Toch heeft Maxis het voor elkaar gekregen om enkele grote veranderingen door te voeren. Voor deel drie werd een volledig nieuwe engine ontworpen, een engine die een veel meer detail aan kan, maar wel nog steeds oogt als The Sims. Gamers die bekend zijn met de serie zullen dan ook niet verwilderd dit nieuwe deel opstarten.

De grootste verandering die in The Sims 3 zal plaatsvinden, is de manier waarop jouw sim in het leven staat. Het eigenlijke spel beperkt zich nu niet tot één bepaalde ruimte (het huis waar de sim woont, een winkelstraat of vakantiehuis), maar zal nu de hele buurt of stad omvatten. Je sim kan nu door de voordeur naar buiten lopen, waarna het spel naadloos overgaat in de rest van de woonwijk.

Gebeurtenissen in je leefomgeving hebben dit keer daadwerkelijk effect op het spel en jouw sim. Als voorbeeld toonde de ontwikkelaar twee mannelijke sims die samen in een huis wonen. Een van hen probeert een hoge positie in de politiek te krijgen, maar werkt vooralsnog alleen in het gemeentehuis. De andere sim houdt echter niet van de manier waarop zijn huisgenoot zijn zaken aanpakt. Toevallig was er tijdens de speelsessie van de ontwikkelaar een demonstratie bezig. Je kunt de huisgenoot dan daar heen laten gaan om vervolgens mee te staken, al zal dat de relatie tussen het tweetal niet goed doen.

Dit heeft te maken met de karaktereigenschappen van de sims die je creëert. Voordat je hen tot leven wekt, krijg je een heel menu voor je kiezen waarin je vijf karaktereigenschappen in kunt vullen. Zo worden je sims aardig, egoïstisch of bijvoorbeeld compleet getikt. Daarnaast kun je ook het uiterlijk van je sims tot in den treure toe aanpassen.

Ook kun je de stad helemaal naar je eigen handje zetten en hoef je niet continu meer op de facilitaire zaken (het irritante toiletteren) van je sim te letten. Al deze zaken bij elkaar gaat ervoor zorgen dat The Sims 3 weer de harten van miljoenen mensen gaat veroveren. Een koe die nog niet uitgemolken is dus, dat is geheel terecht gezien de vernieuwingen die in elk deel weer de kop op steken.