Preview

The Westport Independent

Ondertitel verwijderd.

Geschreven door Erwin Vogelaar op
Duidelijk geïnspireerd door Papers, Please werkt Zweedse ontwikkelaar Double Zero One Zero aan de volgende administratiegame. Deze keer staat je bureau op een redactie en run je een krant. De oorlog is net voorbij en de regering houdt de media nauwlettend in de gaten of er niets negatiefs over het land gepubliceerd wordt. Maar er moeten ook kranten verkocht worden om The Westport Independent draaiende te houden. Aan jou de keuze: censureren of publiceren?

Censuur als spelmechaniek

Het idee is dat je korte artikelen krijgt te lezen die je moet aanpassen om zowel het land als de Loyalist Party positief in het daglicht te zetten. Doe je dit niet, dan kan de krant gesloten worden. Maar als je alles censureert, dan riskeer je dat de krant slecht verkoopt. Omdat je niet kunt liegen, is het de bedoeling dat je de waarheid net wat anders presenteert. Dit doe je via het kiezen van een andere kop of het doorstrepen van een alinea.

Als je alles censureert, dan riskeer je dat de krant slecht verkoopt

Neem als voorbeeld een nieuwsbericht over een te houden feest voor de president. Het is de bedoeling om de president zo positief mogelijk neer te zetten. Als het goed gaat met de president, gaat het namelijk ook goed met het land. Maar de alinea over de belachelijke stapel geld dat het feest gaat kosten? Misschien maar beter weglaten. En het is natuurlijk positief nieuws dat er nieuwe appartementen gebouwd gaan worden in de stad, maar die alinea dat deze veel te duur zijn terwijl er een hoop burgers dakloos op straat leven? Streep erdoor.

Vul de krant en beïnvloed de burger

Elke editie van The Westport Independent bevat vier artikelen. Je krijgt altijd meerdere stukken om uit te kiezen, dus het is ook mogelijk om artikelen niet te plaatsen. Zodra je vier onderwerpen hebt gecensureerd, geef je ze door aan vier medewerkers die de boel netjes opschrijven. Vervolgens kies je de volgorde van de artikelen en stuur je de editie uit naar de verschillende regio's in de stad. De media hebben veel macht, dus met de berichtgeving kun je invloed uitoefenen op hoe de mensen denken. Zijn ze loyaal aan de Loyalist Party of gaan ze rebelleren?

Voor het grootste effect van de berichten leg je de te verschijnen krant in de juiste regio. Hiervoor kijk je naar de onderwerpen die je in de editie hebt geplaatst. De ene regio houdt meer van nieuws over industrie, terwijl de andere regio het liefst de Nu.nl/achterklap-berichten leest. Via sliders kun je de verspreiding verdelen om zo maximale invloed uit te oefenen en kranten te verkopen. De invloed zie je vervolgens weer terug in de regio's, maar vooral ook via de gesprekken van je medewerkers tussen elke editie door.

Open ontwikkelproces

Double Zero One Zero is in ieder geval niet geheimzinnig over de manier waarop The Westport Independent gemaakt wordt. De game begon als onderdeel van Ludum Dare, waarvoor een eerste versie in 72 uur gemaakt werd. Die versie is nog steeds te spelen. Nu is er een gratis alphaversie van de game te downloaden.

Hoewel nog maar een alphaversie, hopen we voor de volledige game toch op iets meer spanning en afwisseling. Papers, Please is zo goed omdat elke persoon die voor je stond anders is. Het redigeren van artikelen komt al snel op hetzelfde neer, omdat je het trucje doorkrijgt. Er zijn in de alphaversie voor elk artikel telkens twee koppen waar je uit kunt kiezen, waarbij de juiste en de slechte kop direct identificeerbaar zijn. En de alinea('s) die de Loyalist Party liever niet wil zien, zijn ook overduidelijk.

Het redigeren van artikelen komt al snel op hetzelfde neer, omdat je het trucje doorkrijgt

Met beloftes over een meer dynamische stad, die verandert door de berichten die je publiceert, en meer systemen die ervoor zorgen dat je langer moet nadenken over de keuzes die je maakt, is dit een unieke game om in de gaten te houden. Het geeft een interessante kijk op hoe veilig het voelt om opdrachten volgzaam op te volgen om je eigen hachje te redden. Lang leve de Loyalist Party!

Dit artikel delen:

Lees meer

Gameplaybeelden geannuleerde Doom 4 gelekt Een wilde lanceringstrailer van The Witcher 3
2

Reacties op: The Westport Independent

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • Baukereg

  • 19 mei 2015 20:27
  Cool! Hopelijk zit het koude oorlogssfeertje er weer goed in.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • vladimirr

  • 19 mei 2015 23:00
  papers please! 1 van mijn lievelingsspellen ^^.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.