Eén van de grootste punten van zorg voor de Nintendo Wii momenteel, is de third-party support. Zal dit beter zijn dan op de GameCube of N64? Hoe zullen de games er uit gaan zien en zullen ze wel goed gebruik gaan maken van de unieke controller van de console? Allemaal vragen die na de release van de console beantwoord zullen worden. Op voorhand hadden wij al even één van de reeds aangekondigde third party-games, Tony Hawk Downhill Jam, aan de tand kunnen voelen tijdens de E3. Eens zien hoe het voorlopig met één van de third-party games gesteld is. Tony Hawk Downhill Jam is geen simpele port, maar een game die exclusief voor de Nintendo Wii ontwikkeld wordt. Dat is zeker positief, want het toont aan dat grote uitgevers als Activision best bereid zijn om apart games voor de console uit te brengen. De game wordt overigens niet ontwikkeld door Neversoft, maar door Toys 4 Bob. Deze ontwikkelaar is redelijk nieuw en was eerder verantwoordelijk voor de game-versie van de film Madagascar. Je kunt dus stellen dat Tony Hawk Downhill Jam hun eerste échte game is.

De subtitel Downhill Jam verraadt eigenlijk al een beetje waar deze game om draait. Je boardt namelijk niet rond in vrij toegankelijke omgevingen waarbinnen je allerlei truukjes uitvoert. Nee, in Downhill Jam gaat het volledig om afdalingen. Onderwijl kun je natuurlijk wel truukjes uitvoeren, net als in bijvoorbeeld SSX of andere snowboardgames, maar het mag duidelijk zijn dat deze game een andere insteek heeft dan vorige Tony Hawk-titels. De game lijkt nu meer op een race en je zult het dan ook vaak tegen meerdere personen tegelijk opnemen. Dat maakt dit zo'n beetje de eerste Tony Hawk-game die ook bijzonder leuk kan zijn in multiplayer en dat is ook zeker een focus van de ontwikkelaars.

Grafisch is de game best strak, hoewel niet echt opzienbarend voor nieuwe hardware. Eigenlijk is het gewoon een opgepoetste PS2-game. Misschien dat hier nog verbetering in aangebracht wordt, maar Tony Hawk-games hebben nooit bekend gestaan om hun mooie graphics en we weten ook allemaal dat het grafische aspect geen hoge prioriteit heeft bij de Nintendo Wii. Het gaat vooral om de fun en de controls. Fun kan het al worden met bijvoorbeeld de multiplayer-mode, maar hoe zit het met de controls? Nou, die zagen er tijdens de presentatie goed uit. Het spel legt de focus op snelheid en daar is de controller ideaal voor. Door heen en weer te kantelen, stuur je de skater een kant op. Helaas konden we de game niet zelf testen, dus een persoonlijke 'feel' ben je ons nog verschuldigd. In ieder geval lijkt de implementatie goed uitgevoerd te zijn en heeft men er zich niet halfbakken vanaf gebracht.

Bij uitkomst zal de game acht skaters bevatten, waaronder natuurlijk Tony Hawk, evenals acht verschillende omgevingen om in af te dalen. De game staat gepland voor de herfst van dit jaar, waarmee Downhill Jam zeer waarschijnlijk tot de launch line-up van de Nintendo Wii zal behoren. We kunnen alvast niet wachten om de game zelf uit te testen.