Het zat er natuurlijk aan te komen, een nieuwe uitbreiding op de Sims. Al heel lang vraagt de Sims community om de toevoeging van huisdieren en eindelijk wordt hiernaar geluisterd en is The Sims: Huisdieren het resultaat.

De Sims van Maxis zijn zo ongeveer een eigen bedrijf binnen Electronic Arts. Met 250 mensen die werken aan de Sims kan er bijna gesproken worden over een klein dorp. Zo'n 100 bewoners van dit dorp hebben de afgelopen tijd aan de Sims: Huidieren gewerkt.

Huisdieren is vooral gericht op katten en honden. Maar ook is het mogelijk een aquarium aan te schaffen of cavia's  en papegaaien te nemen. Deze vereisen echter minder zorg en aandacht dan de honden en katten die de echte sterren van de uitbreiding zijn. Het zijn echte leuke aanvullingen om je huis wat op te fleuren en vooral het aquarium staat erg mooi. De developers van de game hadden graag wat exotischere dieren in de game geplaatst zoals vliegende draken maar dit ging de directie toch iets te ver.

 

De consoleversie van The Sims 2: Huisdieren

Er zijn ongeveer 30 verschillende hondenrassen waaruit gekozen kan worden, van poedel tot chow-chow tot een wat stoerdere herdershond. Als kattenliefhebber moet ik zeggen dat de honden er bijzonder cute en cuddly uitzien dus misschien is een virtuele hond dan wel een optie voor me. Naast alle bestaande rassen kun je ook je eigen hond maken. God spelen is altijd leuk en je zult met deze optie dan ook wel even zoet zijn. Het moet haast wel dat de ontwikkelaars van de Sims even bij hun collega's van Spore zijn gaan kijken want veel van de build-it-yourself elementen lijken veel op die van Spore. De opties zijn eindeloos, dus smelt jij helemaal van gele jack-russel gemixed met een blauwe tekkel dan kan dat. Ze zeggen wel eens dat baasjes op hun huisdieren gaan lijken en in de Sims: Huidieren kan deze uitspraak echt worden uitgevoerd. Ook met de katten kun je kiezen uit bestaande rassen of gaan voor je eigen creatie. Heb je de keus gemaakt tussen een kat en een hond dan kun je specifieke eigenschappen aan je dier toevoegen. 

 

Indien je houdt van een rustig en volgzaam huisdier dan kun je dit instellen maar als je voor meer uitdaging gaat dan kun je je hond ook agressieve eigenschappen toedienen zodat deze blaft en gromt als hem iets niet zint. Hoewel katten eigenwijze dieren zijn, hebben de makers ervoor gekozen ze in de game iets afhankelijker te maken zodat je niet dagen achter elkaar je kat kwijt bent. Je kunt je huisdier drie hoofdskills leren. Met de trucjes skills kun je ze allerlei trucjes leren zoals het poot-geven of zitten. Een andere belangrijke skill is de gehoorzaamheid skill waardoor je huisdier of een trouw huisdier wordt of je hele meubilair aan flarden scheurt en ongehoorzaam is. Met de huiselijkheids tool zorgt je ervoor dat je huisdier niet het hele huis onder schijt en dit netjes in de kattenbak of op de stoep doet (geen pooper-scooper perikelen in de game). Doet je kat of hond goed zijn best dan kan hij lintjes winnen die je kunt bewaren in de prijzenkast.

Het is natuurlijk hardstikke leuk om met je wollige vriendje te spelen, maar er zit veel meer achter de Sims: Huidieren. De huisdieren helpen je bij het versterken en aangaan van sociale contacten met andere bewoners. Praten over je huisdier is een optie maar ook zul je sneller en beter contact leggen wanneer je in het park je hond uitlaat en andere hondenbezitters tegenkomt. Maar huisdieren kunnen ook voor problemen zorgen wanneer je hond in de tuin van de buurman loopt te kakken of agressief is naar een bewoner. Dit zal die bewoner je niet in dank afnemen. Maxis heeft ervoor gekozen om ook een carriere te kunnen bouwen rondom deze huisdieren. Zo zijn er vijf verschillende beroepen die te maken hebben met dieren toegevoegd aan de game. Je kunt beginnen als hondenuitlater om vervolgens op te klimmen als dierenarts om uiteindelijk leeuwentemmer te worden. Want wie wil dat nou niet?

Er zijn enkele opvallende verschillen tussen de PC en console versie van de game. De leeftijdsrating voor de PC versie is hoger dan die voor de console. Dit betekent dat de PC versie iets meer opties bevat en ook wat heftigere mogelijkheden. Zo zal in de PC versie van Huisdieren je viervoeter dood kunnen gaan. Er is gekozen om dit niet te doen in de consoleversie om kinderen niet verdrietig te maken. Op zich zou ik het ook wel een goede levensles hebben gevonden voor kinderen als ze wel gewoon hun huisdier dood zien gaan als ze het niet verzorgen of gewoon door ouderdom. In de consoleversie zullen huisdieren wel van huis weglopen indien ze niet goed verzorgd worden. Een andere extra optie die de PC versie heeft is het fokken van dieren. Dit gebeurt, uiteraard, heel discreet en je zult geen geile hondjes elkaar zien bespringen, al kunnen ze wel aan elkaars achterste snuffelen. Het is niet mogelijk om katten met honden te kruisen, want tja, dat gaat in het echt ook niet lekker. Wanneer je twee dieren met elkaar kruist zullen de jongen die geboren worden eigenschappen van de vader en de moeder overnemen waardoor je soms erg grappige en verrassende combinaties kun aantreffen.

 

De consoleversie van The Sims 2: Huisdieren

The Sims 2: Huidieren springt duidelijk in op de behoefte van de Sims liefhebbers. Al jaren hebben ze gezeurd om huidieren en het resultaat mag er absoluut wezen. Huisdieren biedt de gamer weer meer dan voldoende nieuwe uitdagingen en speelplezier. De beesten in de game zien er ontzettend lief en leuk uit en hebben zeker een eigen karakter en je zult echt van je huisdier gaan houden. Valt een echte dood je te zwaar dan kun je beter voor de consoleversie kiezen waarin je dit trieste leed bespaard wordt.