Een bezoekje aan het officiële Ghost Recon-forum van Ubisoft wijst uit dat bovenstaande vraag genoeg fans bezighoudt. Zij zijn namelijk verliefd geworden op de precisie die een headshot vereist, het ellenlange wachten alvorens je de trekker overhaalt en het feilloos uitvoeren van zelfbedachte tactieken. Voor dergelijke puristen staat Ghost Recon garant voor planning, geduld en bovenal realisme en tactiek, maar met Ghost Recon Future Soldier lijkt Ubisoft een ander pad te bewandelen. Een pad dat ons vooral langs explosies, neerstortende helikopters en handgevechten leidt.

Futurisme

An sich zijn wij er niet op tegen dat een serie zichzelf opnieuw uitvindt. Wanneer dat ten koste gaat van wat de serie eerst sterk maakte, zien wij liever dat ontwikkelaars teruggrijpen naar het verleden. We mogen van geluk spreken dat Ubisoft zich exact hetzelfde beseft. Ghost Recon Future Soldier neemt het met het realistische aspect van de oorlog minder nauw dan voorheen, maar als je op zoek bent naar een actierijke shooter waarbij je eerst moet nadenken alvorens je handelt, kun je nog steeds bij dit vijfde deel terecht. Daarnaast zweert Ubisoft dat de nieuwe gadgets niet louter toekomstmuziek zijn. Ze zijn volgens de ontwikkelaar gebaseerd op bestaande prototypes of reële verwachtingen van deskundigen. Tactiek en realisme spelen ook in Future Soldier nog een rol.

Future Soldier speelt zich – zoals de subtitel inderdaad al impliceert - af in de toekomst. Het is niet geheel duidelijk hoe ver die toekomst daadwerkelijk van ons verwijderd is, maar volgens een loslippige Ubisoft-medewerker vinden de gebeurtenissen in Future Soldier eerder plaats dan de meeste fans verwachten. Hoe dan ook is er in de periode tussen Advanced Warfighter en Future Soldier een hoop veranderd. Zo hebben ultranationalisten grotendeels de controle in het Oostblok overgenomen. Jij en drie andere ‘Ghosts’, onder wie een ingenieur, scout en sluipschutter, moeten aan de slag om de democratie te herstellen. Maar niet op de conventionele manier, want met een futuristische setting komt ook futuristisch wapentuig.

Juist op dat punt zal de gameplay van Future Soldier breken met eerdere delen. Zo beschikken de Ghosts over een exoskeleton dat ze in staat stelt van hoge platformen af te springen zonder een letsel op te lopen. Ook de drones, bepantserde radiografische oorlogsmachines, zullen een essentieel onderdeel van ieder vuurgevecht vormen. Niet enkel helpt de drone je gebieden sneller te verkennen, de op afstand bestuurbare tanks zijn vanwege hun raketarsenaal tevens extreem dodelijk. Evenals de schouderraketten op het pak van de Ghosts en de resultaten van enkele lesjes Krav Maga. Dat de Ghosts naast sluipmoordenaar ook als raketlanceerplatform en martial arts-vechtmachine dienen, is overigens wel even wennen.

Rambo

Gelukkig laat Future Soldier af en toe ook zijn ware aard zien. In principe is één welgemikte kogel in het hoofd of de torso van je tegenstander al dodelijk. Het loont zich dus bij het schieten van je kogels eerst in te zoomen voor meer nauwkeurigheid. Het spel is dan tijdelijk niet langer een third-person shooter, het wisselt naar een eerstepersoonsperspectief. De precisie die in sommige situaties een vereiste is, doet denken aan de ouderwetse Ghost Recon-perikelen waarmee de serie is groot geworden, maat staat tegelijkertijd erg haaks op de nogal bombastische actiemomenten. Zo baan je je op een gegeven moment een weg langs het strand in een onzichtbaarheidsmantel, want meer kunnen we de ‘optical camouflage’ niet noemen, terwijl je de ene na de andere tegenstander geruisloos omlegt. Even later barst de hel echter los en schiet je een helikopterpiloot neer, waarna zijn helikopter op dramatische wijze ter aarde stort.

Is dat erg? Niet per se. We weten dat zowel tactiek als hectiek de revue passeren, het is nu enkel nog de vraag welke van de twee actie-elementen de boventoon voert. Fans vrezen dat juist die balans te wensen overlaat, maar de eerste tekenen stemmen ons, mede dankzij de zowel explosieve als gecontroleerde actie, voorzichtig positief. Vergeet bovendien niet dat er nog een coöp- en multiplayermodus op komst is. Future Soldier bevat al met al de juiste ingrediënten voor een goede shooter. Of diezelfde ingrediënten ook een goede Ghost Recon voortbrengen, zal de toekomst uitwijzen.