Onlangs trokken we naar Londen om daar The Warriors te bekijken, de straatvechter van Rockstar Games die zich sterk laat inspireren door klassiekers als Double Dragon en Final Fight. Het spel baseert zich op de gelijknamige film, die al in 1979 op de markt kwam. In tegenstelling tot veel filmgames gebruikt Rockstar de licentie niet zozeer om te profiteren van de populariteit van de film. The Warriors is namelijk een culthit die slechts bij een klein publiek bekend is. Juist het sterke verhaal en de setting van de film, zijn de reden waarom Rockstar voor deze licentie koos.

The Warriors volgt niet zoals veel filmgames, strikt het verhaal van de film. Slechts de laatste dertig procent van het spel lopen min of meer gelijk met de gebeurtenissen in de film. De eerste zeventig procent van het spel houd je je bezig met hetgeen er vooraf ging aan de film. In de film zien we hoe een bende genaamd The Warriors beschuldigd wordt van de dood van een gangleider genaamd Cyrus en hoe ze vervolgens, achtervolg door de andere bendes, hun onschuld moeten bewijzen. In het spel krijg je voorafgaand aan dit verhaal, ook te zien hoe The Warriors bij elkaar zijn gekomen en hoe ze de reputatie hebben opgebouwd die ze aan het begin van de film hebben.

Je zult in The Warriors voornamelijk met je vuisten en voeten moeten knokken, maar er zijn ook objecten in je omgeving die als hulpmiddel gebruikt worden. Zo zijn planken als slaghout te gebruiken en zijn muren het object bij uitstek om de schedel van je tegenstander op te verbrijzelen. Vuurwapens zijn, zover we gezien hebben, niet van de partij.

In The Warriors sta je er zelden allen voor. Meestal zijn er meerdere gangleden tegelijk op het scherm die je met zes simpele commando's opdrachten kunt geven. Je kunt ze de opdracht geven je te volgen (Let's Go), te vechten (Wreck em All), je te beschermen (Watch my Back), te blijven staan (Hold Up), te verspreiden (Scatter) of alles aan gort te slaan (Mayhem). Alleen gangleden die op hoorafstand bij je in de buurt zijn, zullen het commando opvolgen. Het is niet mogelijk individuele personages opdrachten te geven.

Leuk is dat je speciale moves uit kunt voeren samen met een teamgenoot. Bij deze zogenaamde Tandem Moves dient het ene personage de tegenstander vast te pakken, waarna de ander genadeloos uit kan halen. Je kunt deze Tandem Moves zelf starten door een tegenstander vast te pakken, maar soms zal de AI het initiatief tonen en mag jij de klappen verzorgen.

Nog leuker is het om deze Tandem Moves samen met een andere speler uit te voeren. The Warriors bevat namelijk een coöperatieve mode. De tweede speler kan op elk moment meedoen aan het spel door op de startknop te drukken. Wanneer hij in de buurt is van de andere speler, zullen ze het scherm delen. Lopen beide spelers te ver uit elkaar, dan schakelt het spel over naar een split-screen mode. De coöperatieve mode zal alleen offline speelbaar zijn.