Trackmania Nations is de officiële game voor de Electronic Sports World Cup (ESWC) 2006. Dit wordt duidelijk door de in-game advertising waarin Nvidia, hoofdsponsor van het kampioenschap, en het logo van de ESWC bijna alle pixels in beslag nemen. Dat mag ook wel, want de game is per slot van rekening speciaal voor het event, dat in juli van dit jaar in Parijs gehouden wordt, gemaakt door ontwikkelaar Nadeo. De game is hier gratis te downloaden. Dit betekent dat iedereen in principe mee kan dingen naar een plaats in de ESWC en misschien wel kans maakt op een deel van de $40.000 die voor Trackmania Nations beschikbaar gesteld is. De game en de tracks zijn small files dus snel te downloaden en te spelen.

Zoals we gewend zijn van Trackmania draait alles om de snelle races met gekke banen. Loops, ontbrekende stukken weg, twisters...you name it, you play it. Dit is een aspect dat Trackmania Nations leuk maakt om te spelen: het is verrassend, grappig en snel. Ergens deed het me een beetje denken aan Micromachines op de SNES, alleen dan iets minder kiddy.

Wat jammer is, is dat je eigenlijk alleen speelt, ookal kun je online spelen. Er is geen collision tussen de spelers en dat is toch wel iets dat hoort bij een race game naar mijn idee. Als je het van de ene kant bekijkt, dan betekent het dat je geen last hebt van anderen en gewoon de track kunt rijden zonder dat iemand op de tijd van invloed is door botsingen. Tegenstanders rijden simpelweg door je heen. Aan de andere kant hebt je een solo game die verpakt wordt in een multiplayer online game. Want wat is de lol van een race game als je elkaar niet even lekker dwars kunt zitten door voor de ander te gaan rijden of elkaar van de baan te duwen?! Trackmania Nations leent zich juist ontzettend goed voor het van elkaar beuken van de banen aangezien deze behoorlijk wild en ruig kunnen zijn.

In totaal telt Trackmania Nations meer dan 100 singleplayer missies dus je bent er wel even zoet mee. Elke wagen waarmee geraced wordt is hetzelfde, behalve dat je per land een eigen kleur krijgt (Nederland natuurlijk oranje). De auto's liggen laag op de weg waardoor je een redelijk stabiele wegligging hebt, maar waardoor je ook sneller kans hebt om weg te flippen.

Trackmania Nations is geen versimpelde kopie van zijn broertje Trackmania Sunrise. Toch is de game zeer vermakelijk en het feit dat de game gratis is, zorgt ervoor dat het online al lekker druk is.

Enfin, waar maken we ons druk om. De game is gratis en als je even flink oefent dan kun je met deze gratis game zelfs flink rijk worden door je te kwalificeren voor de Electronic Sports World Cup 2006. Helaas gaat dat niet op voor ons landje, want Gamelux, de organisatoren van de Nederlandse kwalificaties van de ESWC hebben de game niet in hun repertoire opgenomen.