Preview

TrackMania Turbo

Mainstream succes binnen handbereik

Geschreven door Thijs Barnhard op
Felle kleuren, dik aangezette geluidseffecten en racebanen die weinig met de werkelijkheid te maken hebben: TrackMania Turbo kan nog het beste omschreven worden als een virtuele variant op de Matchbox-autobaan die je naar eigen hand in elkaar kunt knutselen.

De kracht van TrackMania schuilt hem al een paar rommelig benoemde games in het zelf in elkaar sleutelen van banen die bestaan uit metershoge sprongen, loopings en duizelingwekkende bochten. TrackMania is uniek in het feit dat het hierin nog steeds vooral draait om het behalen van de snelste tijd. Tegenstanders begeven zich als spookwagens op de baan waardoor je er dwars doorheen kunt rijden. Onhandig gebots en gestoei in de eerste de beste bocht is er daardoor niet bij, waardoor het alleen nog maar draait om het behalen van de snelste tijd. In de essentie is TrackMania dus gewoon een puur racespel waarin time trials het belangrijkst onderdeel zijn.

Een echte consoleracer

TrackMania Turbo is de eerste game in jaren die de stap naar de console durft te wagen. Op de pc genoot de serie al een zekere cultstatus die zich ook prima leent voor wat toegankelijkere apparaten om op te gamen. Turbo steekt daarom ook wat uitgebreider in elkaar dan zijn vele voorgangers. Het spel wordt standaard geleverd met tweehonderd verschillende banen en een nieuwe achtergrondlocatie. Het nieuwe tropische eiland waarop banen gebouwd kunnen worden is zonder twijfel sfeervol, maar heeft verder geen invloed op het rijgedrag van de auto’s.

Voor goud gaan op deze banen is geen makkelijke klus. Hoewel Turbo met trots gepresenteerd wordt als een arcaderacer waarin je met drie knoppen de baan door scheurt, wil dat nog niet zeggen dat dit een simpel spel is. De game kent niet voor niets geen enkele laadtijd wanneer de herstartknop wordt ingedrukt. Kleine vergissingen kunnen funest zijn voor je snelle tijd, dus snel opnieuw beginnen is een prettige optie. De weg kennen en de wagen onder controle hebben is cruciaal bij de races.

Banen laten bouwen

Eenmaal aan de top van alle meegeleverde banen is er de trackeditor die zelfs zijn nut heeft voor spelers die liever niet zelf aan het bouwen slaan. Met een druk op de knop kan er een willekeurig gegenereerde baan samengesteld worden. Daarmee heeft Turbo in theorie een oneindige hoeveelheid banen waarover gereden kan worden. Het idee alleen is al lichtelijk duizelingwekkend.

De willekeurig samengestelde banen racen prima en zijn niet eens zo wild vergeleken met de andere unieke en eigenzinnige functies die in de game schuilen. Zo is er een multiplayerstand waarin twee spelers tegelijkertijd dezelfde raceauto besturen. Voor de optimale snelheid en sturing in de bochten moeten de twee spelers volledig op elkaar ingespeeld zijn. Het is een even gestoorde als eigenzinnige draai aan het idee van een co-op racegame. 

VR Turbo

Misschien wel de grootste en meest interessante toevoeging aan Turbo is Virtual Reality. Op de PlayStation 4 is het spel in gebruik met Morpheus te spelen waardoor de achtbaanachtige parcours zo mogelijk nog duizelingwekkender worden. Trackmania leent zich met zijn gigantische schansen en kurketrekkervormige wegen uitstekend voor een virtual reality-demonstratie en het is goed voor te stellen dat dit dé manier gaat worden om de game te blijven spelen. De ondersteuning van virtual reality wordt helaas pas ergens na de release van het spel toegevoegd.

TrackMania Turbo heeft alles in zich om dé TrackMania te worden die eindelijk het zo verdiende mainstreamsucces weet te behalen. De game oogt flitsend, heeft een duidelijke visie en geeft zijn eigen draai aan het type arcade-racer dat al jaren een ondergeschoven kindje is geweest. Met een laatste trap op het gaspedaal heeft Turbo het helemaal voor elkaar.

TrackMania Turbo verschijnt in november dit jaar op pc, Xbox One en PS4.

Dit artikel delen:

Lees meer

Batman: Arkham Knight krijgt in augustus pc-update Alle Street Fighter 5-dlc gratis vrij te spelen
5

Reacties op: TrackMania Turbo

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  Charles_Cash

  • 19 juli 2015 15:51
  Hyyyyppeeeeee

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • REDSalvation

  • 19 juli 2015 17:14
  Is er iets bekend over de servers? Er waren geruchten dat de dedicated servers niet meer ondersteund zouden worden. Lijkt mij sterk..

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Red Dead Demon

  • 19 juli 2015 21:28
  Al vanaf deel 1 een standaard race feest op de LAN parties. Daar gaat dit deel gewoon aan meedoen. Heerlijk.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Apetjoek

  • 20 juli 2015 10:59
  "De ondersteuning van virtual reality wordt helaas pas ergens na de release van het spel toegevoegd."

  Misschien gebeurt dat wel ergens op het moment dat Morpheus ook daadwerkelijk beschikbaar is? ;)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Fordon_Greeman

  • 20 juli 2015 12:43
  de visual style ziet er prachtig uit. En ja kan me voorstellen dat het in VR helemaal waanzinning wordt!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.