net iets teveel Pokemon-invloeden, een flinke deuk heeft opgelopen, komt Atari met een spel dat de originele reeks waardig is. Vreemd genoeg is Transformers voor de Playstation 2 wel gebaseerd op Transformers Armada. Wij speelden een bijna voltooide versie van het spel en waren blij verrast door de kwaliteiten van deze titel.

We schrijven het jaar 2010 en de Autobots en Decepticons vliegen elkaar nog steeds met regelmaat in de haren. Een stel kinderen heeft per ongeluk een schip met een vrachtlading aan zogeheten Minicons geactiveerd. Minicons zijn kleine robotjes die in staat zijn Transformers van extra mogelijkheden te voorzien waardoor ze extreem sterk en gevaarlijk kunnen worden. Ooit hadden de Autobots en Decepticons nog onderling afgesproken om deze Minicons niet te gebruiken, maar nu zijn ze dus toch weer terug ten tonele verschenen. Als speler kruip je in de huid van een Autobot en probeer je alle Minicons bij de Decepticons weg te halen.

Transformers kent een tiental gigantische levels die je met je Autobot van Decepticons dient te ontdoen. De missies staan vooral uit het oprapen van Minicons doorheen de maps en het uitroeien van alles wat je pad kruist. Aan het eind van elk level krijg je ook nog eens een eindbaas die vaak iets meer kogels en tactiek vergt dan de rest van de tegenstanders. Transformers speelt zich vooral af in de buitenlucht en gebruikt hiervoor misschien wel de mooiste landschap-engine die er voor de PS2 ontwikkeld is. Je kunt gigantisch ver kijken en de vegetatie is prachtig uitgewerkt. De landschappen zijn bezaaid met boompjes en op de grond zijn kleine grassprietjes waarneembaar.

Door de grootte van de landschappen komt het transformeeraspect van de Transformers natuurlijk goed van pas. Met een druk op de knop, in dit geval het driehoekje, verandert je robot in een auto dan wel vrachtwagen. Je kunt dan niet meer schieten maar je bent wel een stuk sneller dan te voet. Ook kun je als auto vaak over grote gaten springen, iets wat je te voet niet zal lukken. Buiten deze twee aspecten zijn de auto's echter niet echt nuttig en je zal het grootste deel van de tijd dan ook als robot de wereld verkennen. Je kunt als auto trouwens wel tegenstanders omver rijden, maar wanneer deze wat sterker worden zal juist je auto tot stilstand komen.

Als speler kan je in Transformers kiezen uit een drietal Autobots, namelijk Optimus Prime, Hot Shot en Red Alert. Het verschil tussen de drie karakters is niet echt groot te noemen, enkel de snelheid-, aanvals- en verdedigingswaarde is iets anders. Verder zien ze er grafisch natuurlijk iets anders uit en zullen ze, wanneer je transformeert, in een ander soort autootje veranderen. Je kan voor elke missie opnieuw kiezen met welke Autobot je op stap kunt en ook tijdens een missie kun je overschakelen op een ander gedrocht.