Afgelopen weekend werd The Tulse Luper Journey gelanceerd tijdens de Power Unlimited Gameplay. Hoewel dit naar mijn mening een uitstekend moment is om de game te lanceren, denk ik wel dat de doelgroep waar de PU Gameplay op mikt, niet bepaald into dit soort puzzelgames is. Maar goed, ik loop op de zaken vooruit, de belangrsijkte vraag op dit moment is natuurlijk, wat is The Tulse Luper Journey nou precies?

Welnu, The Tulse Luper Journey is een multiplayer online webgame, bestaande uit 92 puzzels. Dit zijn onder andere behendigheids- en experimentele games. Met die games ben je, door middel van ruilhandel met andere spelers, in staat om een volledige animatiefilm te verzamelen. Dit spel is gebaseerd op de mythische figuur “Tulse Luper”, gecreëerd door de Britse filmregisseur Peter Greenaway. Greenway, onder andere bekend van The Cook, The Thief, His Wife and Her Lover, The Pillow Book, Drowning by Numbers en The Draugthman's Contract, werkt het Tulse Luper universum steeds verder uit. Dit gebeurt door een groeiend aantal producties waaronder drie films, een tentoonstelling, boeken en nu dus ook een online game, ontwikkeld door het Amsterdamse Submarine.

Rond het leven van Tulse Luper hangt veel mysterie. Er wordt namelijk gedacht dat hij in de 20e eeuw een belangrijke rol heeft gespeeld bij een aantal gebeurtenissen die de geschiedenis gevormd hebben, zoals de opkomst van het fascisme, het verloop van de Koude Oorlog en de winning van uranium. Door de jaren heen groeit de legende en wordt Luper door verschillende partijen gevangen gehouden omdat men denkt dat hij om de één of andere reden belangrijk is. Tijdens zijn gevangenschap beleeft Luper verschillende avonturen, hij werkt aan zijn ideeën, boeken, heeft relaties met verschillende vrouwen, verzeild in intriges, ontsnapt uit gevangenissen, wordt weer gevangen genomen en heeft in het algemeen zijn leven niet in de hand.

Gedurende zijn leven laat Luper 92 koffers na die gevuld zijn met uiteenlopende inhoud. 92 is een bijzonder getal: ondermeer het atoomnummer van uranium. De koffers vertellen het verhaal van Luper en zijn indirect ook een weerspiegeling van de 20 eeuw, een subjectieve geschiedenis en de verschillende ideeën en theorieën van Peter Greenaway. Een interessant gegeven dus, wat niet voor iedereen weggelegd lijkt te zijn.

Ontdek het mysterie online

Het doel van deze game is de mythe van Tulse Luper te ontrafelen. Want wat is nu waar en wat is verzonnen? Wat is er werkelijk gebeurd in de vorige eeuw? Heeft Luper echt bestaan? Door de 92 koffers te onderzoeken en daarmee de spellen te spelen die op de koffers gebaseerd zijn, kom je steeds meer te weten over Luper. Wanneer je een spel goed uitspeelt, word je beloond met een deel van een filmfragment die je vervolgens in de gemeenschap van onderzoekers kunt ruilen tegen andere filmfragmenten.

Samen met je medespelers verzamel je op deze manier een complete film. Naast de filmfragmenten zijn er ook credits te verzamelen. Deze credits kun je ruilen tegen filmfragmenten, maar zijn ook noodzakelijk voor het reizen naar de verschillende laboratoria over de wereld. Om alle koffers te verzamelen moet je naar verschillende locaties reizen en hoe hoger je in de highscore lijsten staat, hoe meer credits je krijgt. Tijdens het verloop van het spel zullen er continu nieuwe koffers worden toegevoegd.

Voor een flashgame oogt The Tulse Luper Journey behoorlijk goed. De achtergronden zijn van een goede kwaliteit, het heeft een duidelijke interface en je hebt geen zware computer nodig om van dit alles te kunnen genieten. Het leuke van The Tulse Luper Journey is dat het ook nog eens volledig gratis is. Inloggen en spelen maar, zo simpel is het. Is het bij de meeste webgames maar karig gesteld qua activiteiten, bij The Tulse Luper Journey heb je maarliefst 92 games tot je beschikking, spelletjes die op het eerste gezicht gemakkelijk ogen maar werkelijk waar behoorlijke hersenkrakers kunnen zijn.

Vooral in de latere games kan het flink moeilijk worden, dus snel uitspelen is er niet bij. Overigens zal dit sowieso niet zo snel gebeuren, want gedurende minimaal een jaar worden er nieuwe spellen toegevoegd en zal de community uitgebreid worden. Ook is er de mogelijkheid om feedback te geven richting de makers zodat er aanpassingen gedaan kunnen worden. Mocht je op een of andere manier toch vast zitten, dan is er geen man overboord. Via de handige ingame community knop kom je zo bij een forum uit, waar je vragen kunt stellen en flink kunt gaan discussiëren over het hele persoon Tulse Luper, de puzzels en de koffers waar het allemaal om draait. Wat je ook nog zou kunnen doen is de film genaamd The Moab Story bestuderen. Dit eerste deel (tevens de enige die momenteel op DVD verkrijgbaar is) uit “The Tulse Luper Suitcases” serie, bevat allerlei informatie die je behoorlijk op weg kunnen helpen tijdens het spelen van de game. Erg interessant allemaal en zeker een aanrader voor diegenen die naar meer snakken nu ze dit allemaal gelezen hebben. Zoals je misschien al door hebt, is deze game niet voor iedereen bestemd. Als je een film liefhebber of adventure/puzzel gamer bent, is de Tulse Luper Journey zeker iets wat je eens uit moet proberen. Mensen die liever actie in hapklare brokken zien, hebben hier dan ook niets te zoeken. Zie je het wel zitten om eens lekker te gaan puzzelen, dan doe je er goed aan om naar www.tulseluperjourney.com te surfen en je aan te melden. Momenteel zijn er zo'n stuk of tien koffers beschikbaar, maar naarmate de tijd vordert zullen er steeds meer koffers vrijgegeven worden. Uiteindelijk is het de bedoeling dat je alles vrijspeelt en dan een film van zo'n anderhalf uur te zien krijgt. Hierin zul je het ware verhaal achter het persoon Tulse Luper ontdekken. Tot die tijd is het puzzelen geblazen. Mocht je het aandurven, dan wens ik je bij deze alvast succes!